LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Τεχνολογία - ΕπιστήμηΔημοσίευση: 14 Αυγούστου 2023 16:30

Κλιματική αλλαγή - Ιράκ: Πάνω από 50 βαθμοί η θερμοκρασία

Η θερμοκρασίες που σημειώνονται στο Ιράκ προκαλούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών.

ΙΡΑΚ - ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Το Ιράκ, μια χώρα που είναι ιδιατέρως εκτεθειμένη σε συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υποφέρει σήμερα για δεύτερη συνεχή ημέρα από κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν έως τους 51 βαθμούς Κελσίου, συνθήκες που είναι δύσκολες για πολλούς Ιρακινούς που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Το θερμόμετρο έφθασε τους 50 βαθμούς στην πρωτεύουσα Βαγδάτη χθες και σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει το όριο αυτό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άμερ αλ-Τζάμπρι, εκπρόσωπος της ιρακινής μετεωρολογικής υπηρεσίας, κάνοντας λόγο για «κύμα καύσωνα».

«Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα παρατηρηθούν (σήμερα) στο νότο με 51 βαθμούς να προβλέπονται για τις περιοχές Σαμάουα, Νασιρίγια, Ντιουανίγια και Νατζάφ», σημείωσε ο ίδιος.

Σε ορισμένες επαρχίες, όπως σε αυτή του Ντι Καρ (νότος), οι αρχές μείωσαν τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν λίγο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Τζάμπρι, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει «αυξημένες θερμοκρασίες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου».

Πολλοί είναι οι Ιρακινοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν κλιματιστικό στα σπίτια τους. Στη χώρα, παρόλο που είναι πλούσια σε πετρέλαιο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν λειτουργεί επαρκώς και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι διαθέσιμο κάθε ημέρα για λίγες μόνο ώρες λόγω έλλειψης συντήρησης και δυναμικότητας.

Και αυτοί οι Ιρακινοί που πρέπει να εργαστούν σε εξωτερικούς χώρους κάνουν λόγο για μαρτύριο. Όπως ο Φαλέχ Χασάν, 41 ετών που παραδίδει ηλεκτρικές συσκευές και έπιπλα τα οποία κουβαλά στην πλάτη του. «Η ζέστη είναι απερίγραπτη, αλλά αναγκαζόμαστε να εργαστούμε. Δεν έχουμε άλλη δουλειά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασάν, πατέρας έξι παιδιών.

Σε μια διασταύρωση στη Βαγδάτη, ένας τροχονόμος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι κάνει «τρία, τέσσερα και κάποιες φορές πέντε ντους στη σειρά» όταν επιστρέφει σπίτι του. «Αλλά συνεχίζω να έχω την εντύπωση ότι είμαι στη ζέστη», δήλωσε.

Το Ιράκ βιώνει αυτή τη στιγμή την τέταρτη συνεχή χρονιά ξηρασίας που έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και απιουσία βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η ξηρασία και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πραγματικότητα. Είναι προειδοποίηση προς το Ιράκ και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Φόλκερ Τουρκ, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου, κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ.

Ειδησεις σήμερα:

Χανιά - Παράνομες υιοθεσίες: Προφυλακίστηκαν οι μισοί από τους κατηγορούμενους

Φαράγγι Σαμαριάς: στην ΜΕΘ ο άνδρας που ακρωτηριάστηκε από κατολίσθηση (εικόνες)

Δολοφονία Μιχάλη Κατσουρή: Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Κροάτη ομόλογο του

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαAstraZeneca – Μεταξάκης: Το εμβόλιο μου προκάλεσε θρόμβωσηΣήμερα 08:00 | Ειδήσεις

Τι είπε για την απόσυρση του εμβολίου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Κολωνός: Επεισόδιο με πυροβολισμούςΣήμερα 06:36 | Ειδήσεις

Τι εντόπισαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας που έσπευσαν στο σημείο.

Γάζα - Φοιτητές: Δεκάδες συλλήψεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (εικόνες)Σήμερα 07:25 | Ειδήσεις

Κατά την αστυνομία, ορισμένοι διαδηλωτές δεν ήταν φοιτητές, αλλά πρόσωπα “που δεν έχουν καμιά σχέση με το πανεπιστήμιο και επιδίωκαν εσκεμμένα σύγκρουση”.

Μητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”Χθες 17:27 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της κυβέρνησής του σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
AstraZeneca – Μεταξάκης: Το εμβόλιο μου προκάλεσε θρόμβωση08:11Γάζα - Φοιτητές: Δεκάδες συλλήψεις στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ (εικόνες)07:58Ευγένιος Σπαθάρης: Ο “πατέρας” του Καραγκιόζη07:44ΣΥΡΙΖΑ: Άγνωστοι διέρρηξαν τα γραφεία στην Καλλιθέα - Το απειλητικό μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη 07:31Το Πάσχα των πολιτών και των πολιτικών…07:17Εορτολόγιο – 9 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:03Κολωνός: Επεισόδιο με πυροβολισμούς06:50Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 168 σημεία06:36Ρεάλ Μαδρίτης – Μπάγερν Μονάχου: Επική ανατροπή και τελικός για τη “βασίλισσα”06:23Καιρός: Βροχές, σκόνη και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Euroleague: Ο Ολυμπιακός στο Final 4 μετά το θρίλερ με την Μπαρτσελόνα23:59Βόρεια Μακεδονία – διπλές εκλογές: Μεγάλο προβάδισμα της δεξιάς παράταξης (εικόνες)23:44Τελικό Κυπέλλου με φιλάθλους ζητεί ο Άρης23:30Γκρέτα Τούνμπεργκ: “έφαγε” πρόστιμο γιατί απέκλεισε την είσοδο κοινοβουλίου23:19Euroleague: Η Φενερμπαχτσέ αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Final 423:05Βουλή: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού (εικόνες)22:52Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει πρεμιέρα στις λαϊκές αγορές22:38Τροχαία – Μήνυμα ασφάλειας: Ωραίο το makeup, πιο ωραίο το κεφάλι σου. Φόρα κράνος!22:25Τσίπρας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές22:11Βέλγιο: 14χρονη βιάστηκε ομαδικά σε δάσος21:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο