LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2023 17:41

Άγγελος Σικελιανός: Ο σπουδαίος ποιητής με το άδοξο τέλος

Από τους κορυφαίους ποιητές της Ελλάδας, ο Άγγελος Σικελιανός είχε μία πλούσια και ταραχώδη ζωή, μα κι ένα άδοξο τέλος.

Άγγελος Σικελιανός

Ο Άγγελος Σικελιανός ήταν κορυφαίος έλληνας ποιητής. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα. Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Ιωάννη Σικελιανού, καθηγητή της ιταλικής και γαλλικής γλώσσας στο τοπικό γυμνάσιο και Χαρίκλειας Σικελιανού, καλλιεργημένης και αρχοντικής γυναίκας.


Το 1900 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, αλλά τα εγκατέλειψε πολύ νωρίς για να αφιερωθεί ολόψυχα στην ποιητική δημιουργία, ύστερα από ένα μικρό πέρασμα στο θεατρικό σανίδι ως ηθοποιός. Τον Αύγουστο του 1906 θα γνωρίσει την εύπορη αμερικανίδα Εύα Πάλμερ (1874-1952), την οποία θα νυμφευτεί τον επόμενο χρόνο.

Το 1907 ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν ο μεγαλύτερος του αδελφός και σε μία εκδρομή του στη Λιβυκή Έρημο θα γράψει την ποιητική σύνθεση «Αλαφροϊσκιωτος», η κυκλοφορία του οποίου το 1909 θα αποτελέσει εκδοτικό γεγονός. Το πρώτο του αυτό έργο είναι ένας αληθινός ύμνος προς την ελληνική φύση, γραμμένος με θαυμαστή δύναμη και με αδρούς πρωτότυπους στίχους.

Άγγελος Σικελιανός

Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στους οποίους πήρε μέρος, έγραψε πατριωτικά ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν σ’ εφημερίδες, περιοδικά και στη ποιητική συλλογή «Στίχοι» (1921). Έγραψε επίσης και δημοσίευσε από το 1915 έως το 1918 τον «Πρόλογο στη ζωή», αποσπάσματα από το «Πάσχα των Ελλήνων», το «Δελφικό Λόγο» και μελέτες. Είχε άφθονα οικονομικά μέσα και βρήκε τη ευκαιρία να μελετά διαρκώς, να γράφει απερίσπαστα και να ταξιδεύει.

Μαζί με την αμερικανίδα σύζυγό του, ο Σικελιανός συνέλαβε το σχέδιο ν’ αναστήσει τη Δελφική Αμφικτυονία. Οργάνωσαν το 1927 και το 1930 με δικά τους έξοδα τις «Δελφικές Εορτές», με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και λαϊκές εκθέσεις, που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου.

Η ποιητική έμπνευση του Σικελιανού αυτή την εποχή και αρκετά χρόνια αργότερα αντλεί τα θέματά της από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, από τη μυθολογία και το μυστικισμό (ορφισμός κλπ.), από τη θρησκεία και την ιστορία. Τέτοιες είναι οι τραγωδίες του: «Διθύραμβος του Ρόδου» (1933) και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη», καθώς και πολλά ποιήματα.

Ιδιαίτερη αξία έχει η ποιητική δημιουργία του Σικελιανού, από την εποχή που στον ορίζοντα άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε η ποίησή του πήρε κοινωνικό περιεχόμενο, μέσα από τις τραγωδίες «Η Σίβυλλα» (1940), «Ο Χριστός στη Ρώμη» (1946), «Ο θάνατος τον Διγενή» (1948) και «Ο Ασκληπιός».

Τον Μάρτιο του 1938 γνωρίζει την Άννα Καραμάνη (1904-2006), σύζυγο του φυματιολόγου Γεωργίου Καραμάνη. Η γνωριμία τους εξελίσσεται σε βαθύ έρωτα και ο Σικελιανός ζητάει από την Εύα να χωρίσουν. Αυτή συναινεί, όπως και ο γιατρός Καραμάνης. Ο γάμος τους θα γίνει στις 17 Ιουνίου του 1940.

Άγγελος Σικελιανός

Την περίοδο της Κατοχής έγραψε και κυκλοφόρησε κρυφά τα «Ακριτικά» (1941-1942), που ήταν μία κραυγή πόνου του σκλαβωμένου Ελληνισμού. Στις 28 Φεβρουαρίου 1943 απήγγειλε στην κηδεία του Κωστή Παλαμά το περίφημο ποίημά του, που αρχίζει με τους στίχους «Ηχήστε οι σάλπιγγες», που είχε γράψει λίγες ώρες νωρίτερα.

Το 1945 θα είναι υποψήφιος με τον Καζαντζάκη για την Ακαδημία Αθηνών. Αντ’ αυτών θα εκλεγεί ο Σωτήρης Σκίπης. Το 1946 θα προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως και ο Καζαντζάκης, με πρωτοβουλία σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων (Πολ Ελιάρ, Αντρέ Ζιντ, Χένρι Μίλερ, Ευγένιος Ο’ Νιλ κ.ά.). Η υποψηφιότητά τους θα τορπιλιστεί από την κυβέρνηση Τσαλδάρη, με το πρόσχημα ότι έτσι θα βραβευόταν η Αριστερά στην Ελλάδα. Το 1947 θα εκδοθεί συγκεντρωμένο σε τρεις τόμους το ποιητικό του έργο, το ποιητικό του έργο υπό τον τίτλο «Λυρικός Βίος».

Ο αποκαρδιωμένος Σικελιανός έχει να παλέψει τώρα με τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του και με τη φτώχεια. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του λαμβάνει απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.

Πηγή: sansimera.gr

Ειδήσεις σήμερα:

WTA 500: Η Σάκκαρη αποκλείστηκε στο διπλό

Κως - Δολοφονία Αναστάζια: ο Πολωνός πρωθυπουργός ζητά την έκδοση του δράστη

Σεισμός - Γεράσιμος Παπαδόπουλος: η “σεισμική άπνοια” και τα 6 Ρίχτερ που… δεν έρχονται

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜάτι: Αθώοι Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς και άλλοι 8 - Η οργή των συγγενών των θυμάτων για την απόφασηΧθες 22:01 | Ειδήσεις

Συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε βάρος των δικαστών, ενώ ένταση υπήρξε και κατά την έναρξη της διαδικασίας. Η Αλ. Σδούκου μιλά αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 

ΚΑΕ Ολυμπιακός: Επαναλαμβάνουμε ότι αρνούμαστε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον ΓιαννακόπουλοΧθες 19:37 | Ειδήσεις

Όσα δήλωσε στην τελευταία ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Σουβλάκι από "χρυσό": Πόσο θα φτάσει η τιμή τουΧθες 20:06 | Ειδήσεις

Το σουβλάκι, η κάποτε εύκολη και οικονομική λύση για φαγητό, έχει πάψει να είναι προσιτή σε όλους.

Τραγωδία στη Λεωφόρο Ποσειδώνος: Τροχαίο δυστύχημα - Νεκροί οι δύο αναβάτες μηχανής Χθες 23:03 | Ειδήσεις

Το τροχαίο σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Ζησιμοπούλου όταν κάτω από αδιευκρίνιστες η μοτοσικλέτα εξετράπη της πορείας της.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη23:59Ζελένσκι: Ανακοίνωσε ανακατάξεις στον ουκρανικό στρατό 23:45Ο Αντώνης Σαμαράς στο Άγιο Όρος: Υποδοχή στη Μονή Βατοπαιδίου από τον Γέροντα Εφραίμ23:29Τραγωδία στη Λεωφόρο Ποσειδώνος: Τροχαίο δυστύχημα - Νεκροί οι δύο αναβάτες μηχανής 23:14ΚΥΑ: Υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών - Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις23:00Ιόνιο: Απολογισμός οδικής ασφάλειας στα νησιά - Κανένα θανατηφόρο τροχαίο φέτος22:45Μάτι: Αθώοι Δούρου, Ψινάκης, Μπουρνούς και άλλοι 8 - Η οργή των συγγενών των θυμάτων για την απόφαση 22:31Πακιστάν: Νεκρή 17χρονη influencer – Τη δολοφόνησε 22χρονος που είχε απορρίψει 22:15Μονή Σινά: Πρόταση Φάμελλου για διακομματική αποστολή 22:01Συνάντηση Γεραπετρίτη με Ισπανό ΥΠΕΞ: "Έχουμε κοινή κατανόηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη"21:46Ρόδος: Ζημιές στον τοίχο του κτηρίου της Περιφέρειας προκάλεσε ο σεισμός 21:31Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 34χρονος για την κακοποίηση γάτας μέχρι θανάτου στην Καλαμαριά21:14Προαστιακός: Συνελήφθη άνδρας με μαχαίρι μέσα σε συρμό21:00Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Φθηνοί προορισμοί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για δύο20:46Βρούτσης: Η τιμωρία του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού θα είναι ότι θα σταματήσει το πρωτάθλημα20:32Σουβλάκι από "χρυσό": Πόσο θα φτάσει η τιμή του 20:17Παπαστεργίου: 107000 Έλληνες πολίτες έβγαλαν Προσωπικό Αριθμό - Δεν αλλάζουν οι κωδικοί Taxis20:03ΚΑΕ Ολυμπιακός: Επαναλαμβάνουμε ότι αρνούμαστε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Γιαννακόπουλο19:48Έφοδος της ΕΛΑΣ στα Μέγαρα: Χειροπέδες σε 23χρονη για διακίνηση όπλων (βίντεο)19:33Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση Βίλντερς 19:19
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο