LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 29 Αυγούστου 2023 18:34

Bled Strategic Forum - Σακελλαροπούλου: η Κλιματική Αλλαγή απαιτεί συντονισμένη δράση

Τι επεσήμανε στην παρέμβαση της στο πανελ των Προέδρων, του Bled Strategic Forum, για τις φωτιές στην Ελλάδα, το brain drain και την νεολαία.


 

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - BLED STRATEGIC FORUM

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Natasa Pirc Musar, την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu και την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic, συμμετείχε στο πάνελ των Προέδρων του Bled Strategic Forum, με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι. Στο πάνελ συμμετείχαν και τρεις νέοι από τα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίοι εργάζονται μόνιμα σε χώρες του εξωτερικού.

Στην παρέμβασή της, η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού τόνισε ότι το περιβάλλον είναι ένα θέμα που αφορά και επηρεάζει βαθιά όλους, και βεβαίως τους νέους, έκανε ειδική αναφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας το ιδιαίτερα μεγάλο μέγεθος της καταστροφής που βίωσε η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, καθώς και η Σλοβενία από τις σφοδρές πλημμύρες, που έπληξαν μεγάλο μέρος της χώρας.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη κοινή έκκληση για τη Μεσόγειο, στην οποία η ίδια, η Πρόεδρος της Σλοβενίας, καθώς και άλλοι αρχηγοί κρατών επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να λάβουν μέρος σε μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - BLED STRATEGIC FORUM

Σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Σακελλαροπουλου επανέλαβε την ισχυρή της πεποίθηση ότι η ένταξη της περιοχής αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αμοιβαία επωφελή επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, στην οποία μεγάλη σημασία έχουν οι κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στο φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain), επεσήμανε ότι αυτό  αποτελεί ολοένα και περισσότερο πηγή ανησυχίας, ειδικά για τις πιο φτωχές χώρες, αφού οι νέοι τους, και ειδικά οι πιο μορφωμένοι, εγκαθίστανται μόνιμα στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν απασχόληση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές φορές αρκετοί από αυτούς επιστρέφουν τελικά στη χώρα τους, φέρνοντας πίσω τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν στην ξένη χώρα.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - BLED STRATEGIC FORUM

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η τάση του brain drain επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η πατρίδα μας πριν από λίγα χρόνια. Εξέφρασε όμως την αισιοδοξία της για αντιστροφή της τάσης αυτής και επιστροφή ενός μεγάλου μέρους όσων αναγκάστηκαν να φύγουν, έτσι ώστε η Ελλάδα, από χώρα του brain drain να γίνει χώρα του brain gain.

Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η οικονομική ανάπτυξη, οι θέσεις εργασίας, η αξιοκρατία, η ισότητα ευκαιριών, είναι, μεταξύ άλλων, πρόσφοροι τρόποι, με τους οποίους οι νέες γενιές, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις σε μια εποχή αβεβαιότητας και κρίσεων, θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στις χώρες τους. Εποχή που καθίσταται ακόμη πιο αβέβαιη μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις διεθνείς περιπλοκές που προκύπτουν από τον συνεχιζόμενο ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού. Για τον λόγο αυτόν, υπογράμμισε κλείνοντας την παρέμβασή της, η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ των υποψήφιων χωρών αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ειρήνη και ευημερία όλων μας.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ - BLED STRATEGIC FORUM

Στο περιθώριο του Bled Strategic Forum, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Μολδαβία. Η κυρία Sandu ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου για τη συνεχή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας, καθώς και για την υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας της.

Σακελλαροπούλου - Σαντού (Sandu)

Ειδήσεις σήμερα:

Ιός Δυτικού Νείλου: 3 θάνατοι σε 7 ημέρες στην Ελλάδα

Μύκονος - Ρομπέρτα Μέτσολα: απόβαση για... φαγητό στο νησί των ανέμων (βίντεο)

Ρόδος: δεύτερος ξενοδόχος έκανε “σπίτι” για παράτυπους μετανάστες, με το... αζημίωτο

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜάλγαρα: Αγρότες μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούςΣήμερα 13:36 | Ειδήσεις

Την Τετάρτη, οι αγρότες θα αποκλείσουν επ' αόριστον την Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης η οποία  παραμένει ανοιχτή μέχρι και σήμερα.

24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Νέα συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της ΑθήναςΣήμερα 13:08 | Ειδήσεις

Εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τα χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 23χρονη που μετέφερε με αυτοκίνητο της 215 κιλά κάνναβης έχοντας μαζί της το 2,5 ετών παιδί τηςΣήμερα 12:53 | Ειδήσεις

Στην προσπάθειά της να διαφύγει τον αστυνομικό έλεγχο προσέκρουσε δύο φορές σκοπίμως σε υπηρεσιακά οχήματα προκαλώντας τους φθορές.

Τραγωδία στη Φωκίδα: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός σε αυτοκίνητο - Πυρκαγιά την ίδια ώρα στο σπίτι τουΣήμερα 12:19 | Ειδήσεις

Η τοπική κοινωνία της Φωκίδας είναι σοκαρισμένη από το γεγονός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Χαλάνδρι: Διευθύντρια και καθηγητές έπιασαν με κόφτη το χέρι μαθητή - Προσπαθούσαν να σπάσουν την κατάληψη14:38ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η μητέρα του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος14:28Επιστροφή στις νίκες «ψάχνει» ο Ολυμπιακός υποδεχόμενος την Βαλένθια14:18Γαλλία: Δυο παιδιά νεκρά εξαιτίας έκρηξης σε πολυκατοικία κοντά στη Λιόν14:08Επίθεση στο πανεπιστήμιο Brown: Ο δράστης παραμένει ασύλληπτος - Στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο13:58Μάλγαρα: Αγρότες μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς13:48Οι παρουσιαστές του ΑΝΤ1 μας καλούν στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης13:3824ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ: Ολοκληρώθηκε η πορεία - Νέα συγκέντρωση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας13:28Ιωάννινα: Συνελήφθη 23χρονη που μετέφερε με αυτοκίνητο της 215 κιλά κάνναβης έχοντας μαζί της το 2,5 ετών παιδί της 13:18Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για φωτιά σε διαμέρισμα – Γυναίκα εγκλωβίστηκε στο μπαλκόνι (βίντεο)13:08Πιερρακάκης: Η ψηφιακή μετάβαση κάνει τη σύγκλιση με την Ευρώπη πράξη 12:58Μπλόκα αγροτών στη Θεσσαλονίκη: Κανονικά τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Αθήνας12:48Γερμανία: Συνελήφθη 21χρονος ως ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά12:38Τραγωδία στη Φωκίδα: Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός σε αυτοκίνητο - Πυρκαγιά την ίδια ώρα στο σπίτι του12:28ΔΥΠΑ: Ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου η προπληρωμή επιδομάτων και βοηθημάτων12:18Παραμένουν στα μπλόκα οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας12:08Κατρίνης: Ο γιός μου οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί, χωρίς μισόλογα11:54Τροχαία: Πάνω από 1.000 παραβάσεις του νέου Κ.Ο.Κ βεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα11:40Συλλαλητήριο από αγρότες, κτηνοτρόφους και εργαζόμενους στην Κοζάνη στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ11:26Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας - Τι διεκδικούν11:12
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο