LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 15 Ιουλίου 2023 12:46 | Ανανέωση: 15 Ιουλίου 2023 12:50

Κύπρος - Μακάριος: Ήχησαν σειρήνες για την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος (βίντεο)

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όλο το νησί. Τι αναφέρει σε μήνυμα του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κύπρος - Μακάριος - πραξικόπημα

49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, με στόχο την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' από την ηγεσία της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Πέντε ημέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν γεγονός.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στις 08.20 το πρωί, στιγμή της έναρξης της επιχείρησης προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.

Το πρωί εκείνης της ημέρας τα τανκς της Χούντας διενεργούν πραξικόπημα με σύνθημα «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο». Φάλαγγες αρμάτων εισέρχονται στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς.

Ο Μακάριος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδεχόμενος ομάδα Ελληνόπαιδων μαθητών από την Αίγυπτο και φυγαδεύεται από την μοναδική αφύλακτη δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου από συνοδούς του.

Κύπρος - Μακάριος - πραξικόπημα

Κύπρος - Μακάριος - πραξικόπημα

Το Προεδρικό, η Αρχιεπισκοπή και άλλοι στόχοι πλήττονται από τεθωρακισμένα και τανκς. Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ανακοινώνουν ψευδώς ότι ο Μακάριος είναι νεκρός. Ο Νικόλαος Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος. Ο Μακάριος μεταφέρεται στην Πάφο και από εκεί απομακρύνεται από την Κύπρο, προς στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου.

Χριστοδουλίδης: Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο

Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το Πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε ξεκάθαρα το προσχεδιασμένο άφρον πραξικόπημα, το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και των συνεργατών της στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν διαφορετικές ή πολλές ερμηνείες. Μία είναι η ερμηνεία, προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατάλυση της.

Αλλά πέραν τέτοιων τελετών που σίγουρα είναι αναγκαίες, θα πρέπει να παίρνουμε και τα σωστά μηνύματα. Σήμερα κρατώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε προσωρινά, ειδικότερα όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου πρέπει μέσα από τις καθημερινές μας συμπεριφορές να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε τη 15η Ιουλίου 1974.

Κύπρος - Μακάριος - πραξικόπημα

Το δεύτερο, το οποίο με προβληματίζει, με ανησυχεί 49 χρόνια μετά, είναι ότι έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε αυτή τη μέρα. Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Και μιλώντας πολλές φορές με τη νέα γενιά του τόπου μας νιώθω ότι δεν λέμε και δεν ενημερώνουμε για όλα αυτά. 'Αρα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, ας αφιερώσουμε σήμερα πέντε - δέκα λεπτά να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι έγινε την 15η Ιουλίου 1974. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό πρέπει να αντανακλά και την Παιδεία, ο Πρόεδρος είπε «σίγουρα. Όλους. Αντανακλά και στην Παιδεία, αντανακλά και στον καθένα από μας προσωπικά. Σίγουρα, η Παιδεία είναι πολύ σημαντική, υπάρχει σχετική αναφορά, αλλά αναφέρομαι στην προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας από μας να μιλήσουμε, να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να εξηγήσουμε τι έγινε διότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είδαμε τα αποτελέσματα του τι επιχειρήθηκε την 15η Ιουλίου 1974 να γίνει τα οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο, από την ΕΟΚΑ Β’ και την ελληνική Χούντα των Συνταγματαρχών, το οποίο άνοιξε το δρόμο στην τουρκική εισβολή λίγες μέρες μετά και στην παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού έκτοτε. Η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή, για να μας θυμίζει ότι η Δημοκρατία και οι δυνάμεις που μάχονται γι’ αυτήν είναι πάντοτε και εξ ορισμού πατριωτικές, σε αντίθεση με τις αυταρχικές, αντιδημοκρατικές και ακροδεξιές δυνάμεις που δεν δίστασαν να βάλουν σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, στην Ελλάδα όπως και στην Κύπρο. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένουμε ότι, ειδικά σε μία περίοδο που ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και οι διεθνείς ισορροπίες κλυδωνίζονται, είναι καθοριστικής σημασίας η ανάληψη αποφασιστικών πρωτοβουλιών για την επίλυση του κυπριακού, με αφετηρία το κεκτημένο του Κραν Μοντανά του 2017, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πρόταση διχοτόμησης και βάζουμε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τον τερματισμό της κατοχής και των εγγυήσεων και την επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Δωδεκάνησα: Τουρίστας μήνυσε ιερέα που του άλειψε με λάδι τα... γεννητικά όργανα!

Ίσμα Τουλάτου: “στερνό αντίο” στην δημοσιογράφο που πέθανε τρεις μέρες πριν γεννήσει

Καύσωνας “Cleon”: Πως ζέστη και υγρασία απειλούν την υγεία μας - Οδηγίες για τους πολίτες

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεωνΣήμερα 19:17 | Ειδήσεις

Από μεσημβρινές ώρες της 26-12-2025, η κυκλοφορία των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων και των λεωφορείων, διεξάγεται επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. από μία λωρίδα κυκλοφορίας, και προς Αθήνα και προς Λαμία.

Γκύζη: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που μαχαίρωσε ο άνδρας της πριν αυτοκτονήσειΣήμερα 17:12 | Ειδήσεις

Ο αυτόχειρας άφησε ιδιόχειρο σημείωμα προς συγγενικό του πρόσωπο, στο οποίο έγραφε ότι δεν αντέχει άλλο την κατάσταση στο σπίτι.

Βαρδούσια: Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση των σορών των ορειβατώνΣήμερα 10:12 | Ειδήσεις

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η επιχείρηση ανάσυρσης των σορών, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή 30 ανδρών της Πυροσβεστικής και ελικόπτερο.

Τροχαία Αττικής: 248 παραβάσεις για αλκοόλ και 8 συλλήψεις το τριήμερο των Χριστουγέννων (βίντεο)Σήμερα 09:47 | Ειδήσεις

Πόσες παραβάσεις βεβαιώθηκαν το τριήμερο των Χριστουγέννων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κριστιάνο Ρονάλντο: Έγραψε το... 40ο του γκολ για το 202519:48Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπαχράμ Μπεϊζαί19:33Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων19:18Κυρίαρχος στο β' μέρος ο Προμηθέας19:03Μπλόκα αγροτών: Ουρές χιλιομέτρων στη Λαμίας - Αθηνών και στους παραδρόμους (βίντεο)18:49Ηράκλειο: Συνελήφθη 35χρονος για τρεις κλοπές18:35Σουηδία: Φονική η καταιγίδα “Γιοχάνες” που σάρωσε τη χώρα18:21Κίεβο: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε 750.000 νοικοκυριά μετά το χθεσινό ρωσικό σφυροκόπημα18:07Νέα Αριστερά: Η Κυβέρνηση ρίχνει “μαύρο” στη Βουλή17:53Ο Μακρόν αποχαιρετά την Μπριζίτ Μπαρντό: Θρηνούμε έναν θρύλο του αιώνα17:39Γκύζη: Σε κρίσιμη κατάσταση η γυναίκα που μαχαίρωσε ο άνδρας της πριν αυτοκτονήσει17:25Ιωάννινα: Γυναίκα έπεσε στη λίμνη – Περαστικοί ειδοποίησαν την Αστυνομία17:11Φλώρινα: Συνελήφθη ανήλικος για διακίνηση ναρκωτικών16:57Ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» τον Κοντούρη 16:43Καρδίτσα – ΠΑΟΚ: Πέρασε κι από το μπλόκο της Θεσσαλίας ο “Δικέφαλος”16:29Αγρότες: Ανοιχτό το ρεύμα προς Αθήνα στο μπλόκο των Μαλγάρων16:15Πάτρα: Συνελήφθη υπεύθυνος καταστήματος για πώληση αλκοόλ σε ανήλικους16:01Δράμα: Βούλγαροι προσπάθησαν να περάσουν πρόβατα στην Ελλάδα και συνελήφθησαν15:47Μπριζίτ Μπαρντό: "Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα" - Το τέλος ενός μύθου15:33Γκύζη: Άνδρας μαχαίρωσε τη γυναίκα του στον λαιμό και έπεσε από το μπαλκόνι15:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο