LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2023 13:50

Τέλος ο αγροτικός γιατρός, γίνεται προσωπικός

Για συνολική αναβάθμιση των Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έκανε λόγο η υφυπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Γιατρός - γιατροί

Στην αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί. Θα δοθούν κίνητρα οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν. Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Τα δύο βασικά προβλήματα της ΠΦΥ σήμερα είναι οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως. Αυτά τα δύο έρχεται να λύσει η μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Ειδικότερα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου, οι οποίοι θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες κατά 1.270. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την ΠΦΥ θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην ΠΦΥ με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ. Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Ο στόχος των αλλαγών είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το δυναμικό για την ΠΦΥ και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος.

Μίλησε για συνολική αναμόρφωση του συστήματος και για αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ. Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού.

Στόχος, είπε, είναι η οργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, που τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών. Ξεκαθάρισε ότι στο σύστημα, πέρα από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Παντελεήμονας: Συνελήφθη ο αλλοδαπός που εισέβαλε στο ναό

Δίκη Πισπιρίγκου: Ο Κούγιας “εξετάζει την παραίτησή του”

Ισραήλ: Εμείς χτυπήσαμε τον Άγιο Πορφύριο (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη - Μητσοτάκης: Η αμφισβήτηση των θεσμών οδηγεί σε “κοινωνική ζούγκλα”Σήμερα 13:04 | Ειδήσεις

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς πολλούς αποδέκτες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη, για τους κινδύνους που κρύβει η αμφισβήτηση των θεσμών. Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές καταιγίδες την ΚυριακήΣήμερα 12:13 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα για τις περιοχές, όπου θα εκδηλωθούν οι δυνατές βροχές και καταιγίδες. Πότε θα μειωθεί η ένταση τους.

Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχοςΣήμερα 19:18 | Ειδήσεις

Συναγερμός έχει σημάνει μετά το νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Πύργο, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο μιας 54χρονης γυναίκας. Τι είπε η  αντιπεριφερειάρχης δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ΑΝΤ1.

Τροχαίο στην Φυλή: Πως σκοτώθηκε ο 15χρονος - Πως σώθηκε η κοπέλα που ακρωτηριάστηκεΣήμερα 11:48 | Ειδήσεις

Ανατριχίλα προκαλούν οι λεπτομέρειες από την τραγωδία με τον 15χρονο που πέθανε ακαριαία στο πίσω κάθισμα. Πως κρατήθηκε στην ζωή το κορίτσι που έχασε το πόδι του. Μάχη για την ζωή του δίνει άλλος ένας από τους τραυματίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σύμη: Τα μηνύματα του ανήλικου ζευγαριού και τα αναπάντητα ερωτήματα (βίντεο)19:52Μηνιγγίτιδα - Μαστοράκου: Το αποτέλεσμα των εξετάσεων της 54χρονης θα δείξει αν είναι νέο στέλεχος19:39Βόλος: Αυτοκίνητο “κόλλησε” σε …βομβαρδισμένο δρόμο εξαιτίας της Google (βίντεο)19:25Πανσερραϊκός - Ολυμπιακός: Εύκολη νίκη για τους “ερυθρόλευκους” και επιστροφή στην κορυφή19:12Παναθηναϊκός - Βόλος: Επιστροφή στις νίκες για το “τριφύλλι”18:59Μεταναστευτικό: Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν στη Γαύδο18:45Κορονοϊός: Σημεία για rapid test δωρεάν την Δευτέρα18:32Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση μετά από ρωσικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό 18:18Φυλακές υψίστης ασφαλείας: Κρατούμενοι “ξεσηκώθηκαν” για τις τηγανητές πατάτες!18:05Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της Κόλασης αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι17:51Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μασκ ανακοίνωσε τα αποκαλυπτήρια του Grok 317:38Πύργος: Η “κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα” και η τραγική κατάληξη της γυναίκας17:23Αχαρνές: Ανήλικοι απειλούσαν και λήστευαν οδηγούς και πεζούς17:10Λεβαδειακός - Άρης: Θρίαμβος των Βοιώτων επί των “κιτρίνων”16:56Κύπελλο μπάσκετ γυναικών: Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το τρόπαιο (εικόνες)16:42To Harry Truman στη Σούδα για έκτακτες επισκευές μετά τη σύγκρουση με πλοίο τουρκικών συμφερόντων16:29Παναθηναϊκός – Βόλος: Επεισόδια μεταξύ οπαδών των “πρασίνων”16:15Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:02Καιρός: Βροχές, χιόνια και πτώση θερμοκρασίας την Δευτέρα15:48Οδηγός πιάστηκε μεθυσμένη 2 φορές το ίδιο βράδυ!15:34
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο