LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 09 Ιουνίου 2023 20:31

ΕΣΥ: Μαρτυρίες από νησιά για τις τραγικές ελλείψεις και ουρές για χειρουργεία στην Αττική (βίντεο)

Ανθρώπινες ζωές χάνονται συχνά, λόγω των ελλείψεων, σε πολλά νησιά. Εν τω μεταξύ, στην Αττική, αυξάνονται πάλι τα ράντζα στις εφημερίες και οι ασθενείς σε αναμονή για επέμβαση.

Καρπαθος - Ολυμπος Καρπάθου

Δύο βίντεο με την αλγεινή καθημερινότητα στις δομές υγείας τόσο στην νησιωτική Ελλάδα, όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο ρεπορτάζ της Λίλιαν Τσουρλή, για τις ελλείψεις του ΕΣΥ στην νησιωτική Ελλάδα, παρουσιάστηκαν ντοκουμέντα από την Κάρπαθο, με ασθενή να σφαδάζει και να πρέπει να περιμένει σε αυτήν την κατάσταση, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο ήταν σε άλλο περιστατικό και τελικώς έφθασε μετά από δύο ώρες.

Άλλος κάτοικος του νησιού, αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι για την αδελφή του, που υπέστη εγκεφαλικό, χρειάστηκε αεροδιακομιδή με ελικόπτερο, που έγινε τρεις ημέρες μετά από το επεισόδιο!

Στην Κάλυμνο, πριν από λίγα χρόνια, οι ασθενείς μεταφέρονταν στις καρότσες, γιατί δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου το βραδύ. Ο Κώστας Στεφανίδης έχασε τον πατέρα του κατά την μεταφορά του πάνω στην καρότσα του δικού του αυτοκινήτου, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Παρότι από εκείνη την τραγική μέρα έγιναν προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, στο νησί υπάρχει ακόμη μόνο ένα ασθενοφόρο για 18.000 μονίμους κάτοικους και επιπλέον χιλιάδες τουρίστες την θερινή περίοδο.

Μάλιστα, οι κάτοικοι της Καλύμνου δημιούργησαν σχολή διασωστών, ώστε να σώσουν τους συνανθρώπους τους, όπως προσπάθησαν να κάνουν προσφάτως εθελοντές διασώστες στην Χαλκιδική, όπου τουρίστρια κατέληξε, περιμένοντας για 1,5 ώρα το ασθενοφόρο.

Στην πλειονότητα των ελληνικών νησιών οι κάτοικοι μετρούν τουλάχιστον έναν θάνατο κάθε χρόνο, διότι δεν υπάρχουν πληρώματα ασθενοφόρων ή τα οχήματα είναι μακριά από το περιστατικό ή οι γιατροί δεν επαρκούν.

Στο έτερο ρεπορτάζ, της Κατερίνας Χαραλαμπάκου αποτυπώνεται η ζοφερή πραγματικότητα για τα ράντζα στις εφημερίες νοσοκομείων στην Αττική και η λίστα αναμονής για χειρουργείο, που μεγαλώνει διαρκώς, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων:

Ελλείψει αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών, εκατοντάδες ασθενείς είναι στην αναμονή για ένα χειρουργείο. Ετσι για παράδειγμα στο Νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργούν μόλις οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας οι 7 από τις 11 και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην Κρήτη οι 3 από τις 7, με αποτέλεσμα, να περιμένουν 1.500 ασθενείς για μια επέμβαση.

Ίδια εικόνα και στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, όπου πλέον γίνονται σχεδόν 6.000 χειρουργεία ετησίως, από 12.000 πριν από 3 χρόνια.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξακολουθούν να περιμένουν για να χειρουργηθούν πάνω από 2.000 παιδιά και  παρότι έπιασαν δουλειά 3 νέοι αναισθησιολόγοι, άλλες 4 θέσεις είναι κενές.

Συνολικά από το ΕΣΥ λείπουν σχεδόν 280 αναισθησιολόγοι. Στην Βόρεια Ελλάδα η υποστελέχωση αγγίζει το 50%.

Ειδήσεις σήμερα:

Δάγκωμα οχιάς - Εθελόντρια: Ήμουν 8 μέρες κλινικά νεκρή

Ηράκλειο: Σε ψυχιατρική κλινική ο 36χρονος που μαχαίρωσε τη σύντροφο του

Ανδραβίδα: 4 φορές ισόβια για τον δολοφόνος της οικογένειας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό τηςΣήμερα 11:56 | Ειδήσεις

Στη Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Νίκαιας έχουν οδηγηθεί για προσαγωγή ο διευθυντής και ο/η εκπαιδευτικός. 

Απάντηση Αθήνας στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονταιΣήμερα 08:27 | Ειδήσεις

Ηχηρή απάντηση στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών έδωσε η Αθήνα μετά τις απειλές που διατύπωσε για την αμυντική συνεργασία με την Ουκρανία

ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριώνΣήμερα 12:10 | Ειδήσεις

Κινητοποίηση για ανεύρεση μοσχεύματος.

Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑΣήμερα 11:19 | Ειδήσεις

«Η Ελλάδα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, το χρέος βελτιώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και έχουμε αποδείξει ότι η κρίση ανήκει στο παρελθόν».

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΑΧΕΠΑ: Ζευγάρι νοσηλεύεται με οξεία ηπατική ανεπάρκεια μετά από κατανάλωση μανιταριών12:16Τραγωδία στον Πειραιά: 13χρονη μαθήτρια πνίγηκε με το φαγητό της12:02Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν μαθητές από καθολικό σχολείο 11:48Μητσοτάκης στο Bloomberg για το λιμάνι του Πειραιά: Ενισχύουμε τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ11:34“Ενώπιος Ενωπίω”- Ρέμος για Μαρινέλλα: Θέλω να ανοίξει τα μάτια για να την αποχαιρετήσουμε όπως της αξίζει (βίντεο)11:20Ιωάννινα: Υπερχείλισε ο Καλαμάς - Προβλήματα από την κακοκαιρία στη βόρεια Κέρκυρα 11:06Βορίζια: Στα Δικαστήρια Ηρακλείου ο αδερφός της Ευαγγελίας Φραγκιαδάκη για να απολογηθεί10:52Μητσοτάκης για Ένοπλες Δυνάμεις: Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ10:38Κρεμλίνο: Μια διευθέτηση στην Ουκρανία θα πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης10:24ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της FEMA, Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον10:10Τι περιλαμβάνει το σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία09:56Εθνική ποδοσφαίρου: Άνοδος για την Ελλάδα στη βαθμολογία της FIFA09:42Θεσσαλονίκη: Με συνοδεία περιπολικού έφτασε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο09:28Διώρυγα της Κορίνθου: Μυστήριο με σορό άνδρα που εντοπίστηκε09:14Απάντηση Αθήνας στη Ζαχάροβα: Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών αυτοδικαίως απορρίπτονται09:00Κέρκυρα: Πλημμύρες και κατολισθήσεις - Κλειστά τα σχολεία08:46Τροχαίο ατύχημα στην Κηφισίας: Μοτοσικλέτα παρέσυρε πεζό08:32Λουτράκι: Απομακρύνθηκε από το σχολείο η δασκάλα δημοτικού που κατήγγειλε 6χρονο... για θωπεία (βίντεο)08:18Δένδιας για Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Θωρακίζουμε την Ελλάδα με αλλαγές σε μέσα και φιλοσοφία, έχοντας στο επίκεντρο το έμψυχο δυναμικό08:04Έκλεβαν ρούχα στην Ελλάδα και τα πωλούσαν στην Αλβανία - 8 συλλήψεις07:50
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο