LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2023 23:02

Θεσσαλία - Ιός Δυτικού Νείλου: Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων μετά τις πλημμύρες (χάρτες)

"Στο κόκκινο" βρίσκονται μεγάλες περιοχές που επλήγησαναπό πλημμύρες, όσον αφορά τον κίνδυνο υπερπληθυσμού κουνουπιών.

ψεκασμοί -  καταπολέμηση κουνουπιών

Ο κίνδυνος ανάπτυξης λοιμωδών ασθενειών στη Θεσσαλία, περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πληθυσμός των κουνουπιών αυξάνεται αρκετά εξαιτίας του μεγάλου όγκου στάσιμου νερού.

Ο όγκος του νερού που παραμένει στις πλημμυρικές περιοχές είναι ιδανικό περιβάλλον για την επώαση και τον πολλαπλασιασμό του κοινού κουνουπιού, που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Στους δύο χάρτες που εμφανίζονται, o ένας καταγράφει την εκτίμηση κινδύνου πριν τις πλημμύρες, ενώ ο δεύτερος είναι επικαιροποιμένος, λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα μετά την πλημμύρα. Το 25% του συνόλου της Θεσσαλίας – και οι 4 νομοί – βρίσκονται στην υψηλή (κόκκινη) κατηγορία κινδύνου. Στις περιοχές με το πορτοκαλί και κόκκινο αναμένεται τουλάχιστον διπλασιασμός του πληθυσμού των κουνουπιών.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Εκτός κινδύνου παραμένουν τα μεγάλα υψόμετρα (μπλε – πράσινο χρώμα). Η εκτίμηση υψηλού κινδύνου αφορά, όπως φαίνεται από το χάρτη, μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας όπως η Λάρισα, περιοχές κοντά στο Βόλο και τις κωμοπόλεις, Ελασσόνα, Τύρναβο, πόλεις δηλαδή οι οποίες πριν την πλημμύρα αντιμετώπιζαν χαμηλό κίνδυνο από υπερπληθυσμό κουνουπιών.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ - ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χάρτες κινδύνου εκδίδονται από το πρόγραμμα EYWA του Αστεροσκοπείου Αθηνών εδώ και δύο χρόνια και κοινοποιούνται στις υγειονομικές περιφέρειες και στις τοπικές αρχές, προκειμένου να προχωρήσουν εγκαίρως σε λήψη μέτρων όπως είναι οι ψεκασμοί. Αλλά και προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες, να λάβουν και αυτοί ατομικά προστατευτικά μέτρα, όπως το να φορούν μακριά ρούχα και να κάνουν χρήση εντομοαπωθητικών.

Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις σήμερα:

Μήλος: Μέλος πληρώματος έσωσε επιβάτιδα που έπεσε στην θάλασσα

Αγιά Σοφιά: Κλείνει για “δύο γενιές” για έργα συντήρησης

“Μεταξά”: ΕΔΕ για ακύρωση επέμβασης σε ασθενή που ήταν ήδη στο χειρουργικό τραπέζι

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)23:59Δολοφονία Λυγγερίδη: Έξι προφυλακίσεις κατηγορουμένων23:50Θηρασία: Βίντεο από κατολίσθηση στο λιμάνι 23:37Βόλεϊ γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά23:23Καρδίτσα - ΑΕΚ: Νίκη..γοήτρου για τους γηπεδούχους23:11ΠΑΟΚ: Κέρδισε το Μαρούσι κι “έκλεισε” μια θέση στα play off22:59Λαύριο: Συντριβή του υποβιβασμένου Απόλλωνα Πατρών22:47Ο Βόλος έκανε το...καθήκον του απέναντι στον Πανσερραϊκό22:33Ο ΠΑΣ …πήρε μαζί του την Κηφισιά στη Super League 222:21Ο Παναιτωλικός νίκησε τον Ατρόμητο και... γιόρτασε την παραμονή του22:10Αστέρας Τρίπολης - ΟΦΗ: Ισόπαλοι και...άνετοι στην παραμονή τους21:59Φλώρινα: Σύλληψη “εισπράκτορα” τηλεφωνικών απατών21:47Γάζα: Ισραηλινοί όμηροι “εμφανίστηκαν” σε βίντεο21:33Χανιά: Επιχείρηση διάσωσης τουρίστριας στον Μπάλο21:19Καλλιάνος: Θλίψη στην κηδεία του πατέρα του βουλευτή (εικόνες)21:05Ιπποκράτειος Πολιτεία: Λειτουργούσαν παράνομο κέντρο απεξάρτησης (εικόνες)20:52Δολοφονία Λυγγερίδη: Προφυλακίστηκε ο μάνατζερ τράπερ20:38Συμμορία έκλεβε επιβάτες του μετρό και του ΗΣΑΠ20:23Πύργος: Άγρια ληστεία ηλικιωμένου εργάτη σε εκκλησία20:10Τουρκία - ΗΠΑ: Τα σενάρια της αναβολής της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον19:56
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο