Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος στη λαδόκολλα με πατατάκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή για μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο στη λαδόκολλα με τραγανά πατατάκια ετοίμασε την Δευτέρα και έδειξε στους τηλεθεατές βήμα - βήμα, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.
Όπως λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, ο σιδηρόδρομος με αυτή την ξηρή μαρινάδα και το σιγανό ψήσιμο σε πακέτο, μετατρέπεται στο πιο τρυφερό μοσχάρι στο φούρνο που έχεις δοκιμάσει ποτέ!
Υλικά
- Για το μοσχάρι σιδηρόδρομο
- 1 ½ με 2 κιλά μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος
- 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κ.σ. αλάτι χονδρό
- 2 κ.σ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
- μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
- 2 πρέζες κύμινο
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο

Για τα πατατάκια
- 1 κιλό πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 σκ. σκόρδο
- ελαιόλαδο
- 3-4 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
Για τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο
- Καθαρίζουμε το μοσχάρι από τις λευκές μεμβράνες με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τον καθαρίσει.
- Απλώνουμε λαδόκολλα στον πάγκο και βάζουμε επάνω τον σιδηρόδρομο.
- Πασπαλίζουμε το σιδηρόδρομο με την ξηρή μαρινάδα και αλείφουμε πολύ καλά πάνω και κάτω να πάει παντού το μείγμα.
- Με μαχαίρι κοφτερό κάνουμε τρύπες και μπήγουμε από το μείγμα μπαχαρικών για να μοσχομυρίσει ο μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος.
- Ακουμπάμε ένα κλαδάκι δεντρολίβανο πάνω στο σιδηρόδρομο.
- Τυλίγουμε πολύ καλά σε πακέτο, σε αντικολλητικό χαρτί. Δένουμε το πακέτο και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
- Βάζουμε σε χαμηλό προθερμασμένο φούρνο στους 140-150?C και ψήνουμε για 3 ώρες το μοσχάρι σιδηρόδρομο.
- Έπειτα, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200?C και ψήνουμε για 40? να καραμελώσει ο σιδηρόδρομος μέχρι το τρυφερό μοσχάρι να λιώνει και να πέφτει από το κόκκαλο.
- Για την ξηρή μαρινάδα
- Βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και τα βότανα για τη μαρινάδα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Για τα πατατάκια
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά καρέ 2 εκ. Τις ξεπλένουμε.
- Ραντίζουμε με λάδι τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου.
- Αραδιάζουμε τις πατάτες, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το φρέσκο δεντρολίβανο.
- Βάζουμε και τα σκόρδα σπασμένα. Ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200?C.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και αλατίζουμε στο τέλος. Τα τελευταία 10? ψήνουμε τα πατατάκια στο γκριλ για να γίνουν τραγανά σαν τηγανητά.
Μυστικά για τρυφερό μοσχάρι
- Αφήνουμε τον σιδηρόδρομο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Το κομμάτι αυτό του μοσχαριού περιέχει πολύ συνδετικό ιστό, είναι αρκετά σκληρό το κρέας αλλά με το σωστό πολύωρο ψήσιμο, γίνεται πολύ μαλακό και τρυφερό το μοσχάρι
- Σφραγίστε καλά το πακέτο με τον σιδηρόδρομο και να έχετε υπομονή για να βγει τρυφερός με καραμελωμένη κρούστα.
- Πλύνε οπωσδήποτε τα πατατάκια για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο.