LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 16 Ιουνίου 2023 22:22

Ωκεανογραφική αποστολή στον Κολούμπο

Η ωκεανογραφική αποστολή παρακολούθησης του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου, εκτελέστηκε με το Ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛΚΕΘΕ.

Θήρα - Σαντορίνη - υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου - σκάφος ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη ωκεανογραφική αποστολή που χρηματοδοτείται από τον Δήμο Θήρας στα πλαίσια της παρακολούθησης του ενεργού υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου, 12-15 Ιουνίου 2023 και εκτελέστηκε με το Ελληνικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ» του ΕΛΚΕΘΕ στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει ο Δήμος Θήρας με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στόχος της αποστολής ήταν η πόντιση επιπρόσθετων εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων του ερευνητικού προγράμματος «SANTORY: SANTORini seafloor’s observatorY» (www.santory.gr) με Επιστ. Υπεύθυνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή, για την οπτική καταγραφή του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του ηφαιστείου, την μέτρηση της θερμοκρασίας των υδροθερμικών καμινάδων, την παρακολούθηση των φυσικών παραμέτρων του υδροθερμικού πεδίου και τη συντήρηση των ήδη ποντισμένων επιστημονικών οργάνων (Δεκέμβριος 2022). Η εκτέλεση όλων των εργασιών έγινε με τη χρήση του Υποβρύχιου Τηλεκατευθυνόμενου Οχήματος (Max Rover) που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ.

Θήρα - Σαντορίνη - υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου - σκάφος ΑΙΓΑΙΟ

Ο Δήμος Θήρας συνέβαλε οικονομικά στην προσπάθεια των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την πόντιση των νέων επιστημονικών οργάνων και τη συντήρηση του ρηχού υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου (SANTORY) στον κρατήρα του Κολούμπο, σε βάθος 500μ.  Είναι το μοναδικό υποθαλάσσιο ηφαιστειακό παρατηρητήριο στην Μεσόγειο!!

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου μελετάται εντατικά τα τελευταία 20 χρόνια από τους επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ και των κορυφαίων ξένων Ινστιτούτων/Πανεπιστημίων (INGV, GEOMAR, Univ. of Hamburg, Univ. of Rhode Island, ENS) αλλά και του Τμήματος Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και ενημερώνουν για τις υποθαλάσσιες έρευνες και τους θαλάσσιους γεωκινδύνους στην περιοχή της Σαντορίνης-Κολούμπου.

Θήρα - Σαντορίνη - υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου - σκάφος ΑΙΓΑΙΟ

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα SANTORY "SANTORini's seafloor volcanic observatorY" είναι ένα καινοτόμο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη συνεχή παρακολούθηση του Κολούμπου με τη χρήση καινοτόμων οργάνων θαλάσσιας τεχνολογίας όπως υπερφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας, φασματόμετρο ακτινοβολίας, και τη λήψη δεδομένων και δειγμάτων για την ανάλυση των καμινάδων του υδροθερμικού πεδίου. Τα δεδομένα που καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα στον κρατήρα του ηφαιστείου θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας και την κατασκευή εξειδικευμένων χαρτών ηφαιστειακής επικινδυνότητας.

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των ωκεανογραφικών αποστολών και να συντηρηθούν τόσο τα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, όσο και να εκτελούνται συνεχώς νέες μετρήσεις στον Κολούμπο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Ο τελευταία 20 χρόνια από τους επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ και των κορυφαίων ξένων Ινστιτούτων/Πανεπιστημίων (INGV, GEOMAR, Univ. of Hamburg, Univ. of Rhode Island, ENS) αλλά και του Τμήματος Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), οι οποίοι βρίσκονται σε άριστη συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και ενημερώνουν για τις υποθαλάσσιες έρευνες και τους θαλάσσιους γεωκινδύνους στην περιοχή της Σαντορίνης-Κολούμπου.

Θήρα - Σαντορίνη - υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου - σκάφος ΑΙΓΑΙΟ

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα SANTORY "SANTORini's seafloor volcanic observatorY" είναι ένα καινοτόμο διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη συνεχή παρακολούθηση του Κολούμπου με τη χρήση καινοτόμων οργάνων θαλάσσιας τεχνολογίας όπως υπερφασματικούς αισθητήρες, αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας, φασματόμετρο ακτινοβολίας, και τη λήψη δεδομένων και δειγμάτων για την ανάλυση των καμινάδων του υδροθερμικού πεδίου. Τα δεδομένα που καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα στον κρατήρα του ηφαιστείου θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας και την κατασκευή εξειδικευμένων χαρτών ηφαιστειακής επικινδυνότητας.

Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση των ωκεανογραφικών αποστολών και να συντηρηθούν τόσο τα όργανα παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστειακού παρατηρητηρίου, όσο και να εκτελούνται συνεχώς νέες μετρήσεις στον Κολούμπο σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Ο Δήμος Θήρας πάντα θα είναι αρωγός σε καινοτόμες επιστημονικές προσπάθειες σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το SANTORY θα αποτελέσει πρότυπο σύστημα για την ανάπτυξη ρηχών ηφιαστειακών υποθαλάσσιων παρατηρητηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κολούμπο - ηφαίστειο της Σαντορίνης

Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του έρευνητικού έργου είναι η Ερευνήτρια Β Δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου (ΕΛΚΕΘΕ) και η Αναπλ. Καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού (ΕΚΠΑ). Το SANTORY χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της «1ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛΙΔΕΚ για Μέλη ΔΕΠ και ερευνητές και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας», διάρκεια τριών ετών.

Κολούμπο - ηφαίστειο της Σαντορίνης

Κολούμπο - ηφαίστειο της Σαντορίνης

Κολούμπο - ηφαίστειο της Σαντορίνης

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚύκλωμα στο Κτηματολόγιο Αθηνών: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1 (βίντεο)Χθες 19:11 | Ειδήσεις

Αποκαλυπτικοί διάλογοι φανερώνουν πώς λειτουργούσε το σύστημα χρηματισμού για την επίσπευση εγγράφων

Τέμπη: Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τους τίτλους σπουδών όλων των πραγματογνωμόνων - Ζητήθηκαν από τον εφέτη ανακριτή (βίντεο)Χθες 19:41 | Ειδήσεις

Όπως παρουσιάζει ο ANT1 ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, 26 μήνες μετά την τραγωδία, πριν από έναν μήνα, ζήτησε από τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος να καταγραφικά των πυροσβεστικών οχημάτων με τα οποία μετέβησαν στον χώρο της τραγωδίας τα στελέχη του ανακριτικού γραφείου.

Μεσολόγγι - Τροχαίο δυστύχημα: Αυτοκίνητο έπεσε στην λιμνοθάλασσα (εικόνες)Χθες 23:49 | Ειδήσεις

Τα άιτια του τροχαίου διευρευνά η τροχαία Μεσολογγίου.

Το σχόλιο της στενής συνεργάτιδας του Ντόναλντ Τραμπ, Ελίζαμπεθ Πίπκο, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)Χθες 20:08 | Ειδήσεις

Στο σχόλιο της αναφέρεται στους δασμούς, την αναμενόμενη άφιξη στην Αθήνα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, αλλά και στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μεσολόγγι - Τροχαίο δυστύχημα: Αυτοκίνητο έπεσε στην λιμνοθάλασσα (εικόνες) 23:59Κικίλιας: Έργο 2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του λιμένα Τήνου23:42Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου23:28Πήρε εξιτήριο ο Άρης Μουγκοπέτρος - Οι πρώτες του δηλώσεις (βίντεο)23:14Σικελία: Δύτης έχασε τη ζωή του κατά την ανέλκυση της θαλαμηγού “Bayesian”22:59Κομισιόν: Παρέπεμψε την Ελλάδα για τη φορολόγηση και ταξινόμηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων22:45Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι απολογίες των 24 κατηγορουμένων για διακίνηση ναρκωτικών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες22:30Λευκός Οίκος: Ο Τραμπ δεν θα μειώσει μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα22:16Χαλκιδική: Ολοκληρώθηκε η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων – Τα συμπεράσματα22:00Μουντιάλ 2026: Έκπληκτος ο Τραμπ για τον αποκλεισμό της Ρωσίας21:46Ουκρανία: ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζουν πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών 21:31Πυροβολισμοί στον Κολωνό 21:16Πάτρα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 37χρονου που βίασε 16χρονη 20:59Πακιστάν – Ινδία: Καμία ένδειξη από τις δύο χώρες για αποκλιμάκωση20:45Το σχόλιο της στενής συνεργάτιδας του Ντόναλντ Τραμπ, Ελίζαμπεθ Πίπκο, αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:29Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο20:14Άνδρος: Φονική πτώση αυτοκινήτου στην θάλασσα19:58Τέμπη: Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει τους τίτλους σπουδών όλων των πραγματογνωμόνων - Ζητήθηκαν από τον εφέτη ανακριτή (βίντεο)19:42Κύκλωμα στο Κτηματολόγιο Αθηνών: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι που παρουσιάζει ο ΑΝΤ1 (βίντεο)19:25Τραμπ - Μακρόν: Έτοιμοι να δράσουμε αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία19:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο