LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 26 Ιουλίου 2023 14:45

Πέθανε ο Βασίλης Γολεμάτης, ο γιατρός με την διεθνή αναγνώριση

Θλίψη σκόρπισε στην επιστημονική κοινότητα το άγγελμα θανάτου του Βασίλη Γολεμάτη. Η διεθνής αναγνώριση και το έργο του.

Βασίλης Γολεμάτης

Πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Καθηγητής Χειρουργικής Βασίλης Γολεμάτης.

Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που χειρούργησε λαπαροσκοπικά και ο πρώτος που χειρούργησε σε Πανεπιστημιακή Κλινική, HIV ασθενείς, σε μια περίοδο που ο φόβος της νόσου ήταν έντονος, ενώ με πολυάριθμες ομιλίες και διαλέξεις συνέβαλλε στην ορθή ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Γεννήθηκε το 1929 στα Λεύκτρα Θηβών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών το 1955.

Ειδικεύτηκε στην Χειρουργική στο «Αρεταίειο» και μετεκπαιδεύτηκε στη Χειρουργική του πεπτικού συστήματος στην Αγγλία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκλέχθηκε Υφηγητής Χειρουργικής και μετέπειτα έκτακτος Καθηγητής στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του «Λαϊκού» Νοσοκομείου. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός Καθηγητής και Διευθυντής της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Το 1989 εκλέχθηκε Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και το 1996 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Στη σπουδαία σταδιοδρομία του διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «'Αγιος Σάββας», Πρόεδρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός»,Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ασθενών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Metropolitan General, όπου προσέφερε τις υπηρεσίες του έως τα 92 του χρόνια.

Επί των ημερών του δημιουργήθηκε στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» η μονάδα ασθενών με AIDS.

Ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής χειρουργικής στο διεθνή χώρο. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του πορείας, ο Καθηγητής Γολεμάτης συνεργάστηκε με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες Έλληνες φοιτητές και νέους ιατρούς να θητεύσουν εκεί. Έγραψε, σειρά από σημαντικά συγγράμματα.

Εξελέγη επίτιμο μέλος της Ένωσης Χειρουργών Αγγλίας και Ιρλανδίας, της Αμερικανικής Χειρουργικής Εταιρείας και επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Southern University του Λος 'Αντζελες. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το αργυρό μετάλλιο, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης του απένειμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος, που κυριολεκτικά αφιέρωσε τη ζωή του στην προσφορά στους ασθενείς. Ένας μεγάλος Έλληνας ιατρός που τίμησε απόλυτα τον όρκο του Ιπποκράτη. Οι εκατοντάδες μαθητές του, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και του κόσμου, είναι η σπουδαιότερη κληρονομιά του.

Πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του στο Ιπποκράτειο, το νοσοκομείο το οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια.

'Αφησε πίσω του τη σύζυγο του Νίκη -επίσης ιατρό- τις 3 κόρες τους, τους γαμπρούς του και τα 4 εγγόνια του.

Ειδήσεις σήμερα:

Καναδάς - Πλημμύρες: Παιδιά μεταξύ των νεκρών (εικόνες)

Πτώση Canadair: Τα δυστυχήματα με πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων: “Χρυσός” ο Αντωνάτος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤι καιρό θα κάνει την ΤρίτηΧθες 16:06 | Ειδήσεις

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού την Τρίτη 13 Ιανουαρίου.

Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον ΠρωθυπουργόΣήμερα 06:33 | Ειδήσεις

Θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν προαναγγελθεί προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και σε περίπτωση κλιμάκωσης κινητοποιήσεων μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές.

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 ΙανουαρίουΧθες 21:55 | Ειδήσεις

Την μνήμη ποιων αγίων και οσίων τιμά σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία. Σε ποιους πρέπει να πείτε "Xρόνια πολλά".



Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την ΤουρκίαΧθες 19:42 | Ειδήσεις

«Η υφήλιος βρίσκεται σε αναταραχή στο ξεκίνημα του 2026, με όσα συμβαίνουν στο Ιράν, την Βενεζουέλα, αλλά και το θέμα της Γροιλανδίας», υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ: Έξτρα δασμοί 25% σε κάθε χώρα που έχει δοσοληψίες με το Ιράν06:52Στο Μαξίμου σήμερα οι αγρότες - Στις 15:00 η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό06:38Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιανουαρίου06:24Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη06:10Λάρισα: ΙΧ παρέσυρε και τραυμάτισε νεαρό κορίτσι23:59Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος που έφυγε από την ζωή σαν σήμερα23:46Καμίνια: Ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης και της κόρης της - Συνελήφθησαν 3 δράστες έπειτα από καταδίωξη23:34“Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι” θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία23:20Χανιά: Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που έκλεβε μοτοσικλέτες - 10 συλλήψεις23:07Μαξίμου σε αγρότες: Η κοινωνία δεν έχει άλλο χρόνο για επαναστατική γυμναστική22:53Eurovision 2026: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος22:39Ρεάλ Μαδρίτης: Απολύθηκε ο Τσάμπι Αλόνσο μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα22:25Ασπρόπυργος: Αστυνομική επιχείρηση μετά τα επεισόδια της Κυριακής - Μία σύλληψη22:11Βενεζουέλα: Δεξαμενόπλοια από την Κίνα που πήγαιναν να παραλάβουν πετρέλαιο γυρίζουν στην Ασία21:57Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός που έτρεχε με 128 χλμ σε κατοικημένη περιοχή21:43"Βουτιά" έκανε ο υδράργυρος στη Βόρεια Ελλάδα - Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες 21:28Ant1 Sports: Αλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League21:12Ισπανία: Κατασχέθηκαν 10 τόνοι κοκαΐνης σε πλοίο που μετέφερε ... αλάτι20:58Κωνσταντίνος Φλώρος στον ΑΝΤ1: Οι εξελίξεις στο Ιράν ανησυχούν ιδιαιτέρως και την Τουρκία20:44ΕΕ: Απαγόρευση εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλο το διπλωματικό προσωπικό του Ιράν20:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο