LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 10 Νοεμβρίου 2023 10:30

Γάζα: Επεμβάσεις χωρίς αναισθησία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες νοσηλευτών και τραυματιών

Η μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Γάζας για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή εισροή τραυματιών και την έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Λωρίδα της Γάζας - τραυματίες - νοσοκομείο

Το μικρό κορίτσι έκλαιγε από τον πόνο και φώναζε «μαμά, μαμά» την ώρα που ο νοσηλευτής της έκανε ράμματα στο τραύμα που έφερε στο κεφάλι χωρίς να της χορηγηθεί αναισθησία, καθώς δεν είναι διαθέσιμη στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Αυτή ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που θυμάται ο νοσηλευτής Αμπού Εμάντ Χασανέιν καθώς περιγράφει την μάχη που δίνει το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή εισροή τραυματιών και την έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

«Μερικές φορές τους δίνουμε αποστειρωμένες γάζες (για να δαγκώνουν) ώστε να μειώνεται ο πόνος», εξήγησε ο Χασανέιν.

«Γνωρίζουμε ότι ο πόνος που νιώθουν είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος στην ηλικία τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά, όπως το κορίτσι με το τραύμα το κεφάλι.

Ο Νέμερ Αμπού Τάιρ, ένας μεσήλικας άνδρας, πήγε στο νοσοκομείο αλ Σίφα για να του αλλάξουν τη γάζα και να του βάλουν αντισηπτικό στο τραύμα που έχει στην πλάτη του, το οποίο προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν του χορηγήθηκε αναισθησία όταν του έκαναν ράμματα στην πληγή.

«Απήγγειλα το Κοράνι μέχρι να τελειώσουν», είπε.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 1.400 άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.800 Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμεγιάχ, διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, δήλωσε ότι, όταν φτάνει μεγάλος αριθμός τραυματιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην έκρηξη στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στις 17 Οκτωβρίου, όταν περίπου 250 τραυματίες έφτασαν ταυτόχρονα στο αλ Σίφα, το οποίο διαθέτει μόνο 12 χειρουργεία.

«Αν περιμέναμε για να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες», εξήγησε. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο πάτωμα χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Αμπού Σελμεγιάχ.

Μεταξύ των επεμβάσεων που έχουν κάνει υπό αυτές τις συνθήκες οι γιατροί στο νοσοκομείο αλ Σίφα είναι ο ακρωτηριασμός δακτύλων ή μελών, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και η αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, διευκρίνισε.

Πόνος ή θάνατος

«Είναι οδυνηρό για την ιατρική ομάδα. Δεν είναι απλό. Είτε ο ασθενής θα υποφέρει, είτε θα χάσει τη ζωή του», επεσήμανε ο Αμπού Σελμεγιάχ.

Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο γιατρός Μοχάμαντ Ζάκουτ δήλωσε ότι για μια περίοδο, στις αρχές του πολέμου, είχαν εξαντληθεί εντελώς τα αποθέματα των αναισθητικών, μέχρι που εισήλθαν στον θύλακα φορτηγά με βοήθεια.

«Κάποιες επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, περιλαμβανομένων καισαρικών τομών σε εγκύους, ενώ αναγκαστήκαμε να κάνουμε το ίδιο και σε εγκαυματίες», πρόσθεσε.

Ο Ζάκουτ επεσήμανε ότι το υγειονομικό προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τον πόνο των ασθενών χρησιμοποιώντας άλλα πιο ελαφρά φάρμακα, όμως αυτό δεν αρκούσε. «Δεν είναι η ιδανική λύση για έναν ασθενή στο χειρουργείο τον οποίο θέλουμε να χειρουργήσουμε υπό πλήρη αναισθησία», τόνισε.

Τις 12 πρώτες ημέρες του πολέμου δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας οποιασδήποτε βοήθειας. Στις 21 Οκτωβρίου ένα πρώτο κομβόι φορτηγών πέρασε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο. Έκτοτε έχουν εισέλθει στη Γάζα αρκετά κομβόι, όμως ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που περνά στον θύλακα δεν επαρκεί για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ζάκουτ πρόσθεσε ότι, αν και περιορίστηκαν οι ελλείψεις σε αναισθητικά στο νοσοκομείο του χάρη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο νοσοκομείο αλ Σίφα και το Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί είναι σφοδροί.

Ειδήσεις σήμερα:

Φοροδιαφυγή: Πρόστιμα για “ξεχασμένες” αποδείξεις

Άνω Λιόσια: Επίθεση με χειροβομβίδες σε μονοκατοικία

Εορτολόγιο - 10 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)Σήμερα 13:31 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην ανοιχτή εκδήλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στον Πειραιά.

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιάΣήμερα 06:35 | Τοπικά Νέα

Η κτηνωδία σημειώθηκε έξω από το κοιμητήριο της Νέας Λαμψάκου στη Χαλκίδα.

Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυσηΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι του αγγειοχειρουργού για την υπόθεση του θανόντος πατέρα του βουλευτή, σε δημόσια απάντησή τους.

Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»Σήμερα 15:26 | Ειδήσεις

 Η Ελληνίδα τενίστρια επικράτησε άνετα της Αμερικανίδας, Σλόαν Στέφενς και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σάββατο του Λαζάρου: Η γιορτή και τα έθιμα16:34Φωτιά στην περιφερειακή Αιγάλεω16:20Κιλκίς: Έκρυβαν στα μπουφάν πλαστά έγγραφα (εικόνες)16:08Γάζα: Πέθανε το μωρό που γεννήθηκε με καισαρική από τη νεκρή μητέρα του15:54Μαδρίτη - Σάκκαρη: Με “κεκτημένη ταχύτητα”, προκρίθηκε στις «16»15:40Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ και διέφυγαν με μεγάλη λεία15:27Ο Σπανούλης καλύτερος προπονητής του BCL15:13Παίδων “Αγία Σοφία”: Θαλασσαιμικά παιδιά διαμαρτύρονται μαζί με τους γονείς τους14:59Χερσόνησος: Θανατηφόρα σύγκρουση μηχανής με αυτοκίνητο (εικόνες)14:45Θεσσαλονικη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στην είσοδο του Ιπποκράτειου (εικόνες)14:31Τσιτσιπάς: Αποκλεισμός στην πρεμιέρα του Madrid Open14:17Πάτρα – Μαθητές “βαποράκια”: Αφού δεν πούλησες ουσίες, θα μου δώσεις το χαρτζιλίκι σου14:03ΗΠΑ - εκλογές: Ο Μπάιντεν λέει “ναι” σε ντιμπέιτ με τον Τράμπ13:49Μητσοτάκης στις “Ημέρες Καριέρας”: Η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται (εικόνες)13:35Επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον: Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την αναβολή13:21Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης σε πρώην εισαγγελέα13:07Νίσυρος: Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανηλίκους12:53“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας12:39Θεσσαλονίκη: πυροβόλησαν και σκότωσαν σκύλο γιατί έμπαινε σε στάνη12:26Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης παγίδευσε τον Ιερώνυμο και τον εργαλειοποιεί12:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο