LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2023 06:25

Σομαλία – πλημμύρες: Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι (εικόνες)

Η Σομαλία πλήττεται από τις αρχές Νοεμβρίου από ακατάπαυστες βροχοπτώσεις αποδιδόμενες εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σομαλία - πλημμύρες

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μισό εκατομμύριο άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Σομαλία, η οποία πλήττεται από εκτεταμένες πλημμύρες λόγω των ασταμάτητων βροχοπτώσεων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή υπουργός της κυβέρνησης της χώρας της ανατολικής Αφρικής.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο 31 ανθρώπων, «όμως είναι πιθανό ο απολογισμός των θυμάτων να είναι υψηλότερος», τόνισε ο Νταούντ Αουέις, υπουργός Πληροφοριών.

Ενώ «μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι άλλοι 1,2 εκατ. πολίτες διατρέχουν κίνδυνο.

Η Σομαλία πλήττεται από τις αρχές Νοεμβρίου από ακατάπαυστες βροχοπτώσεις αποδιδόμενες εν μέρει στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, με αποτέλεσμα πλημμύρες να έχουν καταπιεί κατοικίες και αγροτικές καλλιέργειες.

Οι πιο εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται στις περιφέρειες Γκέντο (νότια) και Χιράν (κεντρικά), όπου ο ποταμός Σαμπέλ υπερχείλισε, βυθίζοντας δρόμους κάτω από το νερό και καταστρέφοντας σπίτια στην πόλη Μπαλαντουένε.

Το Ελ Νίνιο ενισχύει το τρέχον διάστημα τις κατακρημνίσεις της περιόδου των βροχών στο Κέρας της Αφρικής, με τις συνέπειες να πλήττουν επίσης την Αιθιοπία (τουλάχιστον 20 νεκροί) και την Κένυα (τουλάχιστον 15 νεκροί).

Σομαλία - πλημμύρες

Η Σομαλία, όπου η πλειονότητα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων απασχολείται στην κτηνοτροφία και στη γεωργία, συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και υφίσταται πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα η συχνότητα και η ένταση των οποίων επιδεινώνονται.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πλημμύρες που σημειώνονται «μια φορά κάθε αιώνα».

Σύμφωνα με το OCHA, την κατάσταση χειροτερεύει ο συνδυαστικός αντίκτυπος του Ελ Νίνιο και του «δίπολου του Ινδικού», την απόκλιση των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα του ωκεανού αυτού.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που γενικά συνδέεται με αύξηση των θερμοκρασιών, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και σφοδρές βροχοπτώσεις σε άλλες, αναμένεται να συνεχιστεί ως τουλάχιστον τον Απρίλιο, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Σομαλία - πλημμύρες

Το μετεωρολογικό φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει επανειλημμένα εκτεταμένες καταστροφές στην ανατολική Αφρική.

Από τον Οκτώβριο του 1997 ως τον Ιανουάριο του 1998, γιγαντιαίες πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 6.000 ανθρώπους σε πέντε χώρες της περιοχής.

Από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο του 2006, πλημμύρες που προκάλεσαν ασυνήθιστες για την εποχή βροχοπτώσεις στη Σομαλία είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 140 και πλέον ανθρώπων στη Σομαλία, εξαιτίας της ανόδου των υδάτων, επιδημίας ελονοσίας και των κροκοδείλων.

Στα τέλη του 2019, τουλάχιστον 265 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν μέσα σε δυο μήνες ασταμάτητων βροχοπτώσεων σε χώρες της περιοχής.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Επίσκεψη στη Γερμανία και συνάντηση με Σολτς

Νετανιάχου σε Αμερικανούς: Ο πόλεμος στη Γάζα είναι και δικός σας

Καιρός: βροχές και καταιγίδες την Δευτέρα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημαΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

«Δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία να εξυπηρετήσουμε περισσότερα αεροπλάνα, ώστε να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να διακυβευτεί η ασφάλεια», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μουΣήμερα 19:09 | Ειδήσεις

Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής μιλά στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 για την υπόθεση παρακολούθησης του σπιτιού της μέσω καμερών, από γειτονικό ζευγάρι. 

Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινάΣήμερα 18:09 | Ειδήσεις

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση για εμβολιασμό, ακόμη και τώρα.

Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)Σήμερα 17:24 | Ειδήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο έχει μεταβεί διαπραγματευτής της αστυνομίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:40Λατινοπούλου στον ΑΝΤ1: Οι κάμερες ήταν στραμμένες στην είσοδο και στην αυλή του σπιτιού μου 20:26Ant1 Sports: Σταθερά στο δρόμο των επιτυχιών το ελληνικό πόλο20:12Φωτιά σε επιχείρηση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (εικόνες)19:58Συναγερμός για τη γρίπη στην Ελλάδα: Εκατοντάδες οι εισαγωγές καθημερινά19:44Παναγιώτης Ψαρρός στον ΑΝΤ1: Πιθανό ένα νέο μπλακ άουτ στις επικοινωνίες το επόμενο διάστημα 19:30Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε η ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο19:16Ηράκλειο: Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό 70χρονου αγνοούμενου19:02ΗΠΑ: Ο διευθυντής της CIA Ράτκλιφ συναντήθηκε με την προσωρινή πρόεδρο της Βενεζουέλας Ροδρίγκες18:48Χανιά: Συνελήφθη 60χρονος που διατηρούσε ζώα συντροφιάς σε ακατάλληλες συνθήκες18:34Κραν Μοντανά: Εγγύηση 215.000 ευρώ και βραχιολάκι για τους ιδιοκτήτες του μπαρ18:20Super League: Αναβλήθηκε ο αγώνας του ΠΑΟΚ με την Κηφισιά18:06Aποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου 17:52Τροχαίο δυστύχημα στη Σητεία: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 16χρονος οδηγός17:38Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας (βίντεο)17:24Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)17:12Θρίλερ σε πολυτελή βίλα στην Άδανα – Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του και αυτοκτόνησε16:58Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δημιουργία "συμβουλίου ειρήνης" για τη Γάζα16:44Χριστάκης στο ant1news: Όλα τα δεδομένα για το “φορολογικό διαζύγιο”16:30ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις16:16
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο