LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2023 10:45

Αποζημιώσεις πληγέντων: Κόντρα Κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας και προσπάθεια απόκρυψης που πλήττει τη δημοκρατία.

ΠΑΘΕ - Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου - Κακοκαιρία Daniel

Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή αλλά και σε ανακοίνωση σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, έχει οδηγηθεί η κόντρα της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με θέμα τη δημοσιοποίηση των αποδεικτικών εγγράφων από τα οποία να προκύπτει το σύνολο των αιτούμενων από την ΕΕ, αποζημιώσεων για τους πλημμυροπαθείς.

Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παύλου Γερουλάνου για το ζήτημα, η κυβέρνηση απάντησε ως εξής:

«Στις 31 Αυγούστου, η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Η πρόταση αναθεώρησης περιλαμβάνει την προσθήκη κεφαλαίου REPowerEU με προϋπολογισμό 795 εκ. €, αίτημα για επιπλέον δανειακούς πόρους ύψους 5 δισ. €, απολύτως αναγκαίες τροποποιήσεις σε ορισμένες δράσεις (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο, χρονοδιάγραμμα, προσθήκη νέων υποέργων/αφαίρεση υφιστάμενων) λόγω αντικειμενικών περιστάσεων, ενώ ενσωματώνει και τη μείωση της μέγιστης χρηματοδοτικής συνεισφοράς για την Ελλάδα κατά 339 εκ. € (σε 17,4 εκ. €) όπως προβλέπεται λόγω της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αναθεώρηση του σχεδίου αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, η χώρα μας θεώρησε επιβεβλημένο να λάβει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές (Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Β. Εύβοια, Έβρος, Ροδόπη). Ως εκ τούτου, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, προτάθηκε από πλευράς μας –ως συμπλήρωση της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας– να ανακατευθυνθούν πόροι ύψους 686 εκ. € σε έργα για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, 420 εκ. € προτάθηκε να διατεθούν για την αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημίες συμπεριλαμβανομένων γεφυρών που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες και έχουν καταστραφεί στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Επιπλέον, 180 εκ. € αφορούν σε εργασίες ανακατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και 86 εκ. € σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

Για την οριστικοποίηση της πρότασης Αναθεώρησης απαιτείται η ενσωμάτωση του ως άνω αιτήματος στο αρχικό κείμενο της πρότασης. Κατά συνέπεια, όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το κείμενο της πρότασης Αναθεώρησης οριστικοποιηθεί και εγκριθεί, θα είναι στη διάθεση της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών».

Επικρίνοντας την απάντηση αυτή το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει:

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέγραψαν όλα τα μέλη βουλευτές του Κινήματος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σε συνέχεια σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Α’ Αθήνας Παύλου Γερουλάνου, δύο πολύ συγκεκριμένα έγγραφα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Το πλήρες κείμενο της πρότασης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 31 Αυγούστου, και

2. Το πλήρες κείμενο της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για την διεκδίκηση νέων πόρων από την Ε.Ε. μετά τα πρόσφατα πλήγματα στον εθνικό παραγωγικό ιστό από τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα.

Απαιτούμε διαφάνεια. Θέλουμε να μελετήσουμε τη συνολική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τους ευρωπαϊκούς πόρους που εισέρχονται στη χώρα για να συνεισφέρουμε και εμείς στην εθνική προσπάθεια. Και θέλουμε να δούμε πώς διαπραγματεύεται, και πόσο αποτελεσματικά, η ελληνική κυβέρνηση. Περιμέναμε τα έγγραφα – τα οποία δεν είναι κρατικά μυστικά.

Η κυβέρνηση απάντησε στις 19 Οκτωβρίου 2023. Δεν έστειλε τίποτα. Ούτε ένα έγγραφο από αυτά που ζητήθηκαν.

Παρά μόνο μία έκθεση ιδεών 5 παραγράφων η οποία ολοκληρώνεται με την κατάπτυστη υπεκφυγή: “όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή και το κείμενο της πρότασης Αναθεώρησης οριστικοποιηθεί και εγκριθεί, θα είναι στη διάθεση της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών».

Κρατάνε κρυφά δηλαδή αυτά που ζήτησαν, θα δημοσιοποιήσουν μόνο αυτά που θα εγκριθούν. Προφανώς για να μην υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Γιατί; Τι φοβούνται; Είναι αδιανόητη η άρνηση να καταθέσουν τα πλήρη κείμενα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση. Αδιανόητη. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα το αφήσει το ζήτημα έτσι. Γιατί τέτοιες συμπεριφορές αντιτάσσονται στον εποικοδομητικό διάλογο, καταρρακώνουν τη διαμόρφωση εθνικών στρατηγικών και προσβάλλουν την Δημοκρατία».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταναστευτικό: Λέμβοι σε Φαρμακονήσι και Σύμη

Ραφήνα: Αρπαγή ανήλικης από άγνωστο

Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να “αφανίσουν” δημοκρατίες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός: Άστατος με τοπικές βροχές τη Μεγάλη ΠέμπτηΧθες 16:50 | Ειδήσεις

Σε ποιες περιοχές αναμένονται τα φαινόμενα. Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία. Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τη Μεγάλη Πέμπτη.

Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν στις 30 ΑπριλίουΤρίτη 30 Απριλίου 2024 20:50 | Ειδήσεις

Παράταση πήραν όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις Απριλίου των πολιτών, που κανονικά είχαν προθεσμία μέχρι σήμερα.

Βασιλιάς Κάρολος: Σε κλινική για τον καρκίνο η πρώτη επίσκεψή του (εικόνες)Τρίτη 30 Απριλίου 2024 14:34 | Ειδήσεις

Με τη βασίλισσα Καμίλα στο πλευρό του, ο Κάρολος, επισκέφτηκε ασθενείς που μάχονται με τον καρκίνο.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Τρίτη 30 Απριλίου 2024 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός: Άστατος με τοπικές βροχές τη Μεγάλη Πέμπτη07:00Rapid test δωρεάν τη Μεγάλη Πέμπτη σε 156 σημεία06:50Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο