LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2023 12:27

G7 - Ουκρανία: Καλούν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο

Παράλληλα, οι G7 υπογράμμισαν πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο

AP - G7 - Σύνοδος G7 - Χιροσίμα - ΙαπωνίαΟι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, κάλεσαν σήμερα την Κίνα «να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεσή της» εναντίον της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισαν παράλληλα πως θέλουν «εποικοδομητικές και σταθερές» σχέσεις με το Πεκίνο.

«Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις με την Κίνα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο) κάνοντας λόγο για «τη σημασία που έχει το να έχουμε ειλικρινή διάλογο» με τις κινεζικές αρχές.

Η δήλωση αυτή αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση με φόντο αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα, και άλλες, στην ευρωπαϊκή πλευρά, που επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης» με τη γιγάντια ασιατική χώρα.

«Είναι απαραίτητο να συνεργασθούμε με την Κίνα, δεδομένων του ρόλου της στη διεθνή κονότητα και του μεγέθους της οικονομίας της, πάνω στις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», εκτιμά η G7, η οποία συνεδριάζει από χθες, Παρασκευή, μέχρι αύριο, Κυριακή, στη Χιροσίμα.

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία

«Καλούμε την Κίνα να κάνει διάλογο μαζί μας, μεταξύ άλλων και στους κόλπους διεθνών φόρουμ, πάνω σε θέματα όπως η κλιματική κρίση και η κρίση της βιοποικιλότητας», προσθέτει η G7.

Η Ομάδα των Επτά υπογραμμίζει επίσης ότι δεν επιδιώκει μια πολιτική που να είναι σχεδιασμένη για να βλάψει την Κίνα ή να εμποδίσει την οικονομική πρόοδό της. Όμως παράλληλα οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία προειδοποιούν τις κινεζικές αρχές σε πολλά σημεία. «Καλούμε την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», υπογράμμισαν οι ηγέτες της G7.

Το Πεκίνο παραμένει πράγματι ένας σύμμαχος της Μόσχας και ουδέποτε καταδίκασε τη ρωσική εισβολή. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας», «μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία», συνέχισαν.

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία

Οι χώρες της G7 επανέλαβαν επίσης την «αντίθεσή» τους σε κάθε κινεζική «στρατιωτικοποίηση» στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση» για «τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις» της χώρας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στο θέμα της Ταϊβάν, επανέλαβαν την έκκλησή τους για «μια ειρηνική λύση» των διενέξεων με το Πεκίνο, το οποίο θεωρεί αυτό το νησί μία από τις επαρχίες του, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά του μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Η θέση των μελών της G7 σχετικά με την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, επέμειναν.

Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Αρετάκης: Ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός που έχει θεώρημα με το όνομά του (βίντεο)

Τροχαίο - Ρόδος: Νεκρός μετά από σύγκρουση γουρούνας με φορτηγό (εικόνες)

Ασέλγεια σε 14χρονη: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός συνελήφθη μετά από καταγγελία

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤραγωδία στην Ηλεία: Νεκρό το παιδί που έπεσε σε χαράδραΧθες 18:25 | Ειδήσεις

Σε πεζοπορία που εξελίχθηκε σε εφιάλτη, ένα 4χρονο παιδί έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε χαράδρα μαζί με τον πατέρα του.

Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την ΠέμπτηΧθες 20:42 | Ειδήσεις

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η Ουκρανία αναμένει να τεθεί από αύριο Δευτέρα σε ισχύ η πλήρης κατάπαυση του πυρός, η οποία θα παράσχει την απαιτούμενη βάση για τη διπλωματία.

Έγκλημα στη Νέα Σμύρνη: "Τι έκανα, τι έκανα;" φώναζε ο πατέρας που σκότωσε τον 45χρονο γιο τουΧθες 16:09 | Ειδήσεις

Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται αυτή την ώρα στο διαμέρισμα επί της οδού Αδανών.

Καλλιτέχνες ξεσηκώνονται κατά της τεχνητής νοημοσύνηςΧθες 20:21 | Ειδήσεις

Καλλιτέχνες στέλνουν επιστολή στον Κιρ Στάρμερ και ζητούν προστασία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γιατί οι νέοι δυσκολεύονται να εργαστούν σε μικρές πόλεις;23:59Εκλογές στην Αλβανία: Έκλεισαν οι κάλπες - Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 23:46Νότιο Σουδάν - ΟΗΕ: Οι συγκρούσεις εμποδίζουν τη βοήθεια να φτάσει σε 60.000 υποσιτισμένα παιδιά23:35Ο Πάπας Λέων 14ος κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις για “όχι άλλους πολέμους” (εικόνες)23:22Ο ΠΑΟΚ κράτησε την τρίτη θέση με το 1-0 επί της ΑΕΚ 23:05Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου22:45Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ο Ελ Κααμπί έδειξε τον δρόμο για το νταμπλ22:27Βρετανία: Ροζ σκάνδαλο στο Πολεμικό Ναυτικό22:08Youth Pass: Πάνω από 147000 αιτήσεις για νέους 18 και 19 ετών - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι21:52Γάζα: Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας 21:37Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα21:20ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 16 Μαΐου 21:02Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη20:46Καλλιτέχνες ξεσηκώνονται κατά της τεχνητής νοημοσύνης20:32Τραμπ: Αμφιβάλω ότι η Ουκρανία θα καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν 20:15Ταξί: Διαμαρτυρίες για πλαστές πινακίδες και φουσκωμένες ταρίφες20:00Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις σε νυχτερινό κέντρο για παράβαση του νόμου περί όπλων19:43Αγρίνιο: Ποινική δίωξη για τους θανάτους 40 ασθενών στη ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας19:26Τζούντο: “Χάλκινος” ο Τσελίδης στο Καζακστάν19:11Θρήνος στη Μονακό: 17χρονος αθλητής σκοτώθηκε σε τροχαίο18:54
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο