LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 31 Ιουλίου 2023 21:29

Αλκοόλ: Η τακτική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

Τι αναφέρει για τη συσχέτιση αλκοόλ και αρτηριακής πίεσης, έρευνα. Τι δείχνουν τα στοιχεία.

AP - Αλκοόλ - ποσότητα - υγεία - ποτό - διαφορές - κατανάλωση

Σαφή συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των αλκοολούχων ποτών που ένας ενήλικας καταναλώνει καθημερινά και της αύξησης της αρτηριακής πίεσης ακόμα και εάν ο ενήλικας δεν έχει υπέρταση διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Hypertension».

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης μπορεί να ανεβαίνουν απότομα με την πάροδο των ετών όσο αυξάνεται ο αριθμός των ημερήσιων αλκοολούχων ποτών. Ακόμη και τα άτομα που έπιναν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα παρουσίασαν σύνδεση με υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν και το εύρημα αυτό ενισχύει τη συμβουλή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ και να μην αρχίσουμε να πίνουμε αλκοόλ, εάν δεν πίνουμε.

Πρόκειται για ανάλυση δεδομένων από επτά μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 19.000 ενήλικες ηλικίας 20-70 ετών στις ΗΠΑ, την Κορέα και την Ιαπωνία. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα υγείας για όλους τους συμμετέχοντες στις μελέτες για περισσότερα από πέντε χρόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση όταν εγγράφηκε στις μελέτες και δεν είχε διαγνωστεί προηγουμένως με άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ηπατική νόσο, αλκοολισμό ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως διαπίστωσαν, η συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 1,25 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και κατά 4,9 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα.

Η διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση αυξήθηκε κατά 1,14 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα και κατά 3,1 mm Hg σε άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 48 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, αν και αυτές οι συσχετίσεις παρατηρήθηκαν στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαστολική πίεση δεν είναι τόσο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας του κινδύνου καρδιακής νόσου σε σύγκριση με τη συστολική.

«Δεν βρήκαμε ευεργετικές επιδράσεις στους ενήλικες που έπιναν χαμηλό ποσοστό αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν αλκοόλ», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Μάρκο Βιντσέτι, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μοντένα και του Πανεπιστημίου Ρέτζιο Εμίλια στην Ιταλία και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «μας εξέπληξε το γεγονός ότι η κατανάλωση ενός ήδη χαμηλού επιπέδου αλκοόλ συνδέεται επίσης με υψηλότερες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση, αν και πολύ λιγότερο από την αύξηση της αρτηριακής πίεσης που παρατηρείται σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ».

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οκτώ είναι οι βασικές αρχές για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία: να τρώμε υγιεινά τρόφιμα, να είμαστε σωματικά δραστήριοι, να μην καπνίζουμε, να κοιμόμαστε αρκετά, να διατηρούμε υγιές βάρος και να ελέγχουμε τα επίπεδα χοληστερόλης, σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο: Θρίλερ με τραυματισμό νεαρού από όπλο

Εύβοια: φίδι κολυμπάει στην θάλασσα (βίντεο)

Διαζύγιο για Τζάστιν Τριντό και Σοφί Γκρεγκουάρ - Η ανακοίνωση στα social media



Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της ΑττικήςΣήμερα 13:53 | Ειδήσεις

Καθυστερήσεις στα διόδια εξόδου από την Αττική. Γεμάτα φεύγουν τα πλοία από τον Πειραιά και τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ από Κηφισό και Λιόσια.

Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμωνΣήμερα 13:05 | Ειδήσεις

Τα δρομολόγια που ακυρώθηκαν λόγω της ενίσχυσης των ανέμων στα πελάγη.

ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)Σήμερα 10:09 | Ειδήσεις

"Τελευταίο αντίο" λένε συγγενείς και φίλοι στην συνεπιβάτιδα της μηχανής, που έχασε την ζωή της, σε τροχαίο, στον ΒΟΑΚ. Πως συνέβη η τραγωδία. 

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγόςΣήμερα 07:29 | Ειδήσεις

Αναζητείται ο οδηγός της πρώτης μηχανής που χτύπησε την άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε στα τραύματα της, αφού χτυπήθηκε και από δεύτερη μοτοσικλέτα.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
3 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου14:21Έξοδος εκδρομέων: Κίνηση και ουρές στα διόδια της Αττικής14:08Δάγκειος πυρετός: “Καμπανάκι” του ΕΟΔΥ για κρούσματα13:54Η Κίνα στέλνει διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης (εικόνες)13:41Επιτάφιος: “Έργα τέχνης”σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (εικόνες)13:27Αργοσαρωνικός: Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων λόγω ανέμων13:12Ναυσικά Γκράτσιου: “Έφυγε” από τη ζωή η δημοσιογράφος12:59Θεσσαλονίκη: Δέμα με... κροτίδες εισαγωγής παρέλαβε 50χρονη (εικόνες)12:45Μεταναστευτικό: Κι άλλη βάρκα έφτασε στην Κρήτη12:32“Παγιδευμένοι”: Το μακάβριο εύρημα για τον Σταύρο (βίντεο)12:18Πέλλα: Φωτιά σε μαντρί έκαψε ζωντανά δεκάδες πρόβατα12:05Θεσσαλονίκη: Ηλικιωμένος πυροβόλησε σκύλο11:51Βόλος – Καταγγελία: Προσπάθησαν να αρπάξουν το παιδί μου έξω από εμπορικό (βίντεο)11:38Τέμπη: Μήνυση κατά Μητσοτάκη και υπουργών από συγγενείς θυμάτων11:24ΝΒΑ: Οι Μπακς αποκλείστηκαν με τον Αντετοκούνμπο στον...πάγκο11:11Formula 1: Grand Prix Μαϊάμι σε ΑΝΤ1+ και ΑΝΤ1 το Πάσχα10:57“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)10:44Γάζα: Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας 10:31ΒΟΑΚ - Τροχαίο: Θρήνος για την 26χρονη Μαρίνα που άφησε ορφανό το αγοράκι της (εικόνες)10:17Μεγάλη Παρασκευή: Κορυφώνεται το Θείο Δράμα10:04
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο