LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 13 Μαΐου 2023 09:14

ΕΝΦΙΑ: Η “ακτινογραφία” για το 2023 - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Σε τι ποσό έχει διαμορφωθεί ο μέσος ΕΝΦΙΑ. Ποιες περιοχές αναδεικνύονται «πρωταθλητές» της μείωσης.

ΕΝΦΙΑ - Ακίνητα - φόρος - φόροι
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα πληρώσουν εφέτος ΕΝΦΙΑ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και αυτό διότι είτε καλύπτουν τα ελάχιστα κριτήρια εισοδηματικά και περιουσιακά που έχουν θεσπιστεί, είτε κατοικούν σε πληγείσες περιοχής (φυσικές καταστροφές). Επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με το 2018 πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 171.703 φορολογούμενοι λιγότεροι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είναι ο μέσος ΕΝΦΙΑ από 489 ευρώ το 2018, έχει διαμορφωθεί για το 2023 στα 368 ευρώ, μείωση της τάξεως του 31%.

Μάλιστα σε όλο αυτό το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε εντυπωσιακά και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 769,4 δις ευρώ, έναντι 600 δις ευρώ το 2018.

Αξιοσημείωο είναι ότι «πρωταθλητές» της μείωσης σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδεικνύονται Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ «ουραγός» είναι η Αττική, στην οποία και η συμμετοχή στο συνολικό ποσό του Φόρου, υπερβαίνει το 50%.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2023, σε σχέση με το 2018:

  • Ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα κατέχουν 7,168 εκατ ιδιοκτήτες. Εξαιρέθηκαν της υποχρέωσης πληρωμής ΕΝΦΙΑ οι 1,009 εκατ. Σύμφωνα με την νομοθεσία πλήρη απαλλαγή ΕΝΦΙΑ έχουν οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) είναι έως 12.000 ευρώ, αν πρόκειται για τον άγαμους ή έως 15.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι με 2 παιδιά). Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επιφάνεια κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
  • Ο μέσος φόρος που προκύπτει ανά ΑΦΜ, διαμορφώνεται για το 2023 στα 368 ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 489 ευρώ, προκύπτει δηλαδή μία μείωση της τάξεως του 31%.
  • Η μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ παρουσιάζεται στην Δυτική Ελλάδα με τον μέσο Φόρο να διαμορφώνεται στα 234 ευρώ, από 345 ευρώ το 2018, μείωση της τάξεως του 32,1%. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με μείωση 31,8% και μέσο ΕΝΦΙΑ στα 210 ευρώ από 308 ευρώ το 2018.
  • Ο πιο υψηλός Φόρος πληρώνεται στην Αττική με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα 540 ευρώ, από 671 ευρώ το 2018, με την μείωση να περιορίζεται στο 20%. Αρκετά υψηλός είναι ο Φόρος και για το Νότιο Αιγαίο, ο οποίος και διαμορφώνεται στα 447 ευρώ, από 609 ευρώ πριν από πέντε χρόνια, μείωση της τάξεως 26,6%.
  • Στην Αττική οι ιδιοκτήτες που αποτελούν το 36% του συνόλου, καλούνται να πληρώσουν το 53% του φετινού ΕΝΦΙΑ.
  • Η μέση αξία των ακινήτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 124.923 ευρώ.

Συνολικά ο ΕΝΦΙΑ το 2023, παρουσιάζεται μειωμένος κατά 34,3% σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα το 2018. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί στα φυσικά πρόσωπα το 2018 ήταν 2,642 δισ. ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώθηκε στο 1,734 δισ. ευρώ, μείωση δηλαδή κατά 908 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Σήμερα η κηδεία - Ενωμένοι οι γονείς μετά την τραγωδία

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Επεισόδια με μολότοφ και καμένα αυτοκίνητα (βίντεο)

Σεισμός στην Αττική: Έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές


Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑποσύρθηκε έκθεση της ΕΕ που αναγνώριζε ψευδοκράτος και τουρκολυβικό μνημόνιοΧθες 22:50 | Ειδήσεις

Ο Οργανισμός μάλιστα ενημέρωσε και το Κοινό Κέντρο Ερευνών που επίσης απέσυρε την εν λόγω έκθεση.

Συγγρού: Έκρηξη έξω από το παράρτημα του Υπουργείου Αγροτικής ΑνάπτυξηςΧθες 23:50 | Ειδήσεις

Οι αρχές προσπαθούν να καθορίσουν τα αίτια της έκρηξης.

ΗΠΑ: Έφυγε από την ζωή η εμβληματική ηθοποιός Νταϊάν ΚίτονΧθες 23:07 | Ειδήσεις

Ο τελευταίος της κινηματογραφικός ρόλος ήταν στην ταινία "Summer Camp" το 2024 όπου συμπρωταγωνίστησε με τις Κάθι Μπέιτς και Άλφρι Γούνταρντ, με τον οποίο έκλεισε μια σπουδαία καριέρα γεμάτη διακρίσεις και βραβεία.

Σαντορίνη: Τρεις συλλήψεις μετά τον πνιγμό του 5χρονου σε πισίνα ξενοδοχείουΧθες 19:29 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον πατέρα του παιδιού, τον διευθυντή του ξενοδοχείου, και τον ναυαγοσώστη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Συγγρού: Έκρηξη έξω από το παράρτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης23:59Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι καταβολές τους από τον e-ΕΦΚΑ23:45ΗΠΑ: Έφυγε από την ζωή η εμβληματική ηθοποιός Νταϊάν Κίτον23:29Αποσύρθηκε έκθεση της ΕΕ που αναγνώριζε ψευδοκράτος και τουρκολυβικό μνημόνιο23:14ΠΑΟΚ-Ηρακλής: Νικητής ο ΠΑΟΚ στο επεισοδιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης22:59Νέος σεισμός 6 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες22:45Καλαμάτα: 21χρονος συνελήφθη με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα22:29Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Γουίτκοφ και Κούσνερ επισκέφθηκαν τη Λωρίδα της Γάζας22:15Νορβηγία: Ο Χάαλαντ οδηγεί την χώρα του προς μια ιστορική εμφάνιση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 26 χρόνια22:00Επαναπατρίστηκε αρχαίο κιονόκρανο από τη Γερμανία (εικόνα)21:46Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση και μαζική ροή βοήθειας21:32Καλαμάτα: Οδηγός αυτοκινήτου χτύπησε νεαρή γυναίκα με πατίνι και έφυγε21:18Αγρίνιο: Συνελήφθη άνδρας που καλλιεργούσε κάνναβη 21:04Διεθνής Σύνοδος για τη Γάζα στην Αίγυπτο20:50Γερμανία: Πυροβολισμοί με πολλούς τραυματίες σε κεντρική αγορά20:36Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Ζελένσκι20:22Ξάνθη: Άνδρας μετέφερε σχεδόν 45 κιλά λαθραίου καπνού με το αυτοκίνητό του 20:07Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή19:53Σαντορίνη: Τρεις συλλήψεις μετά τον πνιγμό του 5χρονου σε πισίνα ξενοδοχείου 19:39Αίγινα: Τραυματίστηκε 9χρονο αγόρι την ώρα που επιβιβαζόταν σε πλοίο19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο