LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 19 Ιουνίου 2023 14:50

Πεπτικό έλκος: όσα πρέπει να ξέρετε

Γράφει η Κωνσταντίνα Παπαδάκη, Γαστρεντερολόγος, Επιστημονική Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ

Πόνος - κοιλια - στομάχι

Το πεπτικό έλκος είναι μια «πληγή» που δημιουργείται στο βλεννογόνο του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο επιγάστριο. Στο έλκος του στομάχου ο πόνος εκλύεται με το γεύμα, ενώ στο έλκος του δωδεκαδακτύλου ο πόνος υφίεται με την λήψη τροφής. Λιγότερα συχνά συμπτώματα είναι ο μετεωρισμός, η ανορεξία, η ναυτία και οι έμετοι.

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν είναι:

  1. Αιμορραγία- μπορεί να εκδηλωθεί ως αιματέμεση (έμετος με αίμα) ή ως μέλαινα (δύσοσμη, μαύρου χρώματος σαν πίσσα κένωση).
  2. Διάτρηση.
  3. Στένωση στο τελικό τμήμα του στομάχου.
Πώς δημιουργείται το έλκος;

Τα έλκη αναπτύσσονται όταν υπάρχει ανισσοροπία μεταξύ των προστατευτικών μηχανισμών του επιθηλίου και των επιθετικών παραγόντων, που στην περίπτωση του έλκους είναι το οξύ. Όταν λοιπόν η βλέννη που προστατεύει φυσιολογικά τα κύτταρα του πεπτικού σωλήνα υποστεί κάποια βλάβη, έρχεται σε επαφή το οξύ με τα κύτταρα και προκαλεί πληγή, το έλκος.

Τα δύο κυριότερα αίτια είναι:

  1. Ένα βακτήριο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.Pylori).
  2. Τα ΜΣΑΦ (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα). Τα φάρμακα αυτά (Voltaren, Ponstan, Mesulid, Brufen κ.ά.) αδυνατίζουν το προστατευτικό στρώμα της βλέννης και αυξάνουν τη δυνατότητα του οξέος να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα. Άλλα φάρμακα που σχετίζονται και ενοχοποιούνται είναι τα διφωσφονικά (π.χ Fosamax) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SS-RIs, αντικαταθλιπτικά).
Πώς γίνεται η διάγνωση του έλκους;

Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η λήψη ενός καλού ιατρικού ιστορικού. Η διάγνωση όμως θα βασιστεί στην διενέργεια γαστροσκόπησης, κατά την οποία επισκοπείται ο βλεννογόνος του στομάχου και του 12δακτύλου για την ανεύρεση κάποιας «πληγής», του έλκους. Είναι δυνατό να ληφθούν και βιοψίες για την ανίχνευση του H. Pylori.

Συγκεκριμένα, στα έλκη του στομάχου θα πρέπει να διενεργηθεί και 2η γαστροσκόπηση μετά από 2 μήνες θεραπείας, για να επιβεβαιωθεί η επούλωση του έλκους και να αποκλειστεί με τις βιοψίες πιθανή κακοήθεια (κακοήθες έλκος).

Ποια είναι η θεραπεία του έλκους;

Ο πυλώνας της θεραπείας είναι τα φάρμακα που μειώνουν την έκκριση του οξέος από το στομάχι. Τα φάρμακα αυτά (Losec, Pariet, Nexium, Laprazol, Controloc) δίνονται για χρονικό διάστημα ανάλογο της εντόπισης του έλκους. Αν το έλκος έχει προκληθεί από το ελικοβακτηρίδιο θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον και αντιβιοτικά, ενώ ένα μήνα μετά το τέλος της θεραπείας θα ελεγχθεί η εκρίζωση του, με το τεστ αναπνοής. Απαραίτητη επίσης, είναι η αποφυγή φαρμάκων όπως αυτά που προαναφέρθηκαν (ΜΣΑΦ, SS-RIs).
Τέλος, η διακοπή καπνίσματος και αλκοόλ φαίνεται ότι ενισχύει την αποτελεσματικότητα  της θεραπείας.

HHG - ΠΑΠΑΔΑΚΗ *Άρθρο της Κωνσταντίνας Παπαδάκη, Γαστρεντερολόγου, Επιστημονικής Συνεργάτιδας ΥΓΕΙΑ
Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΝέα Χαλκηδόνα: Στραγγαλισμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Αναζητείται ο σύντροφος της γυναίκας (εικόνες)Σήμερα 11:54 | Ειδήσεις

Η πόρτα του διαμερίσματος ήταν κλειδωμένη από μέσα. Η 48χρονη βρέθηκε νεκρή και ο σύντροφός της αναζητείται από τις αρχές...

Δήμας στον ΑΝΤ1: Τα τρένα, η κυκλοφοριακή αποσυμφώρηση και η αναθεώρηση Συντάγματος (βίντεο)Σήμερα 09:18 | Ειδήσεις

Τι ανήγγειλε ο Υπουργός Μεταφορών Χρίστος Δήμας σητν εκπομπή του ΑΝΤ1 "The Weekenders" και πώς σχολίασε πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Λεωφόρος Ποσειδώνος: Όχημα έπεσε πάνω σε ποδηλάτες, πέντε τραυματίεςΣήμερα 09:44 | Ειδήσεις

Πώς συνέβη το τροχαίο ατύχημα στην λεωφόρο Ποσειδώνος. Δυσχέρεια στην κυκλοφορία.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Και τώρα... κόντρα στον μικρό τελικό του Final 4 (βίντεο)Σήμερα 11:33 | Ειδήσεις

Αντιμέτωποι στον μικρό τελικό της Ευρωλίγκας οι "αιώνιοι". Τι ώρα θα κοντραριστεί ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Νέα Χαλκηδόνα: Στραγγαλισμό δείχνουν τα πρώτα στοιχεία - Αναζητείται ο σύντροφος της (εικόνες)12:26Ερντογάν: Οι αμβλώσεις είναι φόνος - Επίθεση κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+12:12Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Και τώρα... κόντρα στον μικρό τελικό του Final 4 (βίντεο)11:57Από εργοστάσιο σταφίδας σε φάρο νεανικής δημιουργίας – Ζωντανεύει ξανά το ιστορικό συγκρότημα του ΑΣΟ στον Πύργο11:43Ρόδος: Ανθρώπινο οστό βρέθηκε στο Φαληράκι11:28Πέθανε ο Χρήστος Ροκόφυλλος11:14Μητσοτάκης: Το νέο TikTok για τις “Ημέρες Καριέρας” και το πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας10:59Αυστραλία - Κακοκαιρία: Αυξάνονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες10:47Ο Τραμπ απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς... XXL10:31Το μυστικό του Φρέντι Μέρκιουρι που κατάφερε να κρατήσει μέχρι τον θάνατό του10:16Φωτιά σε κτήριο στη Λιοσίων - Διακοπή κυκλοφορίας (εικόνες)10:02Λεωφόρος Ποσειδώνος: Όχημα έπεσε πάνω σε ποδηλάτες, πέντε τραυματίες09:47Δήμας στον ΑΝΤ1: Τα τρένα, η κυκλοφοριακή αποσυμφώρηση και η αναθεώρηση Συντάγματος (βίντεο)09:33Euroleague - Γιαννακόπουλος: Εμείς δεν πανηγυρίζουμε τις συμμετοχές σε Final Four...09:19Νάξος: Τραγικός θάνατος 70χρονου σε τουριστικό σκάφος09:05Ολυμπιακός - Μονακό: Ο Σπανούλης αγκάλιασε τον απαρηγόρητο Φουρνιέ (βίντεο)08:55Γάζα: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια λεηλατήθηκαν 08:41Νέα Χαλκηδόνα: Θρίλερ με γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της08:27Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο08:12Πάτρα – βιασμός: 30χρονη κατήγγειλε τον πρώην σύντροφο της23:59
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο