LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2023 18:00

Παναγιώτης Καρύδης για πληγέντες οικισμούς: “Να μετακομίσουν σε άλλα σημεία”

Τι είπε για τα κτίρια που μετά την υποώρηση του νερού θα δείχνυν εξωτερικώς ασφαλή, και για την ευστάθειά τους.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ DANIEL - ΛΑΡΙΣΑ

«Δυστυχώς, ήρθε ο καιρός να πληρώσουμε πλέον τα σφάλματα του παρελθόντος των τελευταίων 70 ετών», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών. Ο καθηγητής ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για το φόβο ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει για μέρες τεράστιες περιοχές σε Θεσσαλία, Μαγνησία, Καρδίτσα και Τρίκαλα μπορεί να επηρεάσουν τα θεμέλια των σπιτιών που άντεξαν στην κακοκαιρία Daniel.

Ειδικότερα μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1, ο κ. Καρύδης έκανε λόγο για «άναρχη, πρόχειρη και σαθρή ανάπτυξη χωρίς σωστό προγραμματισμό, σωστό σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στα κτήρια». Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στις υποδομές, επισήμανε ότι το νερό, σε αυτές τις ποσότητες, δημιουργεί, υπερπιέσεις και κάτω από τα θεμέλια των κτηρίων με συνέπεια τα οικήματα ή οι τσιμεντένιες κατασκευές να γέρνουν, και τα κτίρια να μετακινούνται και να πέφτουν.

 «Τα αφανή στοιχεία αυτού του προβλήματος είναι τα δύσκολα» επισήμανε ο κ. Καρύδης αναφέροντας ότι με ειδικές μεθόδους οι επιστήμονες θα πρέπει να διαπιστώσουν τι υποσκαφή έχει γίνει σε άλλα σημεία των κατασκευών, τα οποία με την πρώτη ματιά δεν παρουσιάζουν εμφανές πρόβλημα. «Θα πρέπει να συμμαζευτούν κατά περιοχές και να μετακομίσουν οικισμοί σε σταθερά εδάφη. Τα κτήρια πρέπει να γίνουν με το σύστημα της πιλοτής» πρόσθεσε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών. Όπως είπε «θα πρέπει γίνει οργανωμένη δόμηση και να ξεχωρίσει η κατοικία από την αγροτική γη» προσθέτοντας ότι «η μόνιμη κατοικία δεν πρέπει να είναι μέσα στο δάσος ούτε μέσα στα χωράφια».

Αναλύοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει το νερό στα πλημμυρισμένα σπίτια, αναφέρθηκε στην συμπεριφορά της αργίλου στις κατασκευές. «Η άργιλος όταν είναι στεγνή είναι ισχυρή, καλό συνδετικό υλικό, και αποδίδει και στον σεισμό γιατί απορροφά τις δονήσεις και έτσι στέκει το κτίριο μια χαρά. Όταν όμως βραχεί έρχεται η άργιλος γίνεται ολισθηρή», αποκάλυψε.

Όσον αφορά τις καταστροφές σε γέφυρες τόνισε ότι είναι μελετημένες και κατασκευασμένες ώστε να δέχονται κατακόρυφα φορτία. Όταν δέχονται πιέσεις οριζοντίως τόσο από νερό όσο και από φερτά υλικά, δεν μπορούν να αντισταθούν.

Ο ίδιος πρότεινε να ξεχάσουμε τις πλημμυρισμένες περιοχές λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξοδέψουμε λεφτά είτε για επισκευές είτε για ανακατασκευές, και δήλωσε προτιμότερο να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα, πιο ασφαλή σημεία.

Ειδήσεις σήμερα:

Λούτσα: Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και οι έρευνες

Γυναικοκτονία - Θεσσαλονίκη: “Ακατάλληλος” είχε κριθεί ο αστυνομικός

Κακοκαιρία “Daniel” – Λινού: Τα βακτήρια από τα νεκρά ζώα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με το νερό

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαMητσοτάκης: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας, αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 14:31 | Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου στα Βριλήσσια. Τι είπε για τις ευρωεκλογές, τις εθνικές πολιτικές και το ΕΣΥ.

Γυναικοκτονία - Μενίδι: Καρέ καρέ από την στιγμή της δολοφονίας της 40χρονης (βίντεο)Σήμερα 13:54 | Ειδήσεις

Νέα βίντεο από την στιγμή της δολοφονίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Γερμανία: Καταστροφικές πλημμύρες – Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους (βίντεο)Σήμερα 09:11 | Ειδήσεις

Tοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τις "πλημμύρες του αιώνα".  Οι δυνάμεις της τάξης έχουν καλέσει τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Μεταναστευτικό: Συνεχείς οι αφίξεις στην Κρήτη (εικόνες)Σήμερα 11:39 | Ειδήσεις

Συνεχίζει αμείωτα η εισροή μεταναστών στο νησί της Κρήτης με αφίξεις τόσο στο Λασίθι όσο και στα Χανιά.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Mητσοτάκης: Κλειστός ο ευρωπαϊκός δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας, αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών14:56Σλοβακία - Φίτσο: Παρουσιάζεται στο δικαστήριο ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του14:42Πέλλα - Τηλεφωνική απάτη: Πώς της πήραν κοσμήματα και χιλιάδες ευρώ14:29Γυναικοκτονία - Μενίδι: Καρέ καρέ από την στιγμή της δολοφονίας της 40χρονης (βίντεο)14:15Γάζα: Ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά στην αποβάθρα των Αμερικανών 14:01“Παγιδευμένοι”: Η δολοφονία του Σταύρου και οι νέες απειλές (εικόνες)13:48Διδυμότειχο - Θάνατος βρέφους: Τι οδήγησε στον θάνατό του13:34Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από καταστροφικές πλημμύρες (βίντεο)13:21Έμφυλη βία - Φθιώτιδα: τον χώρισε η σύντροφός του και απειλούσε να την σκοτώσει13:07Θεσσαλονίκη: Αλεπουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου (εικόνες)12:53Ρέθυμνο: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε ανήλικο ποδηλάτη12:40Η 28χρονη Βαρβάρα από την Κρήτη που θέλει να κάνει το γύρο της Ευρώπης με το βαν της12:26Κοζάνη: Θύμα απάτης ηλικιωμένη - Της απέσπασαν 80 χρυσές λίρες12:13Μεταναστευτικό: Συνεχείς οι αφίξεις στην Κρήτη (εικόνες)11:59Λακωνία: Νεκρός οδηγός αυτοκινήτου που έπεσε σε ρέμα11:45Βόλος: Επιδειξίας μπούκαρε σε επιχείρηση εστίασης και κυνηγούσε υπάλληλο11:31Αλλάζουν τα φανάρια στους δρόμους; Πρόταση για φανάρι με λευκό χρώμα11:17Ευρωεκλογές - ΝΔ: τα νέα σποτ για μισθούς και ψηφιακό κράτος (βίντεο)11:04Μεσολόγγι: ανήλικος λήστεψε με μαχαίρι 13χρονο10:50Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι με τραυματίες10:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο