LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΣυνταγέςΔημοσίευση: 18 Μαΐου 2023 12:57

Κόκορας παστιτσάδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μια εξαιρετικά γευστική συνταγή μας μαθαίνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μέσα από την εκπομπή “Το Πρωινό”, όπου μας δείχνει και πώς να φτιάξουμε “σπετσερικό”, ένα εξαιρετικό μείγμα μπαχαρικών.


 

Το Πρωινό - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - παστιτσάδα με κόκορα

Παραδοσιακή συνταγή για παστιτσάδα από την Κέρκυρα ετοίμασε την Πέμπτη η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1.

Όπως λέει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, που μοιράστηκε τα μυστικά της που απογειώνουν την γεύση, όσοι έχουν δοκιμάσει, γνωρίζουν την απίστευτη νοστιμιά αυτού του φαγητού, που οφείλεται και στο «σπετσερικό», που μας βοηθά να ετοιμάσουμε μόνοι μας.

Υλικά για την παστιτσάδα με κόκορα 

  • 1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας
  • 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 συσκ. χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. Σπετσερικό Κέρκυρας (μείγμα μπαχαρικών)
  • Κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή

Υλικά για το σπετσερικό 

  • 1 πρέζα/ες κανέλα τριμμένη
  • 1 πρέζα/ες γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 πρέζα/ες μπαχάρι
  • 1 πρέζα/ες πάπρικα
  • 1 πρέζα/ες κύμινο
  • 1 πρέζα/ες τζίντζερ
  • 1 δαφνόφυλλο

 Το Πρωινό - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - παστιτσάδα με κόκορα

Εκτέλεση - Κόκορας παστιτσάδα 

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. 
  • Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. 
  • Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους. 
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. 
  • Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα. 
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπαστεί ο κόκορας. 
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. 
  • Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. 
  • Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. 
  • Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

 Το Πρωινό - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - παστιτσάδα με κόκορα

Μυστικά

  • Καλό ρόδισμα στα κομμάτια του κοτόπουλου. 
  • Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. 
  • Αφήνουμε το πουλερικό για τουλάχιστον 30΄ στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου. 
  • Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κόκορα και τον μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανακαταψύξουμε. 

Το Πρωινό - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - παστιτσάδα με κόκορα

Για το "σπετσερικό" Κερκύρας

  • Το σπετσερικό ή σπερσερικόν, είναι μείγμα μπαχαρικών που μπαίνει στην παραδοσιακή παστιτσάδα Κέρκυρας. Αποτελείται από πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης, κύμινο, πιπερόριζα κ.α. Γνωστό και ως μείγμα 12 μπαχαρικών. 
  • Το σπετσερικό πήρε την ονομασία του από το speci, που σημαίνει μπαχάρια. Επίσης, το έφτιαχνε κατόπιν οδηγιών του φαρμακοποιού, ο σπετσιέρης, που παραδοσιακά ήταν ο βοηθός του φαρμακοποιού, ο φαρμακοτρίφτης δηλαδή.
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Γυναίκα ληστής ακινητοποιούσε τα θύματά της με σπρέι πιπεριού11:18Υπόθεση Halkbank: Ο ατελείωτος τραπεζικός εφιάλτης του Ερντογάν και οι προσπάθειες να μην προχωρήσει η δίκη στις ΗΠΑ11:04Τροχαίο στην Εύβοια: ΙΧ που οδηγούσε 20χρονος βγήκε εκτός δρόμου και κατέληξε σε θάμνους (εικόνες)10:50Βόλος: Ανήλικη κατήγγειλε κακοποίηση από τον πατέρα της - Έσβηνε πάνω της τσιγάρα10:36Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο10:31Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών10:17Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου10:03Σοκ στον Βόλο: Νεκρή 60χρονη – Πνίγηκε από μπανάνα09:49Φθηνότερα από πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη09:35Ξεκίνησαν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό προς Ελληνικό και Γλυφάδα09:21Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας09:07Super League: Ντέρμπι σε Νέα Φιλαδέλφεια και Χαριλάου08:53Κρήτη: Τουρίστριες εγκλωβίστηκαν σε δύσβατο σημείο στο Μπάλο08:38Τροχαίο στο Μενίδι: Οδηγός καρφώθηκε με το αυτοκίνητό του σε δέντρο08:24Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο 08:10Μ. Βρετανία: O πρίγκιπας Άντριου αποποιείται τον βασιλικό τίτλο23:59Κρήτη: Κλέφτες παίρνουν από μετρητά μέχρι ελαιόλαδο στον Σκινιά 23:43Τραμπ: Χρειαζόμαστε τους Τόμαχοκ και πολλά άλλα πράγματα που στέλναμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία23:26Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο Ρώσος μοναχός για παράνομη παραμονή στην Ελλάδα23:12Αθήνα: 31χρονος στρατολογούσε ανήλικα κορίτσια να διαπράττουν κλοπές τσαντών22:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο