LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΤεχνολογίαΔημοσίευση: 10 Μαΐου 2023 18:11

Τους ήχους που παράγει το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο κατέγραψαν ερευνητές

Το Pando είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο από άποψη βάρους και μάζας γης και ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς στη Γη.

άλσος - λεύκες Pando - Γιούτα - ΗΠΑ

Τους ήχους που παράγει το άλσος με τα πανομοιότυπα δέντρα λεύκης Pando, στη Γιούτα των ΗΠΑ, από τις ρίζες μέχρι τα φύλλα του, κατέγραψαν ερευνητές. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην 184η Συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας της Αμερικής.

Το άλσος με τις λεύκες Pando, που εκτείνεται σε έκταση 106 στρεμμάτων στην νοτιοκεντρική Γιούτα, μπορεί να μοιάζει με δάσος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας ενιαίος οργανισμός με περισσότερους από 47.000 γενετικά πανομοιότυπους μίσχους λεύκης συνδεδεμένους με ένα ενιαίο σύστημα ριζών. Το Pando είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο από άποψη βάρους και μάζας γης και ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς στη Γη.

«Το Pando αμφισβητεί τη βασική μας αντίληψη για τον κόσμο. Η ιδέα ότι αυτό το γιγάντιο δάσος μπορεί να είναι ένας μοναδικός οργανισμός αψηφά την αντίληψή μας για το άτομο. Η απεραντοσύνη του ταπεινώνει την αίσθηση του χώρου που έχουμε», αναφέρει ο ερευνητής και καλλιτέχνης ήχου, Τζεφ Ράις.

Ο Ράις ηχογράφησε τα φύλλα του Pando το 2018 για το ειδικό τεύχος του περιοδικού των New York Times και το 2022 επέστρεψε ως καλλιτέχνης στη μη κυβερνητική ομάδα «Φίλοι του Pando». Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μικροφώνων, ο Ράις κατέγραψε τα φύλλα, τα πουλιά και τον καιρό του Pando. Γοητεύτηκε ιδιαίτερα από τον ήχο των δονήσεων που περνούσαν μέσα από το δέντρο κατά τη διάρκεια μιας ανεμοθύελλας. «Οι ήχοι είναι όμορφοι και ενδιαφέροντες, αλλά από πρακτική άποψη οι φυσικοί ήχοι μπορούν να χρησιμοποιούν για την τεκμηρίωση της υγείας ενός περιβάλλοντος», εξηγεί.

άλσος - λεύκες Pando - Γιούτα - ΗΠΑ

Επίσης, ήθελε να δει αν θα μπορούσε να καταγράψει τον ήχο του συστήματος ριζών του Pando, το οποίο μπορεί να φτάνει σε βάθος 90 ποδιών σύμφωνα με ορισμένες αναφορές. Ο εκτελεστικός διευθυντής των «Φίλων του Pando», Λανς Όντιτ, εντόπισε διάφορες πιθανές θέσεις καταγραφής κάτω από την επιφάνεια και με τη χρήση υδρόφωνων καταγράφηκε ένας αμυδρός ήχος. Αυτός ο ήχος δεν προέρχεται με σιγουριά από το ριζικό σύστημα του Pando, αλλά οι δύο ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι οι δονήσεις μπορούν να περάσουν από δέντρο σε δέντρο μέσω του εδάφους.

«Ενώ ξεκίνησε ως τέχνη, βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες χρήσης στην επιστήμη. Ο άνεμος μετατρεπόμενος σε δόνηση (ήχο) και ταξιδεύοντας μέσα από το σύστημα ριζών, θα μπορούσε να αποκαλύψει επίσης την εσωτερική λειτουργία του τεράστιου κρυμμένου υδραυλικού συστήματος του Pando με μη καταστροφικό τρόπο», αναφέρει ο Όντιτ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ναύπλιο - Ασέλγεια: Σύλληψη ιερέα για “επαφές” με 12χρονο

Ρόδος: Απαγωγή παιδιών από άνδρα που λέει ότι είναι ο πατέρας τους

Εκλογές: 44 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή στις 25 Ιουνίου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε στο «De Kuip» και «λύγισε» με 3-1 απ’ τη Φέγενορντ23:59Ρωσία: Τουλάχιστον 12 νεκροί εξαιτίας εκρήξεων σε εργοστάσιο23:43Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις μετά από καταγγελία για πράξεις γενετήσιας φύσης σε βάρος ανήλικων κοριτσιών23:35Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την υποβάθμιση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη23:21Φέγενορντ - Παναθηναϊκός: "Πράσινη" αδράνεια και ισοφάριση για τους Ολλανδούς23:07Σμύρνη: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας - Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης22:53Φέγενορντ - Παναθηναϊκός: Ο Σφιντέρσκι άνοιξε το σκορ στο 18'22:38Γάζα: Τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση του συστήματος υγείας22:24Γαλλία: Νεκρός Γερμανός παραθεριστής από την καταιγίδα Μπέντζαμιν22:10Conference League: Έστησε πάρτι η ΑΕΚ, 6-0 την Αμπερντίν21:56Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας21:42Μεσολόγγι: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή μετά τις πλημμύρες 21:28Συλλαλητήριο αγροτών: Μαζική κάθοδος στο Σύνταγμα στις 11 Νοεμβρίου21:14Θεσσαλονίκη: Έκοψε να μυρίσει ένα κλωνάρι δενδρολίβανο και κατέληξε.... στα κρατητήρια21:00Ισπανία: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, οι αρχές εντόπισαν το πτώμα ενός θύματος20:46Ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 για την 16χρονη στο Γκάζι: Χρειάζεται εφαρμογή των νόμων20:32Κορωπί: Συνελήφθη 50χρονος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του - Νοσηλεύεται διασωληνωμένη20:18Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή20:04ΛΟΓΟΣ - LOGOS: Η Ι.Μ. Νέας Ιωνίας δημιουργεί το πρώτο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για θέματα πίστεως19:50Λίβανος: Δύο νεκροί έπειτα από ισραηλινές επιδρομές19:36
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο