LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 29 Ιουλίου 2023 16:16

Δωρεά ωαρίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γράφει ο Χάρης Χ. Χηνιάδης Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

εξωσωματική γονιμοποίηση - υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - IVF

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ζευγάρια καταφεύγουν στη λύση της δωρεάς ωαρίων προκειμένου να καταφέρουν να γίνουν γονείς. Αν και πρόκειται για μία επιλογή η οποία συνοδεύεται από αρκετό σκεπτικισμό και ηθικά διλήμματα, εντούτοις,  για ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αποτελεί το “gold standard”.

Η δωρεά ωαρίων είναι η δωρεά γενετικού υλικού σε ένα ζευγάρι από μία άλλη γυναίκα με σκοπό την τεκνοποίηση.  Είναι λοιπόν η λύση του προβλήματος υπογονιμότητας για γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή με χαμηλή ποιότητα ωαρίων. Το παιδί θα έχει το γενετικό υλικό του ενός γονέα, όμως θα κυοφορηθεί και γεννηθεί από τη φυσική του μητέρα, γεγονός που αυξάνει την αξία της μητρότητας.

Ποιες αφορά;

Οι λήπτριες ωαρίων είναι γυναίκες που:

  • βρίσκονται σε προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία (συνήθως άνω των 44 ετών)
  • πάσχουν από πρόωρη εμμηνόπαυση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
  • έχουν κακή ποιότητα ωαρίων ή δεν είναι σε θέση να παράγουν ωάρια
  • φέρουν μια γενετική διαταραχή που δεν πρέπει να μεταφερθεί στο παιδί τους

Με αυτόν τον τρόπο, υπερνικούν τα εμπόδια ηλικίας και συχνά εμφανίζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας, επειδή τα ωάρια που λαμβάνουν  είναι από νέες, υγιείς δότριες.

Οι δότριες

Οι δότριες δίνουν τα ωάρια αλτρουιστικά, δηλαδή δεν υπάρχει η έννοια της αμοιβής, αλλά της αποζημιώσης για την βιολογική καταπόνησή τους.

Δεν έχουν καμία σχέση με το ζευγάρι και το παιδί. Δεν επιτρέπεται να γνωρίσουν και να συναντήσουν τη λήπτρια και δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν προέκυψε τελικά μια εγκυμοσύνη από τα ωάριά τους.

Παρόλαυτά, με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, μπορεί μια λήπτρια, μια γυναίκα δηλαδή που χρειάζεται ωάρια, να προσέλθει με γνωστή της δότρια και να πραγματοποιηθεί η δωρεά ωαρίων με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο.

Υποβάλλονται σε εκτεταμένες εξετάσεις (χρωμοσώματα, ιολογικές, ορμονικές, κυστική ίνωση και άλλες γονιδιακές νόσους), για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας τους και αν θα ανταποκριθούν σωστά στη θεραπεία.

Η διαδικασία

Αρχικά, η λήπτρια και ο σύζυγός της πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος για να εξεταστεί η πιθανή ύπαρξη ασθενειών και καταστάσεων που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη όπως ο ιός ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV), η ηπατίτιδα B & C, η ομάδα αίματος ρέζους κ.ά.. Ο σύζυγος πρέπει, επιπλέον, να δώσει ένα δείγμα σπέρματος πριν από τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η δότρια εν συνεχεία υποβάλλεται σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών της όπως και σε ένα κανονικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Την ημέρα της λήψης των ωαρίων από την δότρια, ο σύζυγός της λήπτριας καλείται να δώσει ένα δείγμα σπέρματος που θα προετοιμαστεί κατάλληλα στο εργαστήριο. Τα σπερματοζωάρια θα τοποθετηθούν με τα ωάρια της δότριας και θα επωαστούν σε ένα ειδικό «σωλήνα».

Την επόμενη ημέρα το ζευγάρι θα λάβει πληροφορίες σχετικά με την επιτυχία της γονιμοποίησης.

Η εμβρυομεταφορά θα προγραμματιστεί για τον επόμενο κύκλο και τα γονιμοποιημένα ωάρια, τα έμβρυα δηλαδή, θα μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Περίπου δέκα ημέρες αργότερα θα γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν είναι θετικό, θα χορηγηθούν φάρμακα που θα βοηθήσουν στην ομαλή κύηση ειδικά στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Η εμπειρία δείχνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της διαδικασίας αγαπιούνται από τους γονείς τους, όπως και τα παιδιά που γεννήθηκαν από το ωάριο της φυσικής τους μητέρας.

Σύμφωνα με το νόμο, οι ιατρικές πληροφορίες που αφορούν το πρόσωπο της δότριας είναι καταχωρημένες χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα της και η πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία επιτρέπεται μελλοντικά μόνο για λόγους που αφορούν την υγεία του παιδιού.

Ηθικά διλήμματα

Στην ηθική δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, μαύρο ή άσπρο, μόνο διάφορες απόψεις. Αυτές οι απόψεις μπορούν να ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Η μητρότητα σε προχωρημένη ηλικία και η εγκυμοσύνη είναι αμφιλεγόμενο θέμα. Εντούτοις οι γυναίκες άνω των 40 ετών μπορούν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στο παιδί τους, έχουν μόνιμο εργασιακό περιβάλλον και είναι οικονομικά σταθερότερες από νεότερες γυναίκες. Ο νόμος για την εφαρμογή των μεθόδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής  λύνει οριστικά το ζήτημα: Η ηλικία τεχνητής ικανότητας αναπαραγωγής είναι το 54ο έτος, ενώ η δότρια δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 35ό έτος της ηλικίας της.

Η δωρεά ωαρίων λύνει σημαντικά προβλήματα υπογονιμότητας και το αποτέλεσμα είναι ένα παιδί που θα αγαπηθεί από τους γονείς του όπως όλα τα άλλα. Για εμάς τους Γυναικολόγους Αναπαραγωγής, η επιτυχία έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί χαρίζει στους γονείς το παιδί που έχουν προσπαθήσει πολύ να αποκτήσουν.

HHG - ΧΗΝΙΑΔΗΣ*Άρθρο του Χάρη Χ. Χηνιάδη, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, Ειδικού στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Μονάδα ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)Σήμερα 22:27 | Ειδήσεις

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή ώστε να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς κατοικημένες περιοχές, καθώς πνέουν άνεμοι στην περιοχή.

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψειΣήμερα 23:12 | Ειδήσεις

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τήνος: Ιστιοφόρο έδωσε μάχη με τα κύματα και τους θυελλώδεις ανέμους (βίντεο)23:59Μαρινάκης για Τσίπρα: Έχει δικαίωμα να κάνει όσο rebranding επιθυμεί, αλλά την ιστορία δεν θα την ξαναγράψει23:43Ασπροβάλτα: 60χρονος έχασε τη ζωή του ενώ κολυμπούσε 23:28Τσίπρας: Ποιος φοβάται την αλήθεια για το ’15;23:13Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί σπίτια στη Σμύρνη - Στην Πάτμο έφτασαν οι καπνοί22:57Φωτιά σε εργοστάσιο στον Πειραιά – Έντονη οσμή καπνού στην ατμόσφαιρα (βίντεο)22:43Τασούλας: Στη φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ" την Δευτέρα για να επιθεωρήσει εν πλω τα πολεμικά πλοία του στόλου22:28Τροποποιήσεις στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της Αττικής λόγω ισχυρών ανέμων22:12Χαλκιδική: Νεκρή συνεπιβάτιδα μηχανής μετά από σφοδρή σύγκρουση με ΙΧ21:58Η Ευρώπη σε κλοιό καύσωνα: "Καμίνια" οι πόλεις με 40άρια 21:44Εύβοια: Αστυνομικός έσωσε με αυτοθυσία μητέρα και κόρη που παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στη θάλασσα21:30Μουντιάλ Συλλόγων: Η υπερηχητική Παρί Σεν Ζερμέν «σκόρπισε» την παρέα του Μέσι και περιμένει... Μπάγερν21:16Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με την Παλαιστίνια ΥΠΕΞ21:02112 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα20:47Τροχαίο στη Χαλκιδική: 19χρονος έχασε τη ζωή του20:33Φθιώτιδα: Κατέρρευσε σε γλέντι και πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο20:19Γαλλία: Τσιγάρο τέλος σε παραλίες και πάρκα 20:05WRC-Ράλι Ακρόπολις: Κατέκτησε την πρώτη θέση ο Τάνακ19:50Ντόναλντ Τραμπ: Βρήκα αγοραστή για το Tik Tok19:36Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό - Σηκώθηκε drone19:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο