LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2023 22:39

Αγιά Σοφιά: Κλείνει για “δύο γενιές” για έργα συντήρησης

Πώς οι τεχνικές εργασίες που πρέπει να γίνουν στο μνημείο, έδωσαν τη λύση στην κόντρα του Ερντογάν με την Δύση, σχετικά με τη λειτουργία του χώρου ως τεμένους.

AP - ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Το κλείσιμο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη για εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης ανακοίνωσε την Παρασκευή η τουρκική κυβέρνηση.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι ο χώρος θα είναι πλέον κλειστός τόσο ως τέμενος όσο και ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, και ότι θα πραγματοποιηθεί ενίσχυση της αντισεισμικής του προστασίας και αρχιτεκτονική του αναπαλαίωση, έργα τα οποία όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν, πρόκειται να διαρκέσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου ολοκληρωθούν.

Η κυβέρνηση στην επίσημη δήλωσή της έκανε χαρακτηριστικά λόγο για χρόνο ίσο με «δύο γενεές».

Στα κύρια Μέσα Ενημέρωσης της Άγκυρας πάντως, αφήνονται υπόνοιες ότι πρόκειται για μια σολομώντεια λύση, αφού ικανοποιεί μεν μια υπαρκτή τεχνική ανάγκη του μνημείου, φέρνει όμως και μια σιωπηρή «εκεχειρία» με τη Δύση πάνω στο ζήτημα αυτό, καθώς η μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO σε τέμενος, είχε αποτελέσει σημείο τριβής με το δυτικό κόσμο και αξιοποιήθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν για επανειλημμένες εθνικιστικές εξάρσεις στο δημόσιο λόγο του.

Η ΕΕ μόλις την Πέμπτη άλλωστε, ανακοίνωσε επίσημα ότι οι ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας υπονομεύονται, όσο αρνείται να σεβαστεί έμπρακτα τον πολιτισμκό χαρακτήρα των θρησκευτικών μνημείων, έκανε δηλαδή ευθεία νύξη στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Τουρισμού ερωτηθείς σχετικά, απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα τέτοιας ιδιότυπης «εκεχειρίας» και ότι μοναδικό κίνητρο της απόφασης ήταν η μέριμνα για την τεχνική ασφάλεια και την ευζωία του κτηρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τransfermarkt για Super League: η αξία, οι ξένοι και οι “ηλικιωμένοι” παίκτες στο πρωτάθλημα

Κακοκαιρία “Daniel” - Εθνική Οδός: Άνοιγμα με περιορισμούς στην κυκλοφορία

Γείτονας σκότωσε αδερφάκια 5 και 6 ετών γιατί έπαιζαν μπροστά στο σπίτι το

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της ΑττικήςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στα διόδια εξόδου από την Αττική. Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τον Πειραιά και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ από Κηφισό και Λιόσια.

Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμωνΣήμερα 13:05 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα πελάγη.

ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)Σήμερα 10:09 | Ειδήσεις

"Τελευταίο αντίο" λένε συγγενείς και φίλοι στην συνεπιβάτιδα της μηχανής, που έχασε την ζωή της, σε τροχαίο, στον ΒΟΑΚ. Πως συνέβη η τραγωδία. 

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγόςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Αναζητείται ο οδηγός της πρώτης μηχανής που χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της, αφού χτυπήθηκε και από δεύτερη μοτοσικλέτα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Η Τουρκία υποστηρίζει τον Ρούτε για επικεφαλής του ΝΑΤΟ14:353 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου14:21Έξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της Αττικής14:08Δάγκειος πυρετός: “Καμπανάκι” του ΕΟΔΥ για κρούσματα13:54Η Κίνα στέλνει διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (εικόνες)13:41Επιτάφιος: “Έργα τέχνης”σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (εικόνες)13:27Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμων13:12Ναυσικά Γκράτσιου: “Έφυγε” από τη ζωή η δημοσιογράφος12:59Θεσσαλονίκη: Δέμα με... κροτίδες εισαγωγής παρέλαβε 50χρονη (εικόνες)12:45Μεταναστευτικό: Κι άλλη βάρκα έφτασε στην Κρήτη12:32“Παγιδευμένοι”: Το μακάβριο εύρημα για τον Σταύρο (βίντεο)12:18Πέλλα: Φωτιά σε μαντρί έκαψε ζωντανά δεκάδες πρόβατα12:05Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος πυροβόλησε σκύλο11:51Βόλος – Καταγγελία: Προσπάθησαν να αρπάξουν το παιδί μου έξω από εμπορικό (βίντεο)11:38Τέμπη: Μήνυση κατά Μητσοτάκη και υπουργών από συγγενείς θυμάτων11:24ΝΒΑ: Οι Μπακς αποκλείστηκαν με τον Αντετοκούνμπο στον...πάγκο11:11Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα10:57“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)10:44Γάζα: Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας 10:31ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)10:17
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο