LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 29 Ιουνίου 2023 15:33

Ακράτεια ούρων: αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία

Γράφει ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

HHG - Μερτζιώτης - Ακράτεια ούρων

Ακράτεια ούρων ονομάζουμε την απώλεια ούρων παρά τη θέλησή μας. Ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο και δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί θέμα ταμπού, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να μην αναζητούν την κατάλληλη ιατρική βοήθεια και να υποφέρουν χωρίς λόγο.

Η ακράτεια δεν είναι οργανική ασθένεια, επηρεάζει όμως δραματικά την καθημερινότητα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Η γυναίκα αισθάνεται ηλικιωμένη και στιγματισμένη, ενώ παραιτείται από πολλές καθημερινές δραστηριότητες και κλείνεται στον εαυτό της.

Η σχέση με τον σύντροφο και η οικογενειακή της ζωή διαταράσσονται σοβαρά, αφού η γυναίκα νιώθει ανασφάλεια και ντροπή. Ειδικά τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής κύστης περιορίζουν σημαντικά τις δραστηριότητες και την κοινωνικότητα της γυναίκας, ενώ η παρουσία συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας οδηγεί σε διαταραχές του ύπνου με σοβαρά επακόλουθα.

Διακρίνουμε δυο μορφές ακράτειας ούρων:

  • Ακράτεια από προσπάθεια: Η  γυναίκα χάνει ούρα κατά τον βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο ή την ανύψωση βάρους. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, παρατηρείται απώλεια ούρων και κατά το ανέβασμα σκάλας και τη βάδιση, ενώ στο τελικό στάδιο η απώλεια ούρων είναι συνεχής.
  • Υπερλειτουργική κύστη: Εμφανίζονται συχνά επεισόδια ξαφνικής και έντονης ανάγκης για ούρηση στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας με ή χωρίς απώλεια ούρων. 

Πού οφείλεται η ακράτεια ούρων;

Η ακράτεια από προσπάθεια οφείλεται στη χαλάρωση του σφιγκτήρα μυ της ουροδόχου κύστης, ο οποίος είναι «υπεύθυνος» για τη στεγανότητά της. Παράγοντες που οδηγούν στη χαλάρωση αυτή, είναι η χρόνια σωματική κόπωση, οι τοκετοί, η εμμηνόπαυση κ.ά.. Η ακράτεια εμφανίζεται πολύ συχνά μαζί με πρόπτωση μήτρας και ουροδόχου κύστης (δηλ. Κυστεοκήλη), αφού και η ακράτεια οφείλεται στη γενικότερη χαλάρωση του πυελικού εδάφους.

Η Υπερλειτουργική κύστη είναι ένα φαινόμενο, το οποίο οφείλεται σε μια αυξημένη διέγερση του εξωστήρα μυ, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος μυς για την κένωση της ουροδόχου κύστης.

Τί εξετάσεις απαιτούνται για μια ασφαλή διάγνωση της ακράτειας;

Η διάγνωση τίθεται στο πλαίσιο μιας απλής επίσκεψης στο γυναικολόγο, μέσω της λήψης του ιστορικού των συμπτωμάτων και της διενέργειας υπερηχογραφήματος. Ο ουροδυναμικός έλεγχος, μια εξέταση αρκετά δυσάρεστη και δαπανηρή, δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Ποιά είναι η θεραπεία της ακράτειας;

Η θεραπεία της ακράτειας από προσπάθεια είναι χειρουργική. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, δηλαδή μέσω τριών μικρών εντομών μισού έως ενός εκατοστού στο κάτω μέρος της κοιλιάς και χωρίς κολπικό τραύμα. Κατά την επέμβαση γίνεται μια ενίσχυση του σφιγκτήρα μυ, η οποία οδηγεί στη θεραπεία της Ακράτειας. Στο ΜΗΤΕΡΑ, εφαρμόζουμε την ασφαλέστερη χειρουργική μέθοδο (Λαπαροσκοπική Κολποανάρτηση), όπου η ενίσχυση του σφιγκτήρα μυ γίνεται λαπαροσκοπικά με ραφές, χωρίς χρήση πλέγματος, ταινίας ή άλλων συνθετικών υλικών. Εάν συνυπάρχει πρόπτωση της μήτρας ή/και κυστεοκήλη, αυτές διορθώνονται και πάλι λαπαροσκοπικά στην ίδια επέμβαση, έτσι ώστε η θεραπεία της ακράτειας να είναι αποτελεσματική. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της την επόμενη κιόλας ημέρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια εναλλακτική και απλή λύση αποτελεί η έγχυση υαλουρονικού, όπου στο πλαίσιο μιας κυστεοσκόπησης γίνεται έγχυση υαλουρονικού στην περιοχή του χαλαρωμένου σφιγκτήρα μυός. Δημιουργούνται λοιπόν 3-4 «μαξιλάρια» συμπαγούς υαλουρονικού, τα οποία προκαλούν μια «στένωση» στη θέση αυτή, θεραπεύοντας έτσι την ακράτεια.

Η θεραπεία της υπερλειτουργικής κύστης είναι είτε φαρμακευτική, είτε επεμβατική. Έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά σκευάσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι αρκετό, η θεραπεία είναι επεμβατική. Στο πλαίσιο της Κυστεοσκόπησης, η οποία μπορεί να γίνει κάτω από μερική (μέθη) ή τοπική νάρκωση, γίνεται έγχυση Botox στην ουροδόχο κύστη.

Μετά από αυτές τις επεμβάσεις, πάντα συστήνουμε ειδικές ασκήσεις φυσιοθεραπείας, ώστε να πετύχουμε μια μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους.

Οι παραπάνω επεμβάσεις προσφέρουν σύγχρονη και ασφαλή θεραπεία για την ακράτεια και έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες τεχνικές (π.χ. κολπικές ταινίες) που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, με  κυριότερο την απουσία επιπλοκών σε βάθος χρόνου.

HHG - ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΟ κ. Δρ. Δ. Παναγιωτόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΜΗΤΕΡΑ, είναι Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και Ουρογυναικολογία. Είναι κάτοχος της ανώτατης διάκρισης MIC III της Γερμανικής Εταιρίας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, ενώ είναι διεθνώς πιστοποιημένος Εκπαιδευτής- Χειρουργός στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική του Πυελικού Εδάφους.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η Μονή της χώρας, το panic button για εφήβους και τα... “λεφτόδεντρα”Σήμερα 17:27 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, ενώ έκανε και έναν απολογισμό της κυβέρνησής του σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ράμα: Η…ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και οι αντιδράσειςΣήμερα 20:20 | Ειδήσεις

Η Κομισιόν και η Αθήνα για την υπόθεση Μπελέρη. Το ψάξιμο Ράμα για προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα και οι «πόρτες» που «έφαγε».

Γάζα: Ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ- ΣιφάΣήμερα 21:08 | Ειδήσεις

Εκατοντάδες πτώματα έχουν βρεθεί σε επτά ομαδικούς τάφους στη Γάζα.

Φωτιά στο Μάτι: Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε η ΕισαγγελίαΣήμερα 12:43 | Ειδήσεις

Ποιος από τους κατηγηρούμενους στην πρώτη δίκη είναι ο μόνος που εξαιρέθηκε από την έφεση και γιατί 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Βουλή: Φωταγωγήθηκε στα χρώματα του Ερυθρού Σταυρού (εικόνες)22:52Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κάνει πρεμιέρα στις λαϊκές αγορές22:38Τροχαία – Μήνυμα ασφάλειας: Ωραίο το makeup, πιο ωραίο το κεφάλι σου. Φόρα κράνος!22:25Τσίπρας: Σημείο καμπής οι ευρωεκλογές22:11Βέλγιο: 14χρονη βιάστηκε ομαδικά σε δάσος21:58Μητσοτάκης: Το βίντεο στο TikTok για το “Ζάρι” της Σάττι και τον Πίνατ21:44Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη21:31Γάζα: Ομαδικός τάφος βρέθηκε στο νοσοκομείο Αλ- Σιφά21:17Επιστολική ψήφος: Ξεκινά η αποστολή φακέλων στους εκλογείς21:04Καιρός: Βροχές, σκόνη και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη20:50Ράμα: Η…ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και οι αντιδράσεις20:36Δούκας – Ιμάμογλου: Αθήνα και Πόλη θα συνεργαστούν κόντρα στη μισαλλοδοξία (εικόνες)20:23Σητεία: Συνελήφθη ανήλικος και η μητέρα του για απειλή κατά νεαρού20:09Εύβοια: Έδειρε τον πατέρα του, συνελήφθη και την άλλη μέρα “τα ίδια”19:56ΣΥΡΙΖΑ για Ράμα: Προκλητική η επίσκεψη, εθνικά επικίνδυνος ο Μητσοτάκης19:42Astra Zeneca – Μαγιορκίνης στον ΑΝΤ1: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς (βίντεο)19:28“Ρουκ Ζουκ”: Πρώτο σε τηλεθεάσεις και τον Απρίλιο19:14Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολείο της Πάτρας: Αυτοί είναι οι προφυλακισθέντες19:00Θεσσαλονίκη: 14χρονοι κρατούσαν βίντεο με “προσωπικές” στιγμές συμμαθήτριάς τους18:46Ανδρουλάκης για Μονή της Χώρας: Η Τουρκία χρειάζεται μία ολιστική απάντηση18:32
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο