LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2023 11:06

Ποιες λίμνες στην Ελλάδα κινδυνεύουν να χάσουν το νερό τους

Οι μισές από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου χάνουν το νερό τους. Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα.

Salton Sea - φωτογραφία -  διαστημικό σκάφος Gemini

Περισσότερες από το 50% των μεγαλύτερων λιμνών στον κόσμο χάνουν νερό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science». Οι βασικοί ένοχοι γι' αυτό είναι η αύξηση της θερμοκρασίας, η μη βιώσιμη ανθρώπινη κατανάλωση και η καθίζηση.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο CIRES του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης στη Γαλλία και το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας KAUST στη Σαουδική Αραβία δημιούργησαν μια τεχνική για τη μέτρηση των μεταβολών της στάθμης του νερού σε σχεδόν 2.000 από τις μεγαλύτερες λίμνες, φυσικές και τεχνητές, του κόσμου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 95% της συνολικής αποθήκευσης νερού στις λίμνες της Γης. Ανάμεσα σε αυτές, μελέτησαν και ελληνικές, στις οποίες εντοπίζουν τάση ξήρανσης: τις Πρέσπες, την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου και την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών.

Η ομάδα συνδύασε παρατηρήσεις τριών δεκαετιών από μια σειρά δορυφόρων με μοντέλα για να ποσοτικοποιήσει τις τάσεις στην αποθήκευση νερού στις λίμνες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρησιμοποίησε 250.000 στιγμιότυπα από 1.972 από τις μεγαλύτερες λίμνες της Γης, που καταγράφηκαν από δορυφόρους την περίοδο 1992-2020. Επίσης, συγκέντρωσαν μετρήσεις για τις στάθμες νερού από εννέα δορυφορικά αλτίμετρα και μελέτησαν τις μετρήσεις αυτές σε βάθος χρόνου για να μειώσουν την όποια αβεβαιότητα. Για τις λίμνες χωρίς μακροχρόνια καταγραφή στάθμης, χρησιμοποίησαν πρόσφατες μετρήσεις νερού που έγιναν από δορυφόρους. Ο συνδυασμός των πρόσφατων μετρήσεων στάθμης με πιο μακροπρόθεσμες μετρήσεις του εμβαδού τους, επέτρεψε στους επιστήμονες να ανακατασκευάσουν τον όγκο των λιμνών πριν από δεκαετίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 53% των λιμνών παγκοσμίως, τόσο στις ξηρές όσο και στις υγρές περιοχές, παρουσίασε μείωση του όγκου τους. Οι ερευνητές παρομοιάζουν αυτή τη μείωση με το μέγεθος 17 λιμνών Μιντ, που είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι απώλειες στις υγρές τροπικές λίμνες και στις λίμνες της Αρκτικής υποδηλώνουν πιο εκτεταμένες τάσεις ξήρανσης από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως αντιληπτό. Στις τεχνητές λίμνες αυτή η μείωση είναι μεγαλύτερη: σχεδόν τα δύο τρίτα τους παγκοσμίως, παρουσίασαν σημαντικές απώλειες νερού.

Salton Sea - φωτογραφία -  διαστημικό σκάφος Gemini

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι λίμνες αποθηκεύουν το 87% του νερού του πλανήτη, γεγονός που τις καθιστά πολύτιμο πόρο για το οικοσύστημα της Γης. Σε αντίθεση με τα ποτάμια, σημειώνουν οι ερευνητές, οι λίμνες δεν παρακολουθούνται επαρκώς, αν και παρέχουν νερό για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας. Μάλιστα, εκτιμούν ότι περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικεί στη λεκάνη μιας λίμνης που ξηραίνεται, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για αλλαγές στη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Πάντως, ενώ η πλειονότητα των λιμνών συρρικνώθηκε, το 24% είδε σημαντική αύξηση στην αποθήκευση νερού, κυρίως σε περιοχές με λίγο πληθυσμό στο εσωτερικό του οροπεδίου του Θιβέτ, στις βορειότερες Μεγάλες Πεδιάδες στη βόρεια Αμερική και σε περιοχές με νεότερες τεχνητές λίμνες, όπως οι λεκάνες των ποταμών Γιανγκτσέ στην Κίνα, Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία και Νείλου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Φάνγκφανγκ Γιάο, συνεργάτης στο Ινστιτούτο CIRES και στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, αναφέρει ότι τα νέα δεν είναι εντελώς δυσοίωνα. Με αυτή τη νέα μέθοδο παρακολούθησης της αποθήκευσης νερού στις λίμνες και των λόγων πίσω από αυτή, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν στις κοινότητες πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα τις κρίσιμες πηγές νερού και τα σημαντικά περιφερειακά οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές αναφέρουν στη δημοσίευσή τους πιθανές λύσεις για τη μείωση της ξήρανσης των λιμνών και παρουσιάζουν το παράδειγμα της λίμνης Σεβάν στην Αρμενία, όπου παρατηρήθηκε αύξηση της αποθήκευσης νερού τα τελευταία 20 χρόνια, την οποία οι επιστήμονες συνδέουν με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τη ρύθμιση της άντλησης νερού.

Στην φωτογραφία της NASA απεικονίζεται η μεγαλύτερη λίμνη της Καλιφόρνιας Salton Sea φωτογραφημένη από το διαστημικό σκάφος Gemini

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Ψήφος και με την ταυτότητα από το wallet του κινητού (βίντεο)

Τροχαίο - Ρόδος: Νεκρός μετά από σύγκρουση γουρούνας με φορτηγό (εικόνες)

Θεοδωρίδου - Κακοσαίος: Φωτιά στην σκηνή την ώρα που τραγουδούσαν (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔασμοί - Τραμπ για Μητσοτάκη: Συμφωνώ με την πρόταση του, εκτιμώ τα σχόλιά τουΣήμερα 22:45 | Ειδήσεις

Τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, για την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τους δασμούς.

Τέμπη - ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Η προχειρότητα, τα mail του Μερσί στον ΑΝΤ1 και τα νέα στοιχεία (βίντεο)Σήμερα 18:07 | Ειδήσεις

Νέα ατοιχεία αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1 και η Γεωγία Λαγού, σχετικά με την έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη.

Δασμοί - Τραμπ: Στο 125% για την Κίνα, “παγώνουν” για τους υπόλοιπουςΣήμερα 20:35 | Ειδήσεις

Για ποιο χρονικό διάστημα "παγώνει" η επιβολή δασμων από τον Ντόναλντ Τραμπ και ποιους αφορά. Γιατί αυξάνει τους δασμούς στην Κίνα..

Μεσσηνία: Νεκρός σε χαντάκι ο 65χρονος που αναζητούσαν οι συγγενείς τουΣήμερα 23:02 | Ειδήσεις

Το πρωί της Τετάρτης, η σύζυγος του δήλωσε την εξαφάνιση και μερικές ώρες μετά εντοπίστηκε η σορός του. Τa συμπεράσματα των Αρχών από τις πρώτες ενδείξεις.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Λαύριο: Με κουρασμένα χελιδόνια γέμισε η άσφαλτος (βίντεο)23:40Μακρόν: Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης23:37Πάλη - Ευρωπαϊκό: "Χρυσός" ο Κουρουγκλίεβ στη Μπρατισλάβα23:25Μεσσηνία: Νεκρός σε χαντάκι ο 65χρονος που αναζητούσαν οι συγγενείς του23:12“Έξυπνες διαβάσεις”: Ασπίδα ασφάλειας για πεζούς και επιβάτες αυτοκινήτων - μηχανών (βίντεο)22:58Δασμοί - Τραμπ για Μητσοτάκη: Συμφωνώ με την πρόταση του, εκτιμώ τα σχόλιά του22:45Football Observatory: Αυτός είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο22:32Τέμπη - ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Ζητά επίσημη ενημέρωση από τον ERA για τις συμβάσεις με τα πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας22:19Europa League: Λιόν – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την Πέμπτη στον ΑΝΤ122:05Γερμανία – δημοσκόπηση: Η ακροδεξιά πήρε κεφάλι…21:52ΑΕΚ - Ναντέρ: Έκανε το 1-0 στα προημιτελικά η Ένωση21:38Λαμία: Νεαρός άνδρας σε αμόκ σκόρπισε τον πανικό σε γειτονιά της πόλης (εικόνες)21:25Τροχαίο στην Χαλκιδική: Για ανθρωποκτονία με δόλο διώκεται πλέον ο 26χρονος21:12AI: Με ποιον τρόπο μπορεί να προβλέψει τις πυρκαγιές20:59Δασμοί - Τραμπ: Στο 125% για την Κίνα, “παγώνουν” για τους υπόλοιπους20:45Δασμοί - ΕΕ: Αντίποινα 25% σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στον Τραμπ20:32Σαουδική Αραβία: Ανακαλύφθηκαν 14 κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου20:19Καστοριά: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη λίμνη20:06Τέμπη: Τα σημειώματα, οι προσομοιώσεις και η αμφισβήτηση από Γάνδη (βίντεο)19:52Δασμοί - Μητσοτάκης: Υπάρχει δυνατότητα μιας “win-win” λύσης μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ19:39
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο