LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 17 Σεπτεμβρίου 2023 21:19

Καρκίνος στον προστάτη και Ακτινοθεραπεία

Γράφει η Σοφία Π. Κοσμίδη, Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος,  Αναπληρώτρια Διευθύντρια Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Metropolitan - προστάτης

Η ακτινοθεραπεία αποτελεί βασική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη και αυτό γιατί αφορά όλα τα στάδια και όλους τους ασθενείς, ακόμα και εκείνους που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Έχει αποδειχθεί ότι στα αρχικά στάδια της νόσου, έχει τα ίδια αποτελέσματα με την προστατεκτομή ως προς τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα με την ακτινοθεραπεία επιτυγχάνεται με την αύξηση της δόσης στον προστάτη. Η ενδεδειγμένη ακτινοθεραπευτική τεχνική για την προσέγγιση του προστάτη είναι η IMRT (intensity modulated radiation therapy-διαμορφούμενης ένταση ακτινοθεραπεία) καθώς προκαλεί λιγότερες παρενέργειες στους υγιείς ιστούς για ίδιες δόσεις ακτινοβολίας ενώ παράλληλα μας επιτρέπει να χορηγήσουμε μεγαλύτερες δόσεις αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Η ανάγκη για χορήγηση υψηλών δόσεων ακτινοβολίας στην ευαίσθητη περιοχή της πυέλου προϋποθέτει την χρήση τεχνικών οι οποίες εξασφαλίζουν την ακρίβεια και την επαναληψιμότητα στην στόχευση ώστε να λαμβάνουν τα υγιή όργανα την ελάχιστη δυνατή δόση. Αυτή η τεχνική είναι η λεγόμενη IGRT-image guided radiation therapy (ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από εικόνες) κατά την οποία απεικονίζονται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο η θέση του ασθενούς αλλά και των οργάνων της πυέλου, με σκοπό την διόρθωση μικρών αποκλίσεων της θέσης αλλά και της εσωτερικής φυσιολογικής κίνησης των οργάνων, ακριβώς πριν την κάθε συνεδρία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ακρίβεια στην τοποθέτηση του ασθενούς στο μηχάνημα αλλά η ακρίβεια στην χορήγηση της ημερήσιας ακτινοθεραπευτικής δόσης. Στόχος είναι η ασφαλής αύξηση της δόσης στο όργανο του προστάτη και των λεμφαδένων με ταυτόχρονη μείωση αυτής στα γύρω φυσιολογικά όργανα και τελικά, δραστική μείωση της τοξικότητας.

Τα κλασικά σχήματα ακτινοθεραπείας των 7-8 εβδομάδων έχουν τα τελευταία χρόνια αντικατασταθεί από συντομότερα των 4-5 περίπου εβδομάδων με ισοδύναμη αποτελεσματικότητα. Τα γρήγορα σχήματα (υποκλασματοποίηση), προσφέρουν προτερήματα όπως o μειωμένος συνολικός χρόνος θεραπείας, χωρίς να παρατηρείται αύξηση των παρενέργειών. Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία στις ειδικές ομάδες όπως οι ασθενείς με μεγάλη ηλικία, οι ασθενείς με συνοδά νοσήματα αλλά και ασθενείς οι οποίοι μένουν στην επαρχία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ωριμάσει και τα δεδομένα που υπάρχουν για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία στον προστάτη (SBRT) ή υπερ-υποκλασματοποίηση (ultra-hypofractionation). Πρόκειται για ένα πολύ ελκυστικό ακτινοθεραπευτικό σχήμα κατά το οποίο χορηγείται ολόκληρη η δόση σε πολύ λίγα κλάσματα (5 έως 7) και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση, η χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων και τεχνολογίας. Εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας στη στόχευση που απαιτείται αλλά και της ιδιαίτερης ευαισθησίας του ορθού που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον προστάτη, η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία και η υπερ-υποκλασματοποίηση δεν αποτελούν θεραπείες ρουτίνας. Οι μελέτες για την στερεοταξία στον προστάτη βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά επί του παρόντος φαίνεται ότι είναι μια αποδεκτή εναλλακτική για ασθενείς προσεκτικά επιλεγμένους με χαμηλό ή/και ενδιάμεσο ρίσκο.

Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί όχι μόνο να ελεγχθεί τοπικά, αλλά και να ιαθεί πλήρως, είτε με συνδυασμό θεραπευτικών χειρισμών, είτε με τοπική ακτινοβολία ως μονοθεραπεία. Η ακτινοθεραπεία είναι μια μη επεμβατική θεραπεία η οποία με τα σύγχρονα μηχανήματα και τεχνικές είναι πολύ καλά ανεκτή στους ασθενείς εξασφαλίζοντας τόσο την ίαση τους όσο και την βέλτιστη ποιότητα ζωής τους, τόσο κατά την διάρκεια της θεραπείας όσο και στο μέλλον.

HHG - ΚΟΣΜΙΔΗ*Άρθρο της Σοφίας Π. Κοσμίδη, Ακτινοθεραπεύτριας Ογκολόγου,  Αναπληρώτριας Διευθύντριας Κέντρου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο για θεραπεία πάσης ασθένειας23:45ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Πρωτομαγιά: Απεργία στα ΜΜΕ23:07Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο