LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Ιουλίου 2023 22:12

Η Γαλλία δίνει άσυλο σε Ρώσους λιποτάκτες

Οι Ρώσοι που δεν δέχτηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μπορούν να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες στην Γαλλία.

Ρώσοι στρατιώτες - Ουκρανία

Η Γαλλία μπορεί να χορηγεί καθεστώς πρόσφυγα στους Ρώσους στρατιώτες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το δόγμα που υιοθέτησε σήμερα το Εθνικό Δικαστήριο Ασύλου (CNDA), το εξειδικευμένο διοικητικό όργανο που εξετάζει αυτά τα αιτήματα.

Ταυτόχρονα ωστόσο το CDNA απέρριψε το αίτημα ενός Ρώσου που δήλωνε λιποτάκτης, θεωρώντας ότι οι δηλώσεις και τα στοιχεία που παρουσίασε δεν αποδεικνύουν ότι είχε στρατολογηθεί για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι που φεύγουν για να μην επιστρατευθούν και οι επιστρατευμένοι λιποτάκτες μπορούν να λάβουν καθεστώς πρόσφυγα (…) δεδομένου ότι ένας Ρώσος πολίτης που επιστρατεύεται σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να διαπράξει, εμμέσως ή πλαγίως, εγκλήματα πολέμου», αναφέρει στο σκεπτικό του το δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τους Ρώσους λιποτάκτες. Βασίζεται σε μια ευρωπαϊκή οδηγία της 13ης Δεκεμβρίου 2011 και μια απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 26ης Φεβρουαρίου 2015.

Το CNDA απέρριψε το αίτημα για χορήγηση ασύλου σε έναν 28χρονο Ρώσο που έφυγε από τη χώρα του τον Απρίλιο του 2019 λόγω των «συνεχών, βίαιων» ενεργειών του πατέρα του και στη συνέχεια τον κάλεσαν να υπηρετήσει στον στρατό, στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 21 Σεπτεμβρίου 2022. Το γαλλικό Γραφείο προστασίας προσφύγων και απάτριδων (Ofpra) είχε επίσης απορρίψει το αίτημα, σε πρώτο βαθμό, εκφράζοντας αμφιβολίες για την ακρίβεια των λεγομένων του. Το CNDA, που εξετάζει τις προσφυγές κατά των αποφάσεων του Ofpra, επισήμανε πολλές «παρατυπίες» στα έγγραφα που παρουσίασε ο 28χρονος, διαπιστώνοντας ότι είχε εξαιρεθεί από τη στρατιωτική θητεία το 2013 και έφυγε από τη χώρα του το 2019 «επικαλούμενος οικογενειακούς και θρησκευτικούς λόγους».

Ο δικηγόρος του ενάγοντος Σιλβέν Σαλιγκαρί σκοπεύει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Γαλλίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιές: Τι έδειξαν οι αυτοψίες σε καμένα κτήρια

Αθήνα: Παιδί περιπλανιόταν μόνο του στο δρόμο - Αναζητούνται οι γονείς του

Καύσωνας: “Καμίνι” έως την Κυριακή - Νέα θερμική έξαρση από Τρίτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΘήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείοΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία με το μωρό που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 14 μηνών.

Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιούΧθες 22:10 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σφαίρα πέρασε ξυστά απο φίλο του τραυματία. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τον τραυματισμό, ανήμερα το Πάσχα, της μικρής Αλεξίας στις Θεσπιές της Θήβας.

Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρίαΧθες 22:49 | Ειδήσεις

Η Χαμάς αναχωρεί για την Ντόχα. Παράλληλα ο διευθυντής της CIA αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα στο Ισραήλ. Πιέση από τις ΗΠΑ και μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού.

Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)Χθες 21:07 | Ειδήσεις

Ευδιάθετοι ο Πρωθυπουργός και η σύζυγος του, μετά από το πασχαλινό τραπέζι, έκαναν μια ξεχωριστή βόλτα στην αγαπημένη τους Τήνο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)21:56Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35Μεταμόσχευση ήπατος: Η 23χρονη λήπτρια με δότη τον πατέρα της μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:22Χώρισαν Τσιτσιπάς - Μπαντόσα: Η ανακοίνωση και η παράκληση20:08Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο19:55Ισραήλ - Al Jazeera: Η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου (βίντεο)19:41
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο