LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 21 Σεπτεμβρίου 2023 17:11

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Η πιο συχνή αιτία άνοιας με νοητικές και ψυχικές διαταραχές

Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκφυλιστική νόσο, τα πρώτα συμπτώματα, τα αίτια και την θεραπευτική αντιμετώπιση της. 

HHG - Δωρης

Η νόσος Alzheimer είναι η συχνότερη από τις νευροεκφυλιστικές νόσους που προκαλούν άνοια. Η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας. Οι άνοιες εν γένει είναι παθήσεις που προκαλούν προοδευτική έκπτωση των ανωτέρων νοητικών λειτουργιών σε βαθμό που καθιστούν προβληματική την ανεξάρτητη διαβίωση των ασθενών.

Εκτός της νοητικής έκπτωσης συνυπάρχουν συχνά και συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές. Η συχνότητα της είναι μεγάλη καθώς υπολογίζεται ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών περίπου ένας στους τρεις νοσεί από αυτήν. Στη χώρα μας οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται στους 150.000.

Πού οφείλεται

«Η νόσος Alzheimer εξελίσσεται προοδευτικά επί πολλά χρόνια. Οφείλεται στην εναπόθεση β-αμυλοειδούς και νευροινιδιακών σωρών (πρωτεΐνη Tau) σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που οδηγούν σε ατροφία. Οι βλάβες ξεκινούν από τους κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου και εξαπλώνονται σιγά σιγά και σε άλλες γειτονικές περιοχές» εξηγεί ο κ. Στυλιανός Δωρής Νευρολόγος Διευθυντής Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Metropolitan General και συνεχίζει:

«Η αιτιολογία της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Αυτό σημαίνει ότι το DNA αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν ώστε να εκδηλωθεί τελικά η πάθηση. Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται οι κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ κλπ.».

Συμπτώματα

Κατά την αρχική φάση της νόσου έχουμε αλλοιώσεις στον εγκέφαλο χωρίς σαφείς κλινικές εκδηλώσεις. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αργότερα εμφανίζονται προοδευτικά τα κλινικά συμπτώματα και επιδεινώνονται σταθερά.

«Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης. Επίσης συνυπάρχουν διαταραχές του λόγου, του προσανατολισμού στον χώρο και τον χρόνο, δυσκολία στον προγραμματισμό και εκτέλεση συνθέτων δραστηριοτήτων αλλά και ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, άγχος, επιθετικότητα, ανάρμοστη συμπεριφορά, παραληρηματικές ιδέες διώξεως, ψευδαισθήσεις).

Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι στα αρχικά στάδια υπάρχει μία μεγάλη κλινική ετερογένεια. Όμως, στα τελικά στάδια, οι πάσχοντες καθηλώνονται στο κρεββάτι με βαρύτατες κινητικές και νοητικές διαταραχές και πλήρως εξαρτημένοι ακόμη και για τις βασικές λειτουργίες τους» επισημαίνει ο ειδικός.

Διάγνωση

«Η διάγνωση της νόσου βασίζεται κυρίως στο λεπτομερές ιστορικό, την κλινική εξέταση του ασθενούς, σε διάφορα νευροψυχολογικά test καθώς και στον αποκλεισμό παθήσεων που μπορούν να «μιμηθούν» τη νόσο Alzheimer. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέταση που να αρκεί για να τεκμηριώσει την διάγνωση. Χρήσιμες ωστόσο είναι οι αιματολογικές εξετάσεις, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, το σπινθηρογράφημα αιματικής ροής και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (SPECT), η οσφυονωτιαία παρακέντηση και ενδεχομένως ο γενετικός έλεγχος», προσθέτει.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Η νόσος Alzheimer δεν αφορά μόνον στον πάσχοντα αλλά και σε όλη την οικογένειά του και ιδιαίτερα στα άτομα που τον φροντίζουν. Αυτά τα άτομα δέχονται πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση από τους ασθενείς.

«Η θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση φαρμάκων που καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Τα φάρμακα αυτά έχουν πολύ μικρή επίδραση στην εξέλιξη της πάθησης. Επίσης, χορηγούνται και άλλα φάρμακα για να αντιμετωπισθούν οι συμπεριφορικές και ψυχικές διαταραχές των ασθενών που πολλές φορές είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα», τονίζει και συμπληρώνει:

«Όσον αφορά τις καινούργιες φαρμακευτικές θεραπείες, πρόσφατα έλαβε έγκριση κυκλοφορίας από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με το όνομα Lecanemab, ενώ σύντομα αναμένεται να λάβει έγκριση και άλλο ένα φάρμακο, το Donanemab. Για την ώρα κανένα από τα δύο δεν έχει λάβει έγκριση κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Και οι δύο αυτές ουσίες φαίνεται να ελαττώνουν την συγκέντρωση και εναπόθεση β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο και να καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Η ένδειξη χορήγησης τους είναι η ήπια μορφή Alzheimer.

HHG - ΔωρηςΥπάρχει πάντως πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά και διχογνωμία τόσον όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην ασφάλεια των φαρμάκων αυτών. Μεταξύ των παρενεργειών περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό οίδημα και εγκεφαλικές αιμορραγίες. Ωστόσο πρόκειται για δύο επαναστατικές θεραπείες που ανοίγουν τον δρόμο για άλλες καλύτερες και ασφαλέστερες στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Δωρής.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜακελειό στα Βορίζια: Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών - Αυξάνονται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμειςΣήμερα 18:04 | Ειδήσεις

Το πρωί υπήρξε συναγερμός στις αστυνομικές δυνάμεις καθώς θα μεταφερόταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η σορός του 39χρονου.

Βλάβη στο “Super Star” πριν τον απόπλου του από την ΚαβάλαΣήμερα 18:29 | Ειδήσεις

Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την εξυπηρέτηση της γραμμής, εφόσον απαιτηθεί.

Καλαμάτα: Βίντεο σοκ από τον χώρο που επιτέθηκε το ροντβάιλερ στον 76χρονοΣήμερα 17:46 | Ειδήσεις

Η οικογένεια του 76χρονου δηλώνει ότι είχε στην κατοχή της το συγκεκριμένο σκύλο για περισσότερα από 10 χρόνια.

Μακελειό στα Βορίζια: Τέσσερις σφαίρες από δύο όπλα δέχθηκε ο 39χρονος - Το πόρισμα της ιατροδικαστικήςΣήμερα 16:57 | Ειδήσεις

Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο του 39χρονου αλλά κια της 57χρονης.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Super League: Πέρασε και από τη Λάρισα ο Λεβαδειακός 20:45Ποδαρικό Νοεμβρίου...με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος20:31Βορίζια: Η στιγμή που το φέρετρο με τη σορό του 39χρονου αναχωρεί από το ΠΑΓΝΗ (βίντεο)20:17Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:03Μακελειό στα Βορίζια: Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών - Αυξάνονται συνεχώς οι αστυνομικές δυνάμεις19:49Γερμανία: Σύλληψη 22χρονου Σύρου ως ύποπτου για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας19:35ΕΛΑΣ: 14 νεκροί και 554 τραυματίες σε 486 τροχαία, τον Οκτώβριο, στην Αττική19:20Ξεκινούν οι καταβολές των ενισχύσεων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης19:05Βορίζια: Τη Δευτέρα η κηδεία του 39χρονου18:50Βλάβη στο “Super Star” πριν τον απόπλου του από την Καβάλα18:35Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Τσαΐρια18:20Καλαμάτα: Βίντεο σοκ από τον χώρο που επιτέθηκε το ροντβάιλερ στον 76χρονο18:06Νέα αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στην πόλη της Γάζας17:52Ο Ολυμπιακός... «ζορίστηκε» περισσότερο από όσο περίμενε, αλλά κέρδισε τον Ηρακλή17:38Σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα17:24Μακελειό στα Βορίζια: Τέσσερις σφαίρες από δύο όπλα δέχθηκε ο 39χρονος - Το πόρισμα της ιατροδικαστικής17:10Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα16:56Άγιοι Ανάργυροι: Φωτιά σε ταράτσα πολυκατοικίας16:42Πάτρα: Τέσσερις συλλήψεις για ληστεία και κλοπές – Δρούσαν σε 8 πόλεις16:28Νέο μισθολόγιο ενστόλων - Αυξήσεις και αναδρομικά έως 3 μήνες 16:14
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο