LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 07 Ιουνίου 2023 17:25 | Ανανέωση: 07 Ιουνίου 2023 17:37

Λέκκας για ανατίναξη φράγματος: Οι πέντε περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Τις συνέπειες της καταστροφής του φράγματος Νόβα Καχόβκα ανέλυσε ο  ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. 

AP - Πλημμύρες - υδροηλεκτρικό φράγμα - Ουκρανία

Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και της χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου, σε ένα μήκος της τάξεως των 400 χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό, είναι από τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα φέρει η καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι η ανατίναξη του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Χερσώνα θα επηρεάσει καταλυτικά την ευρύτερη περιοχή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας και αποτελεί μία καταστροφική για το περιβάλλον ενέργεια.

Ειδικότερα, το φράγμα Νόβα Καχόβκα, μήκους σχεδόν 4 χιλιομέτρων διακρίνεται σε δύο τμήματα: το πρώτο που αποτελεί ένα φράγμα βαρύτητας με αδιαπέρατο πυρήνα και αδρόκοκκα υλικά εκατέρωθεν που παρέχουν υποστήριξη στον αργιλικό πυρήνα, και ένα δεύτερο με οπλισμένο σκυρόδεμα, στο κορυφαίο τμήμα του οποίου είναι κατασκευασμένοι οι υπερχειλιστές. Η ανατίναξη έγινε σε αυτό ακριβώς το τμήμα, λόγω της μεγάλης του τρωτότητας.

AP - Πλημμύρες - υδροηλεκτρικό φράγμα - Ουκρανία

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα:

  • Ολοκληρωτική καταστροφή της πανίδας και χλωρίδας μίας πολύ μεγάλης έκτασης εκατέρωθεν του ποταμού Δνείπερου σε ένα μήκος της τάξεως των τετρακοσίων χιλιομέτρων από την Ζαπορίζια έως σχεδόν την Οδησσό και σε πλάτος της τάξεως των 50, περίπου, χιλιομέτρων.
  • Μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φερτών ιζημάτων, ενδεχομένως ρυπασμένων με υψηλά ποσοστά βαρέων μετάλλων, τα οποία θα διαχυθούν και σε περιοχές, οι οποίες παρουσίαζαν ήδη μεγάλη επιβάρυνση.
  • Βίαιη αλλαγή στο καθεστώς των υπόγειων υδάτων και των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και ειδικότερα των ποιοτικών και των ποσοτικών χαρακτηριστικών τους.
  • Μόνιμη κάλυψη αγροτικών και αστικών περιοχών από στρώμα λάσπης πάχους έως και 2 μέτρων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα τροφίμων, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μάλιστα σε μία ευαίσθητη περιοχή λόγω του πολέμου.
  • Μόνιμες αλλαγές στο μικροκλίμα των περιοχών κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού, με επίδραση σε ευρύτερες περιοχές και ενίσχυση των καταστροφικών φαινομένων που συνθέτουν την κλιματική κρίση.
AP - Πλημμύρες - υδροηλεκτρικό φράγμα - Ουκρανία

«Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις όμως είναι μόνο μία από τις κατηγορίες επιπτώσεων που αποφέρει αυτή η καταστροφή, καθώς οι κοινωνικές συνέπειες είναι επίσης μεγάλες, δεδομένου ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι αναγκάζονται να μετακινηθούν άμεσα σε πιο ασφαλείς περιοχές», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Θανάσης Σπυρόπουλος

Νέα Μάκρη - Θάνατος εγκύου: ΕΔΕ για το ΕΚΑΒ και πολιτικές αντιδράσεις

Πατήσια: Ηλικιωμένη πουλούσε ναρκωτικά έξω από σχολεία (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Διάσκεψη των Προέδρων: Εγκρίθηκε η διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα13:30Αντετοκούνμπο:Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε καλή ομάδα13:16Ηράκλειο: Πατέρας και μητέρα κατηγορούνται για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους 13:02Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις 202612:47Αγρότες - Αγρίνιο: Προχώρησαν σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αντιρρίου -Ιωαννίνων12:33Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Γιώργο Παπαδάκη 12:19Θοδωρής Κυριακού: Ο Γιώργος Παπαδάκης ήταν ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος12:05Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων στο ύψος των διοδίων του Αγγελοκάστρου11:50Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για αρπαγή, εκβίαση και παράνομη κατακράτηση δύο αλλοδαπών11:36Τρέι Γιανγκ: Τέλος εποχής στους Χοκς - Μετακομίζει στην Ουάσιγκτον 11:20Διόδια Μαλγάρων: Σε 48ωρο αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων προχωρούν από τις 12:0011:06Μπλόκα Αγροτών: Άρχισε η εκτροπή των οχημάτων από το Κάστρο Βοιωτίας10:52Σύγκρουση φορτηγών στο Αιγάλεω: Νεκρός ο ένας οδηγός 10:38Γιώργος Παπαδάκης: Στη Ριτσώνα σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου10:24Νίκος Φαραντούρης - Καλημέρα Ελλάδα: Εγώ καλωσόρισα απλά το κόμμα της κυρίας Καρυστιανού10:10Αγρότες - Θεσσαλονίκη: 48ωρος αποκλεισμός στα τελωνεία Προμαχώνα, Εξοχής, Ευζώνων και Νίκης09:56Αγρότες - Κοζάνη: Προχωρούν σε 48ωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας στη Μπάρα Σιάτιστας09:42Σιωμόπουλος για Γιώργο Παπαδάκη: Παρακάλαγα να χαλάει το μηχανάκι του για να τον πηγαίνω εγώ σπίτι και να μου λέει ιστορίες09:28Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ATM09:14Αγρότες - Λάρισα: Σταθερή η παρουσία στο μπλόκο της Νίκαιας09:00
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο