LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2023 08:14

Χιροσίμα: Σύνοδος Κορυφής των G7 με την συμμετοχή του Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών της «Ομάδας των Επτά».

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως την Κυριακή στις εργασίες της συνόδου κορυφής της G7, στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται σήμερα στη Χιροσίμα, όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες κρατών της «Ομάδας των Επτά».

«Ανυπόμονος» να τον συναντήσει είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε στον Τύπο ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πλέον την πρωτοβουλία αρκετών χωρών της Δύσης για εκπαίδευση ουκρανών πιλότων σε F-16. Κατά τη διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μήνες, θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών, ο αριθμός τους και οι χώρες προέλευσης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ηγέτες θα συνομιλήσουν για τη μάχη κατά της παράκαμψης των κυρώσεων, η οποία επιτρέπει στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίζει να χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθειά του. Οι επανειλημμένες απειλές του Πούτιν να μετατρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πυρηνική σύγκρουση καταδικάσθηκαν κατηγορηματικά από τους ηγέτες της G7 και θεωρούνται από ορισμένους παρατηρητές απόπειρα για να κλονισθεί η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων και των Αμερικανών.

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φ. Κισίντα, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από τη Χιροσίμα και ο ίδιος εκλέγεται σ’ αυτή την πόλη, επιθυμεί να επωφεληθεί απ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής για να παρακινήσει τους προσκεκλημένους του, ιδιαίτερα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που διαθέτουν μαζί χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές, να δεσμευθούν να επιδείξουν διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα αποθέματα τους και να μειώσουν τα οπλοστάσιά τους.

Πολυάριθμοι στρατιωτικοί και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων έξι πρώην αρχηγοί κρατών, κάλεσαν επίσης χθες, Τετάρτη, τις πυρηνικές δυνάμεις να βάλουν στην άκρη τις εντάσεις και να διαπραγματευθούν μέτρα ελέγχου των εξοπλισμών. Όμως σ’ ένα πλαίσιο αυξημένων εντάσεων με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα, οι ελπίδες να σημειωθεί πρόοδος σ’ αυτό τον τομέα στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής της G7 είναι ισχνές.

G7 - σύνοδος - Χιροσίμα - Ιαπωνία

Η G7 αναμένεται ακόμη να αφιερώσει μεγάλο μέρος των συζητήσεών της στην Κίνα και ιδιαίτερα στα μέσα για να προστατευθεί από έναν ενδεχόμενο οικονομικό εκβιασμό του Πεκίνου, διαφοροποιώντας την παραγωγή και τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει φανεί διατεθειμένη να προσφύγει σε εμπόδια για το εμπόριο. Για τον Σάλιβαν, οι ηγέτες της G7 αναμένεται να καταγγείλουν αυτό τον «οικονομικό εξαναγκασμό» και να προσπαθήσουν να υπερβούν τις διατλαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά τη θέση που πρέπει να υιοθετήσουν έναντι της Κίνας.

Όμως οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, επιμένουν να εξασφαλίσουν ότι η εξάλειψη των κινδύνων δεν θα σημάνει τη ρήξη των δεσμών με την Κίνα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου. Η Ιαπωνία προσκάλεσε επίσης στη Χιροσίμα οκτώ τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων μείζονες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Βραζιλία, σε μια απόπειρα να συνασπίσει μερικούς ηγέτες που είναι απρόθυμοι να αντιταχθούν στον πόλεμο που διεξάγεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές: - Καιρός: Σάββατο με συννεφιά, βροχές και μπόρες

Σεισμός στην Κρήτη: Νέα δόνηση τη νύχτα

Goldman Sachs: H Ελλάδα στο κατώφλι της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Οι αποφάσεις για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικεςΧθες 18:43 | Ειδήσεις

Ποιος είναι ο στόχος που έχει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Πρόγραμμα σταθερότητας: Ανάπτυξη στο 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% το 2024Χθες 17:34 | Ειδήσεις

Τι περιλαμβάνει για χρέος, πληθωρισμό, ανεργία, επενδύσεις και συντάξεις

Εκρήξεις σε Πειραιά - Καλλιθέα: Οι συλλήψεις και αυτοί που “κρύβονται” από πίσω (βίντεο ντοκουμέντο)Χθες 19:47 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τέσσερις δράστες και τους κατηγορούν ως δράστες των βομβιστικών επιθέσεων. Πώς σχετίζονται οι δύο εκρήξεις.

Μαρούσι: Συλλήψεις για τη φονική συμπλοκήΧθες 16:27 | Ειδήσεις

Στην σύλληψη τριών ατόμων προχώρησαν οι Αρχές για την φονική συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στη Λεωφόρο Κηφισίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κέβιν Σπέισι: Ντοκιμαντέρ για την άνοδο και την πτώση του ηθοποιού23:59Ολυμπιακός: Ηττημένος από τη Barcelona “στην κόψη του ξυραφιού” (εικόνες)23:55“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” πίσω από τις κάμερες (εικόνες)23:50ΗΠΑ - Κολούμπια: Τιμωρεί φοιτητές που διαμαρτύρονται υπέρ της Γάζας23:40Ευρωεκλογές 2024: “Να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα” (βίντεο)23:32“Έρωτας φυγάς”: κίνδυνοι και συναντήσεις στο επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (εικόνες)23:25Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας ΥΓΕΙΑ: Με σύμμαχο την επιστήμη και την εμπειρία23:16Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 23:07Euroleague – Παναθηναϊκός: Τον “προσπέρασε” η Μακάμπι Τελ-Αβίβ (εικόνες)22:55Φαράγγι Σαμαριάς: Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες22:41“Ψυχοκόρες”: Sneak Preview από το επεισόδιο της Μεγάλης Τετάρτης (βίντεο)22:30Αττική: Εξιχνιάστηκαν κι άλλα χτυπήματα από την “άγουρη συμμορία”22:23Μητρόπολη Νέας Ιωνίας: Προσέφερε και φέτος “Δέματα αγάπης” (εικόνες)22:10Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Οι έδρες, οι επιτροπές και το νομοθετικό έργο21:56Θεσσαλονίκη – Καταγγελία μητέρας: Νηπιαγωγός… κούρεψε το παιδί μου21:44Πάτρα – Ναρκωτικά σε σχολείο: Προφυλακίστηκαν τρεις κατηγορούμενοι21:40ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ: Αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού21:30Πάσχα στο ΑΝΤ1+ μαζί με όλη την οικογένεια21:20Τένις - Μαδρίτη: Πρόωρος αποκλεισμός για Στέφανο και Πέτρο Τσιτσιπά 21:11Παράταση για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν σήμερα 20:57
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο