LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 08 Νοεμβρίου 2023 14:16

Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη στους “Ήρωες των Τεμπών” και στο “Ref Checkpoint”

Στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, και υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη βράβευση των νικητών του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη 2023.

βράβευση - Ηρωες των Τεμπών - Βρυξέλλες

Επίσημη απονομή στους νικητές του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2023, στις Βρυξέλλες - Τιμήθηκαν οι "Ήρωες των Τεμπών" και το "Ref Checkpoint" από την Ελλάδα

Στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, και υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε, χθες, η επίσημη βράβευση των νικητών του Βραβείου του Ευρωπαίου Πολίτη 2023.

Από την Ελλάδα, το βραβείο απονεμήθηκε στον 21χρονο Ανδρέα Αλικανιώτη, ο οποίος παρέλαβε επισήμως το βραβείο, εκπροσωπώντας τους "Ήρωες των Τεμπών" και την "πρωτοβουλία Ref Checkpoint", η οποία υποδέχεται πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο για παροχή υγειονομικών συμβουλών και τεστ.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε έργα που διοργανώνονται από άτομα ή οργανώσεις που ενθαρρύνουν την αμοιβαία κατανόηση και την στενότερη σύγκλιση μεταξύ ανθρώπων στην ΕΕ, τη διασυνοριακή συνεργασία που οικοδομεί ισχυρότερο ευρωπαϊκό πνεύμα και τις αξίες της ΕΕ και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Για το 2023 επιλέχθηκαν και τιμήθηκαν 38 συνολικά δραστηριότητες από τα 27 κράτη μέλη (δύο από την Ελλάδα), ενώ συνολικά στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 216 έργα, που αφορούσαν διάφορα θέματα, όπως η δημιουργία ενός πάρκου με γλυπτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχολικό χώρο, η δημιουργία ενός βιβλίου με τραγούδια της ΕΕ, μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε από μια ομάδα εθελοντών οι οποίοι βοηθούν τους συμπολίτες τους που επλήγησαν από καταστροφικές πλημμύρες, και πολλά άλλα.

Χθες, στις Βρυξέλλες, τον φοιτητή της σχολής Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού, στη Μηχανιώνα, Ανδρέα Αλικανιώτη, συνόδευσε στην αίθουσα της ολομέλειας η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία και πρότεινε τους "Ήρωες των Τεμπών", για το βραβείο.

βράβευση - Ηρωες των Τεμπών - Βρυξέλλες

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της κυρίας Σπυράκη, ο Ανδρέας Αλικανιώτης, από το Βύρωνα και την Ηλεία, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες και εκπροσώπησε όλη την ηρωική ομάδα, που συγκίνησε την Ελλάδα, σώζοντας δεκάδες ζωές μέσα από το μοιραίο τρένο, μετά τη σύγκρουση στα Τέμπη. Ο Ανδρέας Αλικανιώτης κατάφερε μαζί με τον Άγγελο Τσιαμούρα από την Ιεράπετρα της Κρήτης, τον Μιχάλη Κλάψη από τους Λειψούς, φοιτητές, και τον κ. Γιώργο, μαραγκό στο Άγιο Όρος, μέσα σε συνθήκες ανείπωτης καταστροφής να σώσουν συνεπιβάτες τους, με κίνδυνο της ζωής τους και αυταπάρνηση.

Η κυρία Σπυράκη συνεχάρη τον Ανδρέα Αλικανιώτη, τονίζοντας ότι «η γενναιότητα και η ευαισθησία των Ηρώων των Τεμπών ανέδειξαν την αλληλεγγύη με κίνδυνο της ζωής τους, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας».

Στη συνομιλία που είχε μαζί του, είπε χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια Ανδρέα! Να σε χαίρονται οι γονείς σου. Τίμησες την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Ήταν χρέος μου να σε προτείνω για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη».

Νωρίτερα, απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στην τελετή του Ευρωκοινοβουλίου, η κυρία Σπυράκη επισήμανε: «Σήμερα (χθες) ήταν μια εξαιρετική μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρότεινα τον νικητή Ανδρέα Αλικανιώτη, τον εκπρόσωπο των Ηρώων των Τεμπών, για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρότασή μου ανάμεσα σε εκατοντάδες πολίτες, συλλογικότητες και project. Οι Ήρωες των Τεμπών αποτελούν μια ομάδα πολιτών που βρίσκονταν στο τρένο Intercity 62, στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Με θάρρος και αυτοθυσία συνεισέφεραν στη διάσωση των συνεπιβατών τους».

Μετά την εκδήλωση η κυρία Σπυράκη ξενάγησε τον Ανδρέα Αλικανιώτη, στο Ευρωκοινοβούλιο και «είχε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο γραφείο της και θαύμασε το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και άκουσε τα όνειρα του νεαρού φοιτητή της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Μηχανιώνας που θέλει να εργαστεί στη ναυτιλία και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, μεμονωμένοι πολίτες, ομάδες, ενώσεις ή οργανώσεις μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με το έργο τους ή να προτείνουν προς βράβευση κάποιο άλλο έργο. Οι βουλευτές του ΕΚ μπορούν επίσης να προτείνουν έργο προς βράβευση.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρέντης – Τραυματισμός αστυνομικού: Η κατάσταση της υγείας του και τα ευρήματα των Αρχών

Πνευμονία της Κίνας - Γιαμαρέλλου: Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τροχαίο: Ανατροπή οχήματος στην Πέτρου Ράλλη

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λωρίδα της Γάζας: 5 Νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταφύγιο εκτοπισμένων Παλαιστινίων12:26Στα χέρια της ΕΛΑΣ 24χρονος διακινητής με 69 κιλά κάνναβης12:12Μπλόκα - Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Ωραιοκάστρου για τρεις ώρες11:58Καλλιθέα: Συνελήφθη 31χρονος για επικίνδυνη οδήγηση - Έφτασε 161 χλμ/ώρα11:44Παπαϊωαννίδης, συνήγορος του 21χρονου στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη11:30Καρδίτσα: Άνοιξαν για λίγες ώρες τα διόδια Σοφάδων11:16Ρωσία: Drones έπληξαν εξέδρα άντλησης πετρελαίου που ανήκει σε ρωσικό κολοσσό11:02Λυκούδης στο Πρωινό Σαββατοκύριακο: Ο 21χρονος παρακαλούσε πριν ένα μήνα τον μαέστρο του Μαζωνάκη, για συνεργασία10:48Η Ινδία είναι πρωταθλήτρια στο ντόπινγκ για τρίτη διαδοχική χρονιά10:34Κόμβος Νίκαιας: Οι αγρότες θα ανεβάσουν τις μπάρες στα διόδια Μακρυχωρίου10:20Ο καταγγέλων στην υπόθεση Μαζωνάκη σπάει τη σιωπή του: Θα το φτάσω μέχρι τέλους10:06Κρήτη: Πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις διάσωσης 62 μεταναστών 09:52Συμφωνία ΕΕ - Mercosur: Αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο - Προειδοποίηση της Παραγουάης 09:38"Γάζωσαν" κατάστημα στα Άνω Λιόσια - Μυστήριο γύρω από τα κίνητρα09:24Θεσσαλονίκη: 24ωρη λειτουργία σήμερα στο μετρό09:10Χαλκίδα: Οι αγρότες κλείνουν την υψηλή γέφυρα08:56Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 20 Δεκεμβρίου08:42Επεισόδια στα Εξάρχεια: Επιθέσεις με μολότοφ σε αστυνομικούς - Φωτιές σε κάδους08:28Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:14Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί τελευταίας στιγμής08:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο