LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /LifeΔημοσίευση: 02 Οκτωβρίου 2023 14:22

“Vice Specials”: Οι Έλληνες στα κατεχόμενα της Ουκρανίας (εικόνες)

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στα ελληνικά χωριά της Αζοφικής, στα οποία οι κάτοικοι βιώνουν τις συνέπειες του πολέμου, παρουσιάζεται στον ΑΝΤ1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, το ελληνικό γραφείο του VICE θα παρουσιάσει το νέο επεισόδιο VICE SPECIALS, από τη συχνότητα του ANT1, με τίτλο «Οι Έλληνες στα Κατεχόμενα της Ουκρανίας»

Πριν από την πόλεμο στην  Ουκρανία, ο πληθυσμός των Ελλήνων της Αζοφικής ξεπερνούσε τις 100.000. Πόσοι έμειναν πίσω; Από αυτούς που έφυγαν πόσοι επέστρεψαν ή επιστρέφουν; Πώς ζουν σήμερα αυτοί οι άνθρωποι λίγα χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή του μετώπου; Τι άλλαξε στη ζωή τους μετά την προσάρτηση των περιοχών τους από τη Ρωσία και τι έχει κάνει γι’ αυτούς το ελληνικό κράτος; Τι περιμένουν από την Ελλάδα;  Για πρώτη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου, η ελληνική τηλεόραση μπαίνει στις περιοχές της Ουκρανίας, που κατέλαβε και προσάρτησε η Ρωσία.

Ο Κώστας Πλιάκος με το VICE ταξιδεύει στη Μαριούπολη και στα χωριά του Ντονμπάς και αναζητά τους Έλληνες της Αζοφικής. Ταυτόχρονα, βλέπει από κοντά τα σημάδια που άφησε το πέρασμα του πολέμου και παρατηρεί πως γίνεται με γρήγορους ρυθμούς η «ρωσοποίηση» των ουκρανικών εδαφών, που κατέλαβε και προσάρτησε η Ρωσία.

Με την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022, πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας της Αζοφικής έφυγαν, αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες περιοχές. Η Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων έκλεισε τα γραφεία της, τα κτίριά της στη Μαριούπολη χτυπήθηκαν και η κοινότητα έμεινε χωρίς αντιπροσώπευση. Αυτό επιχειρούν σήμερα να αποκαταστήσουν οι Έλληνες, που έμειναν πίσω. Με μια μεγάλη διαφορά. Πλέον δεν είναι Ουκρανοί πολίτες αλλά Ρώσοι. Τυπικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι περιοχές τους είναι ουκρανικό έδαφος αλλά η πραγματικότητα που ζουν είναι πολύ διαφορετική. Η Ρωσία προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη ρωσική ομοσπονδία, οι νόμοι πλέον είναι οι νόμοι της Ρωσίας και οι κάτοικοι παίρνουν ρωσικά διαβατήρια για να μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, να εργαστούν και να σπουδάσουν.

Το VICE κάνει ένα μεγάλο οδοιπορικό στα ελληνικά χωριά της Αζοφικής, μιλά με Έλληνες που προσπαθούν να ξαναοργανώσουν την κοινότητα, μπαίνει στα σπίτια των κατοίκων, επισκέπτεται σχολεία και Πανεπιστήμια για να μάθει αν εξακολουθεί να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και περπατά στη Μαριούπολη βλέποντας πως μετατρέπεται από ουκρανική σε ρωσική πόλη.

VICE SPECIALS – Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, 01:15, στον ΑΝΤ1.

  • Παρουσίαση/Παραγωγή/Έρευνα: Κώστας Πλιάκος
  • Οπερατέρ: Evgenii Bykovskii
  • Μοντέζ: Γωγώ Μπεμπέλου
  • Υποτιτλισμός: Νάντια Τσιρμιράκη

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ 

Ειδήσεις σήμερα:

Copernicus: Ο πιο θερμός Σεπτέμβριος στην ιστορία ήταν του 2023

Κούβα: Διασώστες σκοτώθηκαν από κατάρρευση κτηρίου (εικόνες)

5 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο