LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2023 18:38

Ρομποτική ριζική κυστεκτομή: Θεραπευτική επιλογή για τον καρκίνο ουροδόχου κύστεως

Γράφει o Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος – Ρομποτικός Χειρουργός, Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.


 


 

ουροδόχος κύστη - πυελος - πυελικά όργανα

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, τόσο λειτουργικά όσο και ογκολογικά, και αποτελεί μια συνεχώς αυξανόμενη κοινωνικοοικονομική επιβάρυνση. Είναι πλέον ο έκτος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις ΗΠΑ και ο δέκατος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο, με τη συχνότητά του να αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τις χειρουργικές θεραπείες, η ριζική κυστεκτομή  με αφαίρεση πυελικών λεμφαδένων θεωρείται η χρυσή επιλογή για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ωστόσο, λόγω της αναπόφευκτα εκτεταμένης χειρουργικής φύσης της και της υψηλής συχνότητας πολλαπλών συνοσηροτήτων μεταξύ των ασθενών, σχετίζεται με υψηλά ποσοστά περιεγχειρητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας. Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές έχουν κερδίσει δημοτικότητα σε διάφορους τομείς λόγω της δυνατότητάς τους να μειώνουν τη χειρουργική νοσηρότητα και να συντομεύουν τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Ειδικότερα, η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή, από την εισαγωγή της το 2003, αποτελεί επιλογή με στόχο τη βελτίωση των περιεγχειρητικών αποτελεσμάτων και της επιβίωσης.

Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα;

Όσον αφορά τα ογκολογικά αποτελέσματα, η ρομποτική έναντι της ανοιχτής προσέγγισης, πρόσφατα στη μεγαλύτερη συγκριτική ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, συσχετίστηκε με υψηλότερη απόδοση στην αφαίρεση λεμφαδένων στοιχείο, που σχετίζεται άμεσα με την ογκολογική αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Η ριζική κυστεκτομή λόγω της αναπόφευκτα εκτεταμένης χειρουργικής φύσης της εμφανίζει συχνά περί και μετεγχειρητικά μεταβολικές, λοιμώδεις, ουρογεννητικές και γαστρεντερικές επιπλοκές, που αναγνωρίζονται ως κύριες αιτίες επανεισαγωγής  και παρουσιάζονται συχνότερα τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Σχετικά  λοιπόν με τα περί- και μετεγχειρητικά αποτελέσματα μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη μελέτη από το Ην. Βασίλειο κατέδειξε ότι η ομάδα της ρομποτικής κυστεκτομής  σε σύγκριση με την ανοιχτή, παρουσίασε σημαντική αύξηση στις ημέρες εκτός νοσοκομείου κατά τις μετεγχειρητικές 90 ημέρες, λιγότερες θρομβοεμβολικές επιπλοκές (1,9% έναντι 8,3%,) και επιπλοκές τραύματος (5,6% έναντι 16,0%), συσχετίστηκε με χαμηλότερη εκτιμώμενη απώλεια αίματος (150 mL έναντι 700 mL) και χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών Clavien–Dindo βαθμού III ή υψηλότερου.

Οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι συνήθως ηλικιωμένοι, έχουν χαμηλότερη λειτουργική ικανότητα και έχουν πολλαπλές συνοσηρότητες. Έτσι, η ανάκτηση της ποιότητας ζωής μετά από ριζική κυστεκτομή  είναι ένα κρίσιμο ζήτημα στον τομέα της ουρολογίας.

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει αναμφίβολα τα οφέλη της λιγότερης νοσηρότητας, της μικρότερης παραμονής στο νοσοκομείο, της ταχύτερης ανάρρωσης και των λιγότερων αναλγητικών απαιτήσεων για ναρκωτικά, τα οποία όλα συμβάλλουν στην αύξηση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Η ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία και η λειτουργική ικανότητα αποδείχθηκε ανώτερη σε όρους πρώιμης αποκατάστασης  και σωματικής ευεξίας μετά από ρομποτική κυστεκτομή σε σύγκριση με την ανοιχτή.

Συμπερασματικά

Με τα σημερινά δεδομένα, η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική κυστεκτομή λόγω καρκίνου ουροδόχου κύστεως σε σύγκριση με την ανοιχτή  σχετίζεται με χαμηλότερη εκτιμώμενη απώλεια αίματος, χαμηλότερα ποσοστά διεγχειρητικής μετάγγισης, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, χαμηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικών μεγάλων επιπλοκών και χαμηλότερα ποσοστά επανεισαγωγής εντός 90 ημερών. Όσον αφορά την ποιότητα ζωής, η ρομποτική ήταν ανώτερη από ορισμένες απόψεις σε όρους πρώιμης αποκατάστασης της υγείας και  της σωματικής ευεξίας.

HHG - ΜΥΓΔΑΛΗΣ*Άρθρο του Βασίλειου Μυγδάλη, Ουρολόγου – Ρομποτικού Χειρουργού, Διευθυντή Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔιπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο ΜαξίμουΣήμερα 19:48 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους των μπλόκων να του δοθούν δύο συνθέσεις μέχρι 20 ατόμα η κάθε μία.

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της ΑττικήςΣήμερα 19:10 | Ειδήσεις

Ένας εκ των συλληφθέντων, δεν κατείχε άδεια ικανότητας οδήγησης.

Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη ΘράκηΣήμερα 18:56 | Ειδήσεις

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο ΙράνΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

«Όλοι ελπίζουμε ότι το περσικό έθνος θα απελευθερωθεί σύντομα από τον ζυγό της τυραννίας».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: "Δώρα ζωής" από 64χρονο που νοσηλευόταν στο Παπανικολάου21:29Κρήτη: Σύλληψη δημοτικού υπαλλήλου για σωρεία αδικημάτων21:15Και με τη... βούλα στη Γκρέμιο ο Τετέ 21:01Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 16 Ιανουαρίου20:47Ant1 Sports: Με νίκες συνέχισαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στο μπάσκετ20:33Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα20:19Διπλό θα είναι τελικά το ραντεβού της Τρίτης με τους αγροτοκτηνοτρόφους στο Μέγαρο Μαξίμου20:05Δήμος Αθηναίων – Κακοκαιρία: Έκτακτα μέτρα για τους ευάλωτους πολίτες19:51Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός 19:37Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής19:23Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία σε Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη19:08Λεβαδειακός – Βόλος: Το τρένο… από τη Βοιωτία συνεχίζει χωρία στάση18:53Τροχαίο ατύχημα στο Βόλο - Μοτοσυκλέτα έπεσε στο οδόστρωμα 18:39Στη Θεσσαλονίκη για τον Άρη ο Κώστας Αντετοκούνμπο 18:25Λάρισα: Άφησε την τελευταία του πνοή χορεύοντας στην πίστα18:11Λαμία: Φωτιά σε σπίτι - Στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ηλικιωμένος (βίντεο)17:57ΠΑΣΟΚ: Οι ευρωβουλευτές μας καταψήφισαν τα μέτρα της Mercosur17:43Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων στο Ιράν17:29Επιστροφή ενοικίου: Την Πέμπτη οι τελευταίες καταβολές για το 202517:15"Έκλεισε" στη Λοτζ ο Ντραγκόφσκι - Το ποσό που κερδίζει ο Παναθηναϊκός από την πώλησή του17:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο