LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2023 13:11

Τουρκία: Η λογοκρισία “ακύρωσε” Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Οι δημιουργοί ανακάλεσαν την συμμετοχή τους, μετά την απαγόρευση της Οργανωτικής Επιτροπής για προβολή ενός ντοκιμαντέρ. 

κινηματογραφικό φεστιβάλ - Χρυσό Πορτοκάλι - Αττάλεια

Ακυρώθηκε το κινηματογραφικό φεστιβάλ “Χρυσό Πορτοκάλι”, στην Αττάλεια, μετά από κρίση λογοκρισίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, το ντοκιμαντέρ Kanun Hukmu (Κράτος Δικαίου) ήταν η αιτία να ακυρωθεί το φεστιβάλ κινηματογράφου «Χρυσό Πορτοκάλι» στην Αττάλεια στις 7-14 Οκτωβρίου. Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού αντέδρασαν στην συμμετοχή του ντοκιμαντέρ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προπαγάνδα γκιουλενιστών. Όταν η οργανωτική επιτροπή το απέκλεισε αυτή τη φορά οι άλλοι δημιουργοί που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ απέσυραν τα έργα τους. Η κρίση πήρε διαστάσεις και ο  δήμαρχος Αττάλειας Muhittin Bocek ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χρυσό Πορτοκάλι της Αττάλειας ακυρώθηκε.

Η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής να κόψει το ντοκιμαντέρ «Κanun Hukmu» προκάλεσε την αντίδραση 27 δημιουργών, οι οποίοι απέσυραν τα έργα τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στη σκηνοθέτιδα του, Νεϊλά Ντεμιρτζί.

Ταυτόχρονα παραιτήθηκαν 20 μέλη της κριτικής επιτροπής. Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι παραγωγοί και σκηνοθέτες 7 ταινιών μεγάλου μήκους, 6 ντοκιμαντέρ και 14 ταινιών μικρού μήκους, διακήρυξαν ότι «τα φεστιβάλ ανήκουν στο κοινό και είναι απαράδεκτο να υπόκεινται σε λογοκρισία».

Στο εν λόγω ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται η ιστορία της γιατρού Γιασεμίν και του δασκάλου Ενγκίν, που απολύθηκαν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους δημόσιους λειτουργούς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι το ντοκιμαντέρ στην προπαγάνδα για την τρομοκρατική οργάνωση FETO (γκιουλενιστές) μέσω του αντίληψη της θυματοποίησης χρησιμοποιώντας τη δύναμη της τέχνης.

Μετά από την κρίση, χθες το βράδυ, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χρυσό Πορτοκάλι της Αττάλειας Ahmet Boyacoglu και η επιτροπή του φεστιβάλ παραιτήθηκαν. Το μεσημέρι παραιτήθηκε ο Demet Akbag, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του «Εθνικού Διαγωνισμού Ταινιών μεγάλου μήκους».

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΚΑ - Γαλακτόπουλος: έπεφτε σίδερο 80 κιλών και βάζαμε… βίδες (βίντεο)

Μεσολόγγι: Διαμελίστηκε μπροστά στην κόρη της - Πώς μπλέχτηκε στην κρεατομηχανή (εικόνες)

Κακοκαιρία “Elias” - Βόλος: Ο Μπέος χτύπησε πλημμυροπαθή που τον έβριζε (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙσραήλ: Απομάκρυνση Παλαιστινίων από την Ράφα - Εμπλοκή στις διαβουλεύσεις για εκεχειρίαΣήμερα 09:04 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει επισήμως το Ισραήλ για την μετακίνηση Παλαιστινίων από την ανατολική Ράφα και τις αναφορές για επικείμενη "χερσαία επέμβαση". Πιέσεις σε οικογένειες ομήρων και έλλειψη τροφίμων.

Θήβα - Θάνατος μωρού: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματαΣήμερα 08:54 | Ειδήσεις

Ανείπωτη τραγωδία ανήμερα το Πάσχα για μια οικογένεια που "έχασε" ξαφνικά το αγγελούδι της. 

Φθιώτιδα: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε παιδί (βίντεο)Σήμερα 09:16 | Τοπικά Νέα

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη ανήμερα το Πάσχα σε χωριό της Φθιώτιδας. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του 6χρονου παιδιού

Ενδοοικογενειακή βία: Χτύπησε την σύζυγο και δύο κόρες του, μετά την ΑνάστασηΣήμερα 10:45 | Ειδήσεις

Πως συνέβη το νέο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας, με πρωταγωνιστή τον 44χρονο, που συνελήφθη, σύμφωνα με την καταγγελία των τριών γυναικών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Αυτοκίνητο παρέσυρε 8χρονο - Ο οδηγός εγκατέλειψε τραυματισμένο το παιδί11:01Ενδοοικογενειακή βία: Χτύπησε την σύζυγο και δύο κόρες του, μετά την Ανάσταση10:47Άγιος Γεώργιος: Η ιστορία του και τα έθιμα ανά την Ελλάδα 10:34Καρκίνος πνεύμονα: αντιμετώπιση με Θωρακοσκοπική Χειρουργική VATS10:20Άγιος Γεώργιος: Ο βίος, τα μαρτύρια και τα θαύματά του10:06Πλημμύρες στη Βραζιλία: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών - Πάνω από 100 οι αγνοούμενοι09:53Ισραήλ: Απομάκρυνση Παλαιστινίων από την Ράφα - Εμπλοκή στις διαβουλεύσεις για εκεχειρία09:39Φθιώτιδα: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε παιδί (βίντεο)09:26Ελληνική οικονομία: “Καλά νέα” από την Ευρώπη για ανάπτυξη και πληθωρισμό09:12Θήβα - Θάνατος μωρού: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα08:59ΟΟΣΑ για Ελλάδα: “Έκρηξη” των ξένων επενδύσεων08:45F1- GP Miami: Ο Norris πήρε την πρώτη νίκη της καριέρας του (βίντεο) 08:32Ράφα: Νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς08:18Μονή της Χώρας: Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα το ιστορικό μοναστήρι08:05 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)07:51Πέθανε ο Σέζαρ Λουίς Μενότι07:38Εορτολόγιο - 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα07:25Καιρός - Δευτέρα του Πάσχα: τοπικές μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας07:11ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)00:00Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο