LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2023 20:31

ΕΣΥ: Μαρτυρίες από νησιά για τις τραγικές ελλείψεις και ουρές για χειρουργεία στην Αττική (βίντεο)

Ανθρώπινες ζωές χάνονται συχνά, λόγω των ελλείψεων, σε πολλά νησιά. Εν τω μεταξύ, στην Αττική, αυξάνονται πάλι τα ράντζα στις εφημερίες και οι ασθενείς σε αναμονή για επέμβαση.

Καρπαθος - Ολυμπος Καρπάθου

Δύο βίντεο με την αλγεινή καθημερινότητα στις δομές υγείας τόσο στην νησιωτική Ελλάδα, όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο ρεπορτάζ της Λίλιαν Τσουρλή, για τις ελλείψεις του ΕΣΥ στην νησιωτική Ελλάδα, παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα από την Κάρπαθο, με ασθενή να σφαδάζει και να πρέπει να περιμένει σε αυτήν την κατάσταση, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό και τελικώς έφθασε μετά από δύο ώρες.

Άλλος κάτοικος του νησιού, αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι για την αδελφή του, που υπέστη εγκεφαλικό, χρειάστηκε αεροδιακομιδή με ελικόπτερο, που έγινε τρεις ημέρες μετά από το επεισόδιο!

Στην Κάλυμνο, πριν από λίγα χρόνια, οι ασθενείς μεταφέρονταν στις καρότσες, γιατί δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου το βραδύ. Ο Κώστας Στεφανίδης έχασε τον πατέρα του κατά την μεταφορά του πάνω στην καρότσα του δικού του αυτοκινήτου, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Παρότι από εκείνη την τραγική μέρα έγιναν προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, στο νησί υπάρχει ακόμη μόνο ένα ασθενοφόρο για 18.000 μονίμους κάτοικους και επιπλέον χιλιάδες τουρίστες την θερινή περίοδο.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Καλύμνου δημιούργησαν σχολή διασωστών, ώστε να σώσουν τους συνανθρώπους τους, όπως προσπάθησαν να κάνουν προσφάτως εθελοντές διασώστες στην Χαλκιδική, όπου τουρίστρια κατέληξε, περιμένοντας για 1,5 ώρα το ασθενοφόρο.

Στην πλειονότητα των ελληνικών νησιών οι κάτοικοι μετρούν τουλάχιστον έναν θάνατο κάθε χρόνο, διότι δεν υπάρχουν πληρώματα ασθενοφόρων ή τα οχήματα είναι μακριά από το περιστατικό ή οι γιατροί δεν επαρκούν.

Στο έτερο ρεπορτάζ, της Κατερίνας Χαραλαμπάκου αποτυπώνεται η ζοφερή πραγματικότητα για τα ράντζα στις εφημερίες νοσοκομείων στην Αττική και η λίστα αναμονής για χειρουργείο, που μεγαλώνει διαρκώς, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων:

Ελλείψει αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών, εκατοντάδες ασθενείς είναι στην αναμονή για ένα χειρουργείο. Ετσι για παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν μόλις οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας οι 7 από τις 11 και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην Κρήτη οι 3 από τις 7, με αποτέλεσμα, να περιμένουν 1.500 ασθενείς για μια επέμβαση.

Ίδια εικόνα και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, όπου πλέον γίνονται σχεδόν 6.000 χειρουργεία ετησίως, από 12.000 πριν από 3 χρόνια.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξακολουθούν να περιμένουν για να χειρουργηθούν πάνω από 2.000 παιδιά και  παρότι έπιασαν δουλειά 3 νέοι αναισθησιολόγοι, άλλες 4 θέσεις είναι κενές.

Συνολικά από το ΕΣΥ λείπουν σχεδόν 280 αναισθησιολόγοι. Στην Βόρεια Ελλάδα η υποστελέχωση αγγίζει το 50%.

Ειδήσεις σήμερα:

Δάγκωμα οχιάς - Εθελόντρια: Ήμουν 8 μέρες κλινικά νεκρή

Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφο του

Ανδραβίδα: 4 φορές ισόβια για τον δολοφόνος της οικογένειας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο