LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2023 18:27

ΟΗΕ - Γεραπετρίτης: ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο είναι πυξίδα για την Ελλάδα

Τι είπε ο Υπ. Εξωτερικών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την προάσπιση της διεθνούς έννομης τάξης, στέλνοντας μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Γιώργος Γεραπετρίτης - Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Τη σημασία του απόλυτου σεβασμού στο συνολικό πλαίσιο που καθορίζει τη διεθνή έννομη τάξη, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε σε ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία.

Όπως εξήγησε, ο σεβασμός και η προώθηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη διαχρονική πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ως ιδρυτικού μέλους των Ηνωμένων Εθνών, πάντα καθοριζόταν από την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., καλούμε όλα τα έθνη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επικρατήσει η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, λέγοντας ότι «προς τούτο, είναι θεμελιώδες να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη οι διεθνείς Συνθήκες που έχουν καθορίσει τα σύνορα μεταξύ των κρατών, καθώς και σημαντικές Συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Πρόκληση για το διεθνές σύστημα ασφαλείας η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Το σύστημα ασφάλειας που θεσπίστηκε από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βασίζεται σε μια θεμελιώδη παραδοχή: την απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το όργανο στο οποίο έχει ανατεθεί η απόλυτη ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ωστόσο σήμερα, δυστυχώς, ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» σημείωσε.

Η Ελλάδα και η ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

«Συνεπώς, έχουμε υιοθετήσει εξ αρχής μια σαφή θέση αρχών για τη ρωσική επίθεση: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Η Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία.

Γιώργος Γεραπετρίτης - Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της απόδοσης ευθυνών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλα τα φερόμενα ως εγκλήματα, που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία και εναντίον της, θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά».

Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική οδό για την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας

«Μια διαρκής και ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι η έντονη επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές ευάλωτες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταβάλλει προσπάθειες για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η θλιβερή αποχώρηση της Ρωσίας από αυτήν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ έχει σταματήσει τις εξαγωγές. Επιπλέον, οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά λιμένων της Ουκρανίας έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, καθιστώντας έτσι αδύνατη την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της θάλασσας. Περισσότερη από τη μισή ποσότητα αυτών των σιτηρών μεταφερόταν από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Πολλά πλοία μετέφεραν σιτηρά απευθείας σε χώρες που τα είχαν περισσότερο ανάγκη. Η Ελλάδα, έθνος με ηγετική θέση στη ναυτιλία, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αυξήσει τις εναλλακτικές οδούς για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τους διαδρόμους της Βαλτικής και της Αδριατικής, η Ελλάδα προσφέρει στην Ουκρανία μια εναλλακτική οδό μεταφοράς προς το Αιγαίο Πέλαγος, κάνοντας χρήση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, Βουλγαρία και Ρουμανία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο ΣΑ του ΟΗΕ

«Η Ελλάδα είναι υποψήφια για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Εάν εκλεγούμε, η θητεία μας θα εμφορείται από τρεις βασικές αξίες. Οι λέξεις που τις αποδίδουν είναι ελληνικές και χρησιμοποιούνται παγκοσμίως: Διπλωματία, Διάλογος, Δημοκρατία. Η Διπλωματία και ο Διάλογος παραμένουν ο μόνος δρόμος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αλλά και η διαρκής σταθερότητα και η ασφάλεια δεν μπορούν να διατηρηθούν χωρίς τη Δημοκρατία. Οι Ουκρανοί σήμερα αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκονται στο πλευρό τους» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορονοϊός: δεκάδες θάνατοι και 5 κρούσματα της Ρirola την προηγούμενη εβδομάδα

Γλυκερία Μεμεκίδου: Σπαρακτικές σκηνές στην κηδεία της (εικόνες)

Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ημερομηνίες... κλειδιά (βίντεο)


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Αξιολόγηση, βία και πολεοδομική μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία ανασκόπησηΣήμερα 10:16 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του. 

Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του - Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο του εγκλήματοςΣήμερα 12:31 | Ειδήσεις

Το θύμα βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένο μέσα στο σπίτι του.

Έκρηξη βόμβας στην Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 36χρονος ενοικιαστής του διαμερίσματοςΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, προμήθεια, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και κατοχή όπλων.

Περιπέτεια για μαθητές σε σχολική εκδρομή: Έκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά... ξέχασαν δύο κορίτσιαΣήμερα 09:37 | Ειδήσεις

Μετά από 45 λεπτά… το λεωφορείο επέστρεψε στον σταθμό της Εθνικής και παρέλαβε τα δύο κορίτσια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Masters Ρώμης - Τσιτσιπάς: Πρόωρο τέλος για τον Έλληνα τενίστα14:48ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας απαλλαγής από τα Tέλη Kυκλοφορίας σε ΑμεΑ14:34Γιορτή της Μητέρας: Η “πηγή της ζωής” και η ιστορία της ημέρας που της... αφιερώθηκε!14:20Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news η είδηση για απαγόρευση λειτουργίας ψησταριών σε πανηγύρια 14:04Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι απολογίες των κατηγορουμένων13:50Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Χωρίς δρομολόγια την Κυριακή - Η επίσημη ανακοίνωση 13:36Γιορτή της Μητέρας: Η συγκινητική ανάρτηση της Μαρίας Καρυστιανού 13:22ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 4 άτομα για ναρκωτικά και όπλα σε Αττική και Αχαΐα13:08Κασσελάκης: “Πυρά” σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - Συνεργασία με Πλεύση Ελευθερίας (εικόνες)12:54Νέα Σμύρνη: Πατέρας σκότωσε τον γιο του - Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο του εγκλήματος12:40Γιορτή της Μητέρας - Μητσοτάκης: Η συγκινητική ανάρτηση για τις μητέρες (βίντεο)12:26Γιορτή της μητέρας - Φίνος Φιλμ: Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες μάνες (βίντεο)12:12Νέα Σμύρνη: Άνδρας μαχαίρωσε τον γιο του11:58Τραγωδία στη Ρόδο: 28χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα σε έργα ύδρευσης 11:44Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο εν κινήσει στο Πανόραμα (εικόνες)11:30Έκρηξη βόμβας στην Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 36χρονος ενοικιαστής του διαμερίσματος 11:16Κοινωνικός Τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση σήμερα11:02Περιπέτεια για μαθητές σε σχολική εκδρομή: Έκαναν στάση με το λεωφορείο αλλά... ξέχασαν δύο κορίτσια 10:48Μητσοτάκης: Αξιολόγηση, βία και πολεοδομική μεταρρύθμιση στην εβδομαδιαία ανασκόπηση10:34Παναθηναϊακός - Ολυμπιακός: Νίκη θέλει ο Βιτόρια, εκτός αποστολής Κωστούλας και Ορτα10:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο