LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2023 06:19 | Ανανέωση: 16 Νοεμβρίου 2023 06:23

Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Μερική αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας

Παρά το σπάσιμο… του πάγου στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο Κινέζος ομόλογος «είναι δικτάτορας».

Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη σύνοδος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες.

Σε μήνυμά του μέσω X (του πρώην Twitter), ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως οι δυο ηγέτες σημείωσαν «σημαντική πρόοδο». Υποδέχθηκε τον ομόλογό του σε πολυτελή χώρο στους λόφους της Καλιφόρνιας για συνάντηση εργασίας, γεύμα και σύντομο περίπατο, πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στην Καλιφόρνια, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας σήμερα.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε χθες Τετάρτη τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Μολαταύτα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης.

«Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε», ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα ταξί “τραβούν χειρόφρενο”

Αϊτή: Εκκενώθηκε νοσοκομείο λόγω σύγκρουσης συμμοριών

Καιρός - Πέμπτη: πτώση θερμοκρασίας, βροχές και καταιγίδες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον 12χρονο και τον 20χρονο που αγνοούνταν - Βρέθηκαν ζωντανοί πάνω σε βράχοΣήμερα 09:31 | Ειδήσεις

Μεγάλη επιχείρηση στήθηκε σε στεριά και θάλασσα για τον εντοπισμό 12χρονου και 20χρονου από τη Ρωσία που είχαν χαθεί στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

Μητσοτάκη για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια ΠάρκαΣήμερα 12:27 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Αμοργού και τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο του νησιού

Ηλεία: 22χρονος μπούκαρε σε σπίτι και βίασε 66χρονη πριν την ληστέψειΧθες 23:51 | Ειδήσεις

Μιλώντας στους αστυνομικούς, υποστήριξε ότι βρισκόταν σε συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε χωρίσει από την κοπέλα του.

Φωτιά στην Αχαΐα - Κινητοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσαΣήμερα 12:37 | Ειδήσεις

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ, 6 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φωτιά στην Αχαΐα - Κινητοποιήθηκαν 4 εναέρια μέσα12:51Μητσοτάκη για "Αμοργόραμα": Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία - Τι είπε για τα Θαλάσσια Πάρκα12:36Θεσσαλονίκη: Χιλιάδες κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση χωρίς κράνος12:21Γάζα: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός12:07ΕΕ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για επιστροφή των απαχθέντων παιδιών της Ουκρανίας11:52Νέοι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκρήξεις από το Κίεβο ως τη Λβιβ11:36Ηράκλειο: Σύλληψη 38χρονου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών ουσιών και όπλων11:24Πάτρα: Επαναλειτουργεί το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» μετά τη φωτιά που είχε σημειωθεί στις 26 Ιουλίου11:10Αιματηρά επεισόδια στον αγώνα Ιντεπεντιέντε – Ουνιβερσιδάδ: Τρεις νεκροί, δεκάδες τραυματίες10:56Υπό συνεχή επιτήρηση το ημιβυθισμένο MN KOSTAS στη Σητεία – Αναμένεται η ανέλκυση του φορτηγού πλοίου10:42Νίκος Δένδιας: Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας 10:28Ουγγαρία: Η χώρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας10:14Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Αυγούστου10:00Χαλκιδική: Αίσιο τέλος για τον 12χρονο και τον 20χρονο που αγνοούνταν - Βρέθηκαν ζωντανοί πάνω σε βράχο09:45Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι επιτέθηκαν με πέτρες σε τουριστικό λεωφορείο - 3 τραυματίες09:31Τι καιρό θα κάνει σήμερα Πέμπτη09:17Ryanair: Πάνω από 5.000 καθυστερήσεις πτήσεων στην Ελλάδα το 2025 – Καταγγελία στην Κομισιόν09:03Συναγερμός στις φυλακές Ναυπλίου: Επτά κρατούμενοι στο νοσοκομείο08:48Σπάνιο αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του "Χόμπιτ" πωλήθηκε έναντι 57.000 δολαρίων08:34Ηλεία: 22χρονος μπούκαρε σε σπίτι και βίασε 66χρονη πριν την ληστέψει08:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο