LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 04 Ιουνίου 2023 22:03

Πετρέλαιο - Συμφωνία ΟΠΕΚ+: Η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή

Μείωση στην παραγωγή πετρελαίου ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία στα πλαίσια της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

AP - Σαουδική Αραβία - πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό της παραγωγής, με την ελπίδα ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει την τιμή του μαύρου χρυσού.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντελαζίζ μπιν Σαλμάν, είπε ότι η μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να παραταθεί και μετά τον Ιούλιο, εάν χρειαστεί. Πρόκειται για «εθελοντική» μείωση, διευκρίνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, στη Βιέννη, των 13 χωρών μελών του ΟΠΕΚ και των δέκα συνεργαζόμενων χωρών, με επικεφαλής της Ρωσία.

Οι μειώσεις που εφαρμόζονταν από τις αρχές Μαΐου από 9 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (συνολικά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως) θα παραταθούν μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

"Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν η παράταση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του 2024", είπε ο Νόβακ, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση της παραγωγής κατά 3,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στις αγορές.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν επτά ώρες και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαφωνίες μεταξύ των 23 χωρών που, όλες μαζί, κατέχουν το 60% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Παρά την αιφνιδιαστική απόφαση, τον Απρίλιο, για μείωση της παραγωγής, η τιμή του πετρελαίου δεν εκτοξεύτηκε, όπως φοβούνταν πολλοί αναλυτές. Το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κυμαίνεται σήμερα στα 76 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό WTI στα 71 δολάρια, πολύ μακριά από τα 140 δολάρια που είχε φτάσει η τιμή τον Μάρτιο του 2022, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ήταν επιφυλακτική απέναντι στην περαιτέρω μείωση της παραγωγής, καθώς με το πετρέλαιο χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν έχει να κερδίσει κάτι από την αύξηση της τιμής. Λόγω των δυτικών κυρώσεων, επιτρέπεται να εξάγει πετρέλαιο σε τιμή ίση ή μικρότερη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Πάνω από αυτό το όριο, απαγορεύεται στις εταιρείες (ασφάλειες, ναυτιλιακές) να της παράσχουν τις υπηρεσίες τους για τη θαλάσσια μεταφορά του μαύρου χρυσού.

«Δεν είχαμε διαφωνίες. Είναι μια κοινή απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της αγοράς», διαβεβαίωσε ο Νόβακ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έβρος - Μετανάστες: ολοκληρώθηκε ο απεγκλωβισμός τους

“Piraeus Street Long Jump”: Ο Μίλτος Τεντόγλου “πέταξε” και κέρδισε… καρδιές (εικόνες)

Κοζάνη: κόπηκαν βαγόνια από “τρενάκι” λούνα παρκ (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση "Δικέφαλος Αετός-25" στην Κρήτη19:28ΟΠΕΚΕΠΕ – Τέλλογλου: 88 εκατομμύρια ευρώ σε Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (βίντεο)19:14Θεσσαλονίκη: Πέντε προσαγωγές και δύο συλλήψεις πριν την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου18:59Νορβηγία: Ο Χάαλαντ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο18:44Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στα κράτη – μέλη: Πρέπει να βρεθούν λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας18:30Σε εξέλιξη η πορεία για το Πολυτεχνείο (εικόνες)18:16"Σπίτι μου 2": Παράταση για το πρόγραμμα 18:04Λαμία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε κολώνα (βίντεο)17:50Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία στη βορειοανατολική Ιταλία17:36Πρωθυπουργός της Πολωνίας: Η έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή οφείλεται σε δολιoφθορά17:22Η σημαία του Πολυτεχνείου έφτασε στην Αμερικανική πρεσβεία (βίντεο)17:08Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία με 43 προσαγωγές και 11 συλλήψεις16:56Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία – Φωτιά σε φορτίο 4.000 τόνων LPG, εκκενώσεις στη Ρουμανία (βίντεο)16:44Μακρόν: Η αναγέννηση του ουκρανικού στρατού, δέσμευση για την ασφάλεια όλων μας16:32Κίνα: Καταναλωτικά κουπόνια για νεόνυμφους με στόχο την αύξηση των γάμων16:18Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού16:06Βορίζια: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 23χρονος που κατηγορείται για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού 15:54Σπύρος Μαρτίκας: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος με τις απάτες15:42Νιγηρία: Ένοπλοι απήγαγαν 25 μαθήτριες από οικοτροφείο θηλέων, ανακοίνωσε η αστυνομία 15:32Στην κορυφή της πορείας η αιματοβαμμένη σημαία-σύμβολο του Πολυτεχνείου15:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο