LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 14 Οκτωβρίου 2023 17:03

“Δρομολογείται” τρένο Αλεξανδρούπολη - Βουλγαρία - Ρουμανία - Ουκρανία

Η αμαξοστοιχία θα αποτελέσει εναλλακτική εμπορική και εφοδιαστική διέξοδο της Ουκρανίας προς τα λιμάνια των ανατολικών χωρών.

ΤΡΕΝΟ - ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ

Πολιτική πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση τρένου, μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, για σύνδεση με την Ουκρανία ανέλαβε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των τριμερών επαφών που πραγματοποίησε συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 9 Οκτωβρίου. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού, ο κ. Σταϊκούρας προώθησε την ιδέα για τη δρομολόγηση ενός τρένου, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Λωρίδων Αλληλεγγύης, για τη διαφοροποίηση των εμπορικών συνδέσεων των λιμανιών της Μεσογείου με την Ουκρανία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε προς την Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ, Adina - Ioana Valean, τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Assen Vassilev, τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας, Georgi Gvozdeykov, και τον Ρουμάνο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Sorin - Mihai  Grindeanu.

Ειδικότερα, το τρένο, σε πρώτη φάση πιλοτικά, θα συνδέει τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, με τα λιμάνια του Ρούσε της Βουλγαρίας, της Κωστάντζας στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας, καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει οικονομικές και ενεργειακές προκλήσεις, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών, ενώ προκύπτει σημαντική ανάγκη διαφοροποίησης των εμπορευματικών διαδρομών και συνδέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τον εν λόγω σχεδιασμό προκύπτει μία σημαντική ευκαιρία να ξεπεραστούν εμπόδια και καθυστερήσεις που προέρχονται από το παρελθόν, να δοθούν εναλλακτικές επιλογές στις εμπορικές σχέσεις των κρατών, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις μεταφορικές συνδέσεις και τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

Ειδήσεις σήμερα:

Psyche: Ελληνικά τηλεσκόπια σε διαστημική αποστολή από NASA - ESA

Τροχαίο: Σκοτώθηκε οδηγός νταλίκας (εικόνες)

Μαρία Κάλλας: Η Αντζελίνα Τζολί στην Ηλεία για τα γυρίσματα της ταινίας (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε για όλους (εικόνες)10:13Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο ιστορικός σκηνοθέτης “μετρ του σασπένς”10:00Θεσσαλονίκη: Δολώματα πωλούνται 24/7 σε… αυτόματο πωλητή (εικόνες)09:47Πιρς Μπρόσναν: Επιστρέφει ως κατάσκοπος σε θρίλερ09:33Βόλος: Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μητροπολιτικό Ναό (εικόνες)09:20Τιμολόγια ρεύματος: Σταθεροποίηση των τιμών αναμένεται τον Μάιο09:06Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στα Λαδάδικα (βίντεο)08:53Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνεχίζονται οι απολογίες των συλληφθέντων08:39Υπόθεση Καλλιάνου – Παγώνη: Δεν μπορούν να μπαίνουν σε ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς08:25Επιστολική ψήφος: Τελειώνει η προθεσμία συμεμτοχής08:12Κατολισθήσεις Θηρασιάς - Λέκκας στον ΑΝΤ1: Θα ληφθούν μέτρα ασφάλειας (βίντεο)07:58Εορτολόγιο – Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:44Λέσβος: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων, πεζή “σφηνώθηκε” σε κάδο07:31Κίνα: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ανεμοστρόβιλο (εικόνες)07:17Γάζα: Ο Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή07:03Εξάρχεια: Επεισόδια με τραυματία έναν αστυνομικό06:50Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν λιανική, σούπερ-μάρκετ και Βαρβάκειος06:36Μαρούσι: Νεκρός από πυροβολισμούς έξω από μπαρ06:23Κυριακή των Βαΐων – καιρός: Τοπικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας06:09“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο