LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2023 07:18

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης δεν θα εκτελεστεί γιατί “δεν μπορεί να κατανοήσει” την ποινή του

Που εδράζεται η απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ για ακύρωση της εκτέλεσης του θανατοποινίτη.

Σκοτ Πανέτι

Ένας άνδρας που πάσχει από σχιζοφρένεια και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία των πεθερικών του στο Τέξας το 1992, δεν θα εκτελεστεί, λόγω της ασθένειάς του, αποφάσισε σήμερα ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο, έπειτα από δικαστική διαμάχη είκοσι ετών.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Όστιν, της πρωτεύουσας αυτής της Πολιτείας, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας ότι η ψυχική ασθένεια του Σκοτ Πανέτι, 65 ετών σήμερα, «δεν του επιτρέπει να κατανοήσει τους λόγους της εκτέλεσή του».

Ο Πανέτι καταδικάστηκε σε θάνατο το 1995.

Η εκτέλεσή του «θα παραβίαζε την Όγδοη Τροπολογία (του Συντάγματος) που απαγορεύει κάθε βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία», πρόσθεσε ο δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν, επικαλούμενος μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, του 1986. Ο δικαστής έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που αφορούσε μόνο την ψυχική υγεία του θανατοποινίτη.

Η απόφαση «εμποδίζει την Πολιτεία του Τέξας να εκδικηθεί έναν άνθρωπο που πάσχει από σχιζοφρένεια βαριάς μορφής και ως αποτέλεσμα αντιλαμβάνεται με στρεβλό τρόπο τον κόσμο που τον περιβάλλει» δήλωσε ο δικηγόρος του, Γκρέγκορι Γουίρσιοκ.

Μολονότι οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι ο Σκοτ Πανέτι έπασχε από σχιζοφρένεια από νεαρή ηλικία, οι αρχές του Τέξας επέμεναν να εφαρμοστεί η θανατική ποινή αφού απορρίφθηκε και η ύστατη προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2003.

Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Πανέτι σκότωσε τα πεθερικά του μπροστά στα μάτια της συζύγου του, που τον είχε εγκαταλείψει, και της τρίχρονης κόρης τους. Τρία χρόνια αργότερα ο δικαστής που τον δίκασε του έδωσε την άδεια, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και των εισαγγελέων, να αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του. «Ντυμένος με μπορντό καουμπόικη στολή, ο Πανέτι έλεγε ασυναρτησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης» και κάλεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον Ιησού Χριστό, τον δολοφονημένο πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι και τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, υπενθύμισε ο δικαστής Πίτμαν.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βόλος: Εσωτερική πρόσεχε του παππούδες και “ξάφρισε” τον εγγονό09:57Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση μηχανών – Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας οδηγός09:43ΝΒΑ – Μπακς: Νέα ήττα για τα “ελάφια”09:30Τροχαία: Έκτακτες ρυθμίσεις για την έξοδο του Πάσχα09:17Θοδωρής Αγγελόπουλος: Ο διεθνής σκηνοθέτης με τις σημαντικές διακρίσεις09:03Συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας: Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και οπλισμός 08:50Νέα Μάκρη: Βγήκε για λίγο από το σπίτι και την “έγδυσαν”08:36Κακλαμανάκης: Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών (εικόνες)08:23ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες (εικόνες)08:09Παράνομα τραπεζοκαθίσματα – Δήμος Αθηναίων: Αισθητή αύξηση των εντολών απομάκρυνσης φέτος07:56Εορτολόγιο - Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:42Επίδομα γέννας: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά για τα “παιδιά του 2023”07:29Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιά07:15“Υγεία πάνω απ’ όλα”: Μπαχαρικά, βότανα, μακροζωΐα και ευερέθιστο έντερο07:01Ισπανία - Ουκρανία: Επιβεβαιώνεται η παράδοση πυραύλων Patriot06:48“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο06:34Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιων06:21Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες06:08Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο