LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2023 17:46

Βρετανικό Μουσείο: Σκάνδαλο με αγορά αγαλματίδιου

Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται το Βρετανικό Μουσείο. Η αποκάλυψη που ήρθε μετά από δημοσίευμα

AP - Βρετανικό Μουσείο

Σε νέο σκάνδαλο εμπλέκεται το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κατηγορείται πως αγόρασε αιγυπτιακό αγαλματίδιο από έμπορο αρχαιοτήτων, χωρίς να ελέγξει αν το κατείχε νόμιμα.

Το αγαλματίδιο συναντάται σε πολλούς αιγυπτιακούς τάφους και είχε αγοραστεί το 2017 από τον Μόρις Κούλι (Morris Khouli), ο οποίος διαθέτει οίκο δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος είχε ομολογήσει ότι, το 2012 είχε αγοράσει και μεταφέρει παράνομα αιγυπτιακές αρχαιότητες, μεταξύ των οποίων φέρετρα, για τα οποία είχε δηλώσει ψευδή στοιχεία στις τελωνειακές Αρχές, αναφορικά με την προέλευση και την αξία τους.

Τον ίδιο χρόνο, οι αμερικάνικες Αρχές είχα αποκαλύψει ότι κατείσχαν 77 αρχαιότητες, μαζί με αιγυπτιακά έργα, τα οποία επεστράφησαν στην Υεμένη.

Τα αρχεία του Βρετανικού Μουσείου δείχνουν ότι, το αγαλματίδιο που χρονολογείται από τη 13η δυναστεία της αρχαίας Αιγύπτου, είχε αγοραστεί από την Γκαλερί του Κούλι, το 2017.

Οι αποκαλύψεις ήρθαν μετά από έρευνα της εφημερίδας “The National”, την οποία έκανε η δικηγόρος και ειδική στα εγκλήματα, Αντζέλικα Χελουγουέρ (Angelika Hellgwer), η οποία είπε πως, το Βρετανικό Μουσείο αγνόησε τις προειδοποιήσεις και δεν ζήτησε τα έγγραφα, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν ένα 4σελιδο έγγραφο στα αραβικά, στο οποίο αναφερόταν ότι, ένας έμπορος το αγόρασε το 1946 και το πήγε στο Μπρούκλιν.

Οι δυνατότητες διερεύνησης μιας πηγής αγοράς για το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι τόσο δύσκολες, καθώς με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, φαίνεται ότι, ο Κούλι είχε καταδικαστεί λίγα χρόνια πριν, όπως επισημαίνουν οι Times.

Το Μουσείο είπε πως, είναι σε συνεργασία με τις Αρχές των ΗΠΑ και το αγαλματίδιο δεν έχει εκτεθεί ποτέ, αλλά βρίσκεται σε χώρο ασφαλείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Εύβοια - Ελικόπτερο: η στιγμή της πτώσης στην θάλασσα (βίντεο)

Γλυκά Νερά - Εισαγγελέας: Ο πιλότος σκότωσε την Καρολάιν για να την εκδικηθεί

Revenge porn - Εύβοια: Εφιάλτης για μαθήτρια από “καυτή” φωτογραφία

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καταδίωξη και σύλληψη διακινητή στο κέντρο της Αθήνας21:08Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία στο Αιγαίο20:54BCL: Το Περιστέρι έπεσε…μαχόμενο στον μικρό τελικό20:41Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα στοιχίσει το κατσικάκι20:28Αρθρογράφος Χουριέτ: Κοίτα το Κας και κοίτα και το Καστελλόριζο!20:14Μελάνωμα: Ελπίδες από αντικαρκινικό εμβόλιο (βίντεο)20:01Μαγνησία: Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε κοκαΐνη19:47Τροχαίο: Νεκρός μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με φορτηγό (εικόνες)19:34Ολυμπιακός: Κέρδισε άνετα την Λαμία με το μυαλό... στην Άστον Βίλα19:20Μαρούσι: Βίντεο ντοκουμέντο από την μοιραία συμπλοκή 19:07Σημεία για rapid test τη Δευτέρα σε 174 σημεία18:53Ρωσία: Κατέλαβε χωριό στο Ντονέτσκ18:40Σάμος: Φονικό ναυάγιο με μετανάστες18:26Ανδρουλάκης: Να μας πει ξεκάθαρα ο κ.Μητσοτάκης τι συμβαίνει με το υπουργείο Εσωτερικών18:13Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε κατηγορούμενος με ηγετικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση17:59Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Κυριακής17:46Eurovision: Η Μαρίνα Σάττι αναχώρησε για Σουηδία με την ελληνική αποστολή17:32New York Times για Σπαρτιάτες: Aκροδεξιό κόμμα που του απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές17:19Εργαζόμενοι του “Αττικόν”: Όταν εμείς φωνάζαμε για ΜΕΘ, ο Καλλιάνος έλεγε “δεν υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ”17:05Χανιά: Συλλήψεις για όπλα και βεγγαλικά (εικόνες)16:52
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο