LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 12 Μαΐου 2023 14:24 | Ανανέωση: 12 Μαΐου 2023 14:40

Σύλληψη Φρέντη Μπελέρη – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν δέχεται εκπτώσεις στα δικαιώματα της Μειονότητας

Μηνύματα από Μητσοτάκη και Δένδια μετά τη σύλληψη του ομογενούς. Ενημέρωση προς Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η δήλωση Ράμα για το γεγονός.

Φρέντι Μπελέρης - σύλληψη

Η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του Μπελέρη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Στο αστυνομικό τμήμα Αυλώνας μεταβαίνει η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προκειμένου να συναντήσει τον υποψήφιο δήμαρχο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Ακόμη, η πρέσβης ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους.

Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο ζήτημα της σύλληψης του ομογενούς, από τη Λέσβο, όπου περιόδευσε σήμερα. Έκανε λόγο για «εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία» και έστειλε μήνυμα «στη φίλη Αλβανία», λέγοντας πως, «εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί.

Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του, έκανε γνωστό ότι, ενημέρωσε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της σύλληψης.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα “της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου”.

Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι “τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη” . Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε πως «η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο».

Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι' αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαϊκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Φρέντι Μπελέρη

«Προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας» ,χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την σύλληψη του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και Προέδρου του Παραρτήματος της Ομόνοιας, Φ. Μπελέρη λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Επισημαίνει ακόμη ότι «ο κ. Ράμα, ο οποίος πριν από κάποιους μήνες έπλεκε το εγκώμιο του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί τώρα με απειλές, συλλήψεις και εκβιασμούς να επηρεάσει τους Έλληνες ομογενείς, να μειώσει τη συμμετοχή τους και να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ξεκαθαρίσουν στην αλβανική κυβέρνηση ότι «ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», όπως υπογραμμίζει.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και καλεί την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελληνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές»

Σε δήλωση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου της Ελληνικής Λύσης, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «Απορίας άξιον, γιατί η κυβέρνηση πάλι συμπεριφέρεται ως κλαίουσα, παρακαλώντας τον κάθε Μπορέλ να επιβάλει την τάξη σε μία χώρα, η οποία προσβάλλει την ελληνική μειονότητα, το διεθνές δίκαιο, αλλά και κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία είναι η λύση: κόψιμο κάθε ελπίδας της Αλβανίας για σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και βέτο για το ΝΑΤΟ. Και αν χρειαστεί υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για σοβαρά κράτη για να επιβάλουν το διεθνές δίκαιο».

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στην Τουρκία - Ερντογάν: Ας είναι η αρχή μιας νέας εποχής με την Ελλάδα

Θάνατος βρέφους στην Άρτα: Ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος με όρους

Τροχαίο - Θάνατος μαθήτριας Καλλιθέα: Ελεύθερος ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Ας είμαστε ειλικρινείς, αποτύχαμε -Όποιος πήρε αποζημιώσεις που δεν δικαιούται θα τις επιστρέψειΣήμερα 10:32 | Ειδήσεις

Όλα όσα αναφέρει στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσαΣήμερα 17:16 | Ειδήσεις

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε επιχειρούν και δυνάμεις από αέρος

Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)Σήμερα 16:23 | Ειδήσεις

Οι αρχές καλούν τους πολίτες και τους επισκέπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη ΔευτέραΣήμερα 16:16 | Ειδήσεις

Πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά τόπους τη Δευτέρα (30/06), λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Αναλυτικά οι περιοχές.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κρήτη: Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό χειριστή κανό19:21Formula 1 - GP Αυστρίας: Νικητής ο Νόρι - "1-2" η McLaren19:07Κικίλιας για την ασφάλεια στην ακτοπλοΐα: Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα18:51Τη Δευτέρα στις 10 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης – Στις 12 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο18:37Μυτιλήνη: 35χρονος δέχθηκε πολλαπλές μαχαιριές σε πανηγύρι - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση18:22Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα18:08Παναθηναϊκός: Η 33μελής αποστολή για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Αυστρία17:53Φωτιά στη Μεσσηνία – Επιχειρούν ενάερια μέσα17:39Κρήτη: Διανομέας τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο (εικόνες)17:24Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο17:10Σαντορίνη: Θυελλώδεις άνεμοι παρέσυραν και διέλυσαν τροχόσπιτο (βίντεο)16:54Καβάλα: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι16:40Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές τη Δευτέρα16:26Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:11Αγία Βαρβάρα: Εξάρθρωση συμμορίας για διακίνηση ναρκωτικών με τη μέθοδο του βρασμού εντός οικίας15:57Μουντιάλ Συλλόγων: Τι διεκδικούν οι ομάδες που συνεχίζουν 15:43Κίνα: Η νέα "ύπνωση" του TikTok που σκοτώνει 15:28Έκδοση Δελτίου Ταυτότητας: Απαραίτητη προϋπόθεση να διαθέτει προσωπικό αριθμό15:14Χανιά: 34χρονη υπέστη ανακοπή καρδιάς διασκεδάζοντας σε μπαρ14:57Πειραιάς: Διακίνηση λαθραίων προϊόντων14:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο