LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 26 Σεπτεμβρίου 2023 06:24 | Ανανέωση: 26 Σεπτεμβρίου 2023 06:23

Κέρκυρα - Λεπτοσπείρωση: Δεύτερος θάνατος στο ίδιο χωριό

Ανησυχία στους υπόλοιπους κατοίκους προκάλεσε ο θάνατος του άτυχου άνδρα. Ποιες οδηγίες δίνει ο ΕΟΔΥ.

ποντίκι

Ένας άνθρωπος πέθανε στη βόρεια Κέρκυρα την περασμένη Παρασκευή, έχοντας διαγνωστεί με λεπτοσπείρωση.

Μάλιστα, πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο που σημειώνεται στο χωριό της Κέρκυρας, Καρουσάδες, καθώς ένας ακόμη άνδρας είχε χάσει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση, τον περασμένο Μάιο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, είχε εντοπιστεί και άλλο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στο ίδιο χωριό τον Μάιο, που είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο, η κατάσταση του ασθενή βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Οι δύο θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από το νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο ακολούθησε το πρωτόκολλο και ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ, ενώ για το δεύτερο περιστατικό, αναμένεται μετά το θετικό δείγμα του βακτηριακού ελέγχου, το αποτέλεσμα του μοριακού. 

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ έδωσε σήμερα εντολή στη διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, απολυμάνσεις και επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από επαφή (μέσω στόματος, μύτης, επιπεφυκότα) ή κατανάλωση μολυσμένου νερού από ούρα ζώων.

Λεπτοσπείρωση: Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του όπου αναφέρεται στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται όταν υπάρχει κρούσμα λεπτοσπείρωσης. 

Αναλυτικά, οι οδηγίες προφύλαξης από λεπτοσπείρωση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικίες, αυλές, αποθήκες
  • Απομάκρυνση απορριμμάτων γύρω από τις οικίες για να μην προσελκύονται τρωκτικά
  • Καθαρισμός χώρων αποθήκευσης
  • Απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και νερού
  • Περίφραξη και ασφαλής διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων
  • Φραγή πιθανών οπών / διόδων στο σπίτι, τοποθέτηση σιτών
  • Απολύμανση και σχολαστικός καθαρισμός πιθανώς μολυσμένων χώρων (στάβλοι, σφαγεία, κρεοπωλεία κ.α.)
  • Χρήση προστατευτικού ρουχισμού κατά τη διάρκεια γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών (γαλότσες, γάντια, αδιάβροχος ρουχισμός κλπ.)
  • Πλύσιμο χεριών και καθαρισμός εκδορών του δέρματος (αν είναι δυνατόν με σαπούνι) μετά από επαφή με ούρα, ζώα, χώμα ή στάσιμα ύδατα
  • Κάλυψη ανοιχτών πληγών με αδιάβροχα αυτοκόλλητα επιθέματα κατά τις υπαίθριες εργασίες
  • Πολύ καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Αποφυγή κατανάλωσης κατευθείαν από το χωράφι
  • Αποστράγγιση στάσιμων νερών
  • Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς μολυσμένα νερά (ποτάμια, λίμνες, συλλογές νερού)
  • Τακτική κοπή γρασιδιού/χορταριού
  • Προληπτικός εμβολιασμός κατοικίδιων
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεγάλη Πέμπτη: Στην Μητρόπολη ο Μητσοτάκης, στην Κέρκυρα ο Κασσελάκης (εικόνες)22:40“Ο Πρώτος από εμάς”: Νέα επεισόδια με απρόσμενες εξελίξεις (εικόνες)22:27ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 10 Μαΐου22:13Καιρός - Μεγάλη Παρασκευή: Τοπικές βροχές και άνεμοι έως 7 μποφόρ21:59Τροχαίο: Θρήνος για τον Γιάννη - Η “προφητική” μαντινάδα (εικόνες)21:46Euroleague - Ολυμπιακός: Νίκη και τώρα... Βαρκελώνη για την πρόκριση στο Final Four21:32Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς21:18Αναιμία: αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση21:05Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα20:51ΗΠΑ καταλήψεις: Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ των φοιτητών20:38“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)20:24Bία ανηλίκων: Ανήλικη απείλησε με μαχαίρι 14χρονη, την ξυλοκόπησε και τη λήστεψε20:11ΑΑΔΕ - Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Σε λειτουργία στο myCar19:57Τροχαίο - Βούλα: Θανάσιμη παράσυρση πεζής19:44ΗΠΑ - Μπάιντεν για καταλήψεις πανεπιστημίων: Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος19:30Βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες19:17Μιχαλολιάκος: Έφεση για την αποφυλάκιση θα ασκήσει ο εισαγγελέας 19:03Βέροια: Τραγικό τέλος για τον 43χρονο που είχε εξαφανιστεί 18:50Bloomberg για Τουρκία - Ισραήλ: η Άγκυρα διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις18:36Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 18:23
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο