LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Ιουλίου 2023 12:55

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2024

Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την Οικονομία της χώρας.

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής

Ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 2,2% εφέτος και το επόμενο έτος προβλέπεται στην έκθεση Α' τριμήνου 2023 του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2023, ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας ήταν 2,1%. Η επιβράδυνση σε σχέση με τον υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης (7,8%) του περσινού πρώτου τριμήνου σηματοδοτεί την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς μεγέθυνσης ύστερα από τις έντονες διακυμάνσεις της περιόδου της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης (2020-22), σε συνάφεια με την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο προβλέψεων του Γραφείου Προϋπολογισμού ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2023 και 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,2% ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 4,6% το 2023 και θα μειωθεί στο 2,3% το 2024. Τρία επιπλέον σενάρια που παρουσιάζονται έχουν σχετικά μικρή επίδραση στους ρυθμούς μεγέθυνσης και καμία επίδραση στον πληθωρισμό.

Πληθωρισμός

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά μεγέθη, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός του Μαΐου 2023 καταγράφει σημαντική μείωση σε σχέση με πέρυσι, από 10,5% σε 4,1%, ωστόσο ο πυρήνας του (χωρίς ενέργεια και μη επεξεργασμένα τρόφιμα) έχει αυξηθεί στο 8,1% από 4,8% πέρυσι, στοιχείο που καθιστά επίμονες της πληθωριστικές πιέσεις. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου παρουσιάζει αισθητή βελτίωση κατά 3 περίπου δις ευρώ σε σχέση με πέρυσι (σε 5,6 δις από 8,6 δις), ωστόσο παραμένει υψηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα του 2021 (4,9 δις). Το ποσοστό ανεργίας του Μαΐου διαμορφώθηκε στο 10,8%, μειωμένο κατά σχεδόν 2 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (12,7%), καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,1% ενώ οι ονομαστικές αμοιβές της μισθωτής εργασίας αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

Η δημοσιονομική εικόνα του πρώτου τετραμήνου του έτους είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κατά σχεδόν από 2,5 δις ευρώ. Η βελτίωση προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα φορολογικά έσοδα που εμφανίζονται αισθητά αυξημένα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου, οδηγώντας τις αποδόσεις σε 40 μονάδες βάσης κάτω από τους ιταλικούς τίτλους και μόλις 35 μονάδες βάσεις πάνω από τους ισπανικούς.

Παρά τη γενικά θετική εικόνα, οι οικονομικές προκλήσεις παραμένουν και συνδέονται κατά κύριο λόγο με την εξέλιξη του πληθωρισμού. Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε προηγούμενες εκθέσεις του Γραφείου, ο πληθωρισμός έχει αναδιανεμητικές επιπτώσεις, δηλαδή βελτιώνει τη θέση κάποιων επιδεινώνοντας τη θέση κάποιων άλλων.

Σε πρόσφατη έρευνά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών, ενώ η φορολογία είχε αρνητική επίδραση. Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως greedflation (πληθωρισμός ‘απληστίας’) και θέτει νέα διλήμματα στην αντιμετώπισή του. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εξαρτάται περισσότερο από τη συγκράτηση των επιχειρηματικών κερδών και λιγότερο από τον έλεγχο των μισθολογικών αυξήσεων. Με άλλα λόγια, χωρίς μείωση των περιθωρίων κέρδους, η επιστροφή του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2% θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και υψηλότερα επιτόκια, με τις ανάλογες αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.

ΔΝΤ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - IMF

Σημαντικές θα είναι και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού κατά το τρέχον έτος καθώς θα περιοριστεί η ευνοϊκή επίδραση στο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε οριακά κατά 3 περίπου δις ευρώ σε ονομαστικούς όρους (από 353,5 δις σε 356,3 δις) αλλά μειώθηκε εντυπωσιακά κατά πάνω από 23 ποσοστιαίες μονάδες σαν ποσοστό του ΑΕΠ (από 194,6% σε 171,3%). Η θετική αυτή εξέλιξη προήλθε από τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού αύξησης του χρέους (επιτόκιο και καθαρός νέος δανεισμός) και του ονομαστικού ρυθμού μεγέθυνσης και δεν αναμένεται να επαναληφθεί, τουλάχιστον στην ίδια έκταση, κατά το τρέχον έτος. Σημειώνεται ωστόσο ότι, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης και τη μείωση του πληθωρισμού, η ονομαστική μεγέθυνση αναμένεται να παραμείνει υψηλότερη από το επιτόκιο αλλά σε σημαντικά μικρότερο βαθμό από πέρυσι.

Επιπρόσθετα, η αποκλιμάκωση του μέσου πληθωρισμού θα επιβραδύνει και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, κυρίως εκείνων που ακολουθούν τις αυξήσεις των τιμών, όπως ο ΦΠΑ. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση σε επιμέρους κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών. Ενδεικτικά, στην κατηγορία των τροφίμων η μείωση είναι οριακή, από 12,3% σε 11,4%, στην κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης παρουσιάζει αύξηση από 5% σε 12,2% ενώ στην κατηγορία της στέγασης βρίσκεται σε αρνητική περιοχή, στο -13,3% από 36,1% πέρυσι (λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας). Η διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού κάποιων βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα, επιβαρύνει το κόστος διαβίωσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, καθώς μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους δαπανάται σε τρόφιμα, και καθιστά απαραίτητη τη διατήρηση των έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος. Κλείνοντας, η ολοκλήρωση των εκλογών σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Η άρση της αβεβαιότητας και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, οι προεκλογικές εξαγγελίες διαμόρφωσαν προσδοκίες που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα ενώ, παράλληλα, εκκρεμεί η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025 και εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική των επόμενων ετών. Θα πρέπει, επομένως, τα μόνιμα επεκτατικά μέτρα να έχουν εκ των προτέρων διασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από μόνιμες πηγές εσόδων, ώστε οι δημοσιονομικές προοπτικές να μην αποκλίνουν από τις συνθήκες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Δις ισόβια στον λέκτορα για τη διπλή δολοφονία με αρσενικό

Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: η Αφροδίτη και οι προβλέψεις της Τρίτης (βίντεο)

Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη Πρόεδρος

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση ΑΝΤ1: ο ανασχηματισμός, τα “καυτά” μέτωπα, το Μεταναστευτικό και οι ανατροπέςΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέρονται είναι τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης της Marc  για τον ΑΝΤ1.

Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το ΙσραήλΣήμερα 13:19 | Ειδήσεις

Νέα φιλοσοφία στην έγκριση των εξοπλιστικών, έμφαση σε drones και νέες τεχνολογίες, συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και νεύμα προς Ισραήλ. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. 

Κακοκαιρία - Μύκονος: Νέο μήνυμα από το 112 για έντονα καιρικά φαινόμενα Σήμερα 11:09 | Ειδήσεις

Προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία Μυκόνου καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)Σήμερα 12:02 | Ειδήσεις

Οι αλιείς αντιδρούν στην στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκής νομοθεσίας που σχετίζεται με τον τρόπο ζύγισης των αλιευμάτων.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο Κρήτη: Πένθος για τον 19χρονο στην Ιεράπετρα 17:10Βρετανία: 23 γυναίκες επικοινώνησαν με την αστυνομία μετά την καταδίκη Κινέζου φοιτητή για τον βιασμό 10 γυναικών 16:55Απεργία – Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας: Ποιες πτήσεις θα εξυπηρετηθούν κατ’ εξαίρεση16:41Τραμπ - Λαγκάρντ: Αρνητικοί για όλο τον κόσμο οι δασμοί που επιβάλλει16:26Τροχαία – Αττική: 35.321 παραβάσεις για τον μήνα Μάρτιο 16:26ΔΕΗ myHome EnterTwo: Σταθερό διζωνικό μπλε τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας από τη ΔΕΗ16:12Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο) 15:59Ακρόπολη - Λάνθιμος: Το ΥΠΠΟ για το "όχι" του ΚΑΣ στα γυρίσματα στον Ιερό Βράχο15:46Τένις: Κατάρρευση αθλήτριας κατά τη διάρκεια αγώνα (βίντεο)15:32Βασίλης Καλογήρου: Στο Ανθρωποκτονιών η δικογραφία για τον θάνατο του 39χρονου15:18Κακοποίηση ζώων - Βόλος: Βίντεο με pet groomer να χτυπά σκύλο προκαλεί θύελλα αντιδράσεων (εικόνες)15:05Λουλούδια από... ψηφοδέλτια! (εικόνες)14:51Τουρκία: Πόλεμος για το μποϊκοτάζ – Αυτεπάγγελτη έρευνα14:38Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε φόρους - εισφορές και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα14:24Μεταξουργείο: Εξιχνιάσθηκε απόπειρα δολοφονίας 2 αλλοδαπών - Στην φυλακή ο ηθικός αυτουργός (βίντεο)14:10ΠΑΣΟΚ: Η Μπατζελή ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας 13:56Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ψαράδων στις ιχθυόσκαλες (βίντεο)13:42Εξοπλιστικά - Μητσοτάκης: Τα 25 δις ευρώ, η “ασπίδα του Αχιλλέα” και η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ13:28Πάτρα: Την συνέλαβαν για υπεξαίρεση μετά από 25 χρόνια13:14Ηλεία: Άγριο ξύλο σε τοπικό αγώνα - Μπήκαν στο γήπεδο και χτύπησαν παίκτες (βίντεο) 12:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο