LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 17 Αυγούστου 2023 08:08

Φωτιά στην Τενερίφη: Εκτός ελέγχου οι φλόγες, εκκένωση πέντε χωριών (εικόνες)

Αδυνατούν να ελέγξουν τις φλόγες οι πυροσβέστες που από την Τετάρτη δίνουν μάχη με τις φλόγες στις Κανάριες Νήσους.

Φωτιά - Τενερίφη

Η δασική πυρκαγιά η οποία εκδηλώθηκε προχθές Τρίτη σε ορεινό εθνικό πάρκο στην Τενερίφη, στα Κανάρια νησιά, ανοικτά της Αφρικής, εξαπλώθηκε σε έκταση 18.000 στρεμμάτων μέσα σε 24 ώρες, καθώς η πυροσβεστική δυσκολεύεται να την ελέγξει, επειδή μαίνεται σε δυσπρόσιτες περιοχές, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να διαταχθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση των κατοίκων πέντε χωριών.

Η περίμετρος της φωτιάς είχε φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ τα 22 χιλιόμετρα, σε εξαιρετικά ξηρές δασικές εκτάσεις και περιοχές με χαμηλή βλάστηση σε απόκρημνα φαράγγια, όχι μακριά από το ηφαίστειο του όρους Τέιδε –του ψηλότερου βουνού όλης της Ισπανίας, η κορυφή του οποίου φθάνει τα 3.715 μέτρα–, περιπλέκοντας την πρόσβαση.

Φωτιά - Τενερίφη

«Η φωτιά είναι εκτός ελέγχου» και η προοπτική «δεν είναι θετική», τόνισε ο Φερνάντο Κλαβίχο, κορυφαίο στέλεχος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες το απόγευμα στη Σάντα Κρουθ, την πρωτεύουσα της Τενερίφης.

«Ο στόχος μας για απόψε είναι αμυντικός», πιο συγκεκριμένα «η φωτιά να μη συνεχίσει να εξαπλώνεται», τόνισε.

Φωτιά - Τενερίφη

«Θα επιχειρήσουμε για να προστατεύσουμε περιουσίες κατοίκων», πρόσθεσε.

Οι ισπανικές αρχές έχουν αναπτύξει 14 αεροσκάφη –τα τρία εστάλησαν από την ηπειρωτική Ισπανία– και συνολικά 250 μέλη της πυροσβεστικής και του στρατού.

Πυροσβεστικό υδροπλάνο έφθασε στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα Κανάρια Νησιά χθες το το απόγευμα κι αναμένονται άλλα δύο το πρωί.

Η Βίκη Πάλμα, σύμβουλος της αυτοδιοίκησης για τις δασικές πυρκαγιές, προειδοποίησε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Καναρίων νήσων πως τη νύχτα οι θερμοκρασίες επρόκειτο να πέσουν γύρω στους 20° Κελσίου και οι άνεμοι στη θάλασσα να δυναμώσουν.

Φωτιά - Τενερίφη

Ο Πέδρο Μαρτίνεθ, επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, προεξόφλησε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη και «έντονη» και σήμερα.

Η Ρόσα Ντάβιλα, επικεφαλής του συμβουλίου της αυτοδιοίκησης της Τενερίφης, επισήμανε πως η πρόσβαση σε όλα τα βουνά του νησιού, ιδίως στο Τέιδε, που επισκέπτονται πολλοί τουρίστες, απαγορεύθηκε για να αποφευχθεί «οποιοδήποτε συμβάν».

Φωτιά - Τενερίφη

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, κάπου 150 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από πέντε χωριά στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκονται κυρίως αγροκτήματα και εξοχικές κατοικίες. Καταφύγιο σκυλιών στην περιοχή ανέφερε πως απομακρύνθηκαν εσπευσμένα κάποιοι από τους πιο ευάλωτους, με αναπνευστικά προβλήματα, για να μην εισπνεύσουν καπνό.

Φωτιά - Τενερίφη

Και τα δύο αεροδρόμια της Τενερίφης λειτουργούν κανονικά, σύμφωνα με την ισπανική εθνική επιχείρησης διαχείρισης αεροδρομίων AENA.

Την περασμένη εβδομάδα, καύσωνας στέγνωσε τη βλάστηση σε πολλές περιοχές των Καναρίων, επιτείνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ήδη αυτό το καλοκαίρι η ισπανική πυροσβεστική έχει κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές πυρκαγιές στη Γκραν Κανάρια και τη Λα Πάλμα, άλλα δυο νησιά του αρχιπελάγους των Καναρίων.

Φωτιά - Τενερίφη

Χώρες της Μεσογείου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις συνέπειες κυμάτων καυσώνων που μεγεθύνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Επιστήμονες έχουν επισημάνει πως οι καύσωνες γίνονται συχνότεροι, σφοδρότεροι, πιο εκτεταμένοι κι εκδηλώνονται και σε άλλες εποχές του χρόνου εκτός του καλοκαιριού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Φωτιά - Τενερίφη

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Σούπερ Καπ: Η Μάντσεστερ Σίτι υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και μελτέμια την Πέμπτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΧαλκίδα: Πέταξαν σκύλο στα σκουπίδια και του έβαλαν φωτιάΣήμερα 06:35 | Τοπικά Νέα

Η κτηνωδία σημειώθηκε έξω από το κοιμητήριο της Νέας Λαμψάκου στη Χαλκίδα.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιωνΣήμερα 06:16 | Ειδήσεις

Τα πλοία υπέστησαν υλικές ζημιές σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυσηΣήμερα 11:12 | Ειδήσεις

Τι ανέφεραν οι νομικοί εκπρόσωποι του αγγειοχειρουργού για την υπόθεση του θανόντος πατέρα του βουλευτή, σε δημόσια απάντησή τους.

ΗΠΑ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες (εικόνες)Σήμερα 08:02 | Ειδήσεις

Περισσότεροι από 70 ανεμοστρόβιλοι καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιωάννινα: Ποινή φυλάκισης σε πρώην εισαγγελέα13:07Νίσυρος: Παραδόθηκε ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε ανηλίκους12:53“Peaky Blinders”: Πότε ξεκινάνε τα γυρίσματα της ταινίας12:39Θεσσαλονίκη: πυροβόλησαν και σκότωσαν σκύλο γιατί έμπαινε σε στάνη12:26Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης παγίδευσε τον Ιερώνυμο και τον εργαλειοποιεί12:12Εορταστικό ωράριο: Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν λιανική, σούπερ-μάρκετ, Βαρβάκειος11:59Ηράκλειο: Συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία11:45“Ψυχοκόρες”: Νέα επεισόδια την Μεγάλη Εβδομάδα (εικόνες)11:32Κόρινθος: Έφτιαξαν τον δρόμο και ξέχασαν… την κολώνα στη μέση11:18Υπόθεση Καλλιάνου – Δικηγόροι γιατρού: Ποτέ δεν έλαβε “φακελάκι”, θα υποβάλει μήνυση11:05“Αρένα”: Πάσχα Ορθόδοξων και Καθολικών σε Σύρο, Τήνο, Κέρκυρα10:51Κουτσούμπας – Ελπιδοφόρος: Συζήτησαν για το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους (βίντεο)10:38Κασσελάκης: Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση10:24Υπουργείο Εσωτερικών: Άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία της Διεύθυνσης Εκλογών10:11Βόλος: Εσωτερική πρόσεχε του παππούδες και “ξάφρισε” τον εγγονό09:57Πάτρα: Σφοδρή σύγκρουση μηχανών – Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας οδηγός09:43ΝΒΑ – Μπακς: Νέα ήττα για τα “ελάφια”09:30Τροχαία: Έκτακτες ρυθμίσεις για την έξοδο του Πάσχα09:17Θοδωρής Αγγελόπουλος: Ο διεθνής σκηνοθέτης με τις σημαντικές διακρίσεις09:03Συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας: Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και οπλισμός 08:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο