LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2023 11:55

Τα χόμπι ενισχύουν την υγιή γήρανση

Μεγάλη έρευνα σε χιλιάδες ανθρώπους από διάφορες ηπείρους αποδεικνύει τη χρησιμότητα των χόμπι στην ψυχική και σωματική υγεία στην 3η ηλικία.

ηλεκτρικό ποδήλατο


Τα χόμπι προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία στα άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine».

Οι ερευνητές προχώρησαν σε μετά-ανάλυση πέντε μελετών, οι οποίες εξέταζαν την ενασχόληση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες 93.263 ατόμων άνω των 65 ετών σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους μειώνουν τη μοναξιά και προστατεύουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, εστιάζονταν σε μία χώρα μόνο. Η συγκεκριμένη μελέτη καλύπτει γεωγραφικά 16 χώρες σε τρεις ηπείρους.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 71,7 και 75,9 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ενασχόληση με ένα χόμπι σχετιζόταν με καλύτερη αυτοαναφερόμενη υγεία, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από ό,τι η μη ενασχόληση με κάποιο χόμπι. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και μετά την ενσωμάτωση άλλων παραγόντων, όπως η κατάσταση συμβίωσης, η απασχόληση και το εισόδημα του νοικοκυριού.

Οι χώρες με υψηλή βαθμολογία του παγκόσμιου δείκτη ευτυχίας και του προσδόκιμου ζωής, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία είχαν επίσης υψηλή ενασχόληση με χόμπι με περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα να έχει κάποια δραστηριότητα. Συνολικά πάντως η συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με χόμπι και της ψυχικής ευημερίας ήταν σχετικά καθολική σε όλες τις χώρες, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύουν αιτιότητα. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χόμπι σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι εμπειρίες υγιούς γήρανσης και η ψυχική ευημερία των ηλικιωμένων.

Ειδήσεις σήμερα:

Rapid test δωρεάν την Παρασκευή σε 168 σημεία

Market Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

Καιρός: τοπικές μπόρες την Παρασκευή

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Ανθεκτική παραμένει η ελληνική οικονομία 11:49Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής11:3610201 - ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία η γραμμή για την προστασία ανηλίκων11:23Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για 5χρονο που παρασύρθηκε μαζί με τα αδέρφια, τη μητέρα και τη γιαγιά του11:09Ρέθυμνο: Ήταν έτοιμοι να πουλήσουν όπλα, σφαίρες, ναρκωτικά και…. χιλιάδες κροτίδες (εικόνες)10:56Ιωάννινα: Ανήλικος στο νοσοκομείο μετά από καβγά10:42Τροχαίο στον ΒΟΑΚ με νεκρή συνεπιβάτη μοτοσικλέτας (εικόνες)10:28Χατζηδάκης - Διασύνδεση ταμειακών με POS: Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνδέθηκε 10:15Ο νέος Δικαστικός Χάρτης ψηφίστηκε από τη Βουλή10:01Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση09:47Champions League: Η Ντόρτμουντ πήρε προβάδισμα πρόκρισης από την Παρί Σεν Ζερμέν09:34Δολοφονία Λυγγερίδη: Συνελήφθη ακόμη ένα άτομο 09:20Κοζάνη: Αγώνας δρόμου για αντίδοτο σε παιδί που κατανάλωσε φυτοφάρμακο09:07Διασύνδεση ταμειακών με POS: Οι επιχειρήσεις που παίρνουν επιπλέον παράταση08:54Πολ Όστερ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Αμερικανός συγγραφέας08:40Greek Mafia: Φωτογραφίες και στοιχεία των εκτελεστών του Σκαφτούρου08:27Εορτολόγιο - Μεγάλη Πέμπτη: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Μαΐου08:27Τραγωδία στην Κρήτη: Γυναίκα έπεσε νεκρή μπροστά στον 7χρονο γιο της08:26Ο καιρός του Πάσχα08:13Rapid test δωρεάν τη Μεγάλη Πέμπτη σε 156 σημεία08:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο