LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 04 Μαΐου 2023 12:05 | Ανανέωση: 04 Μαΐου 2023 12:19

Λιβύη: Η Ελλάδα απαντά στην κυβέρνηση της Τρίπολης

Τι αναφέρει η επιστολή στον ΟΗΕ για τα "ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης" και την ελληνική ΑΟΖ.

Ερντογάν - Λιβύη - θαλάσσια σύνορα - Μεσόγειος

Την πλήρη αντίθεση της Αθήνας στις αιτιάσεις της Λιβύης σχετικά με τα όρια των θαλασσίων ζωνών της, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε ρηματική διακοίνωση της κυβέρνησης της Τρίπολης προς το Κάιρο, διατυπώνει σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό, Ευάγγελος Σέκερης.

Με την επιστολή υπ’ αριθμόν Α/77/865που φέρει στο φως η Καθημερινή, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, "Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (MA) της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου.

Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα μας απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020).

επιστολή - Ελλάδα - ΟΗΕ - σύνορα - Λιβύη

Σημειωτέον ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων σύνορων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο".


Ειδήσεις σήμερα:

“Το Πρωινό” - Στέψη Καρόλου: Τα ρούχα που θα φορέσει ο βασιλιάς (βίντεο)

Ιταλία: Νεκρή 16χρονη από ηλεκτροπληξία - Έπεσε στην μπανιέρα το κινητό που φόρτιζε

Μαρία Μενούνος: Διαγνώστηκε με καρκίνο πριν γίνει μητέρα (εικόνες)

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ νότια της Καρδίτσας23:04Τραμπ: Σε μία – δύο εβδομάδες θα ξέρουμε αν θα βρεθεί λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία22:50Φωτιά στο Αμύγδαλο Τυρνάβου: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις22:36Νεκρός άνδρας από πυροβολισμό στον Άγιο Παντελεήμονα22:22Τραμπ: Αν όλα πάνε καλά στη συνάντηση με Ζελένσκι θα έχουμε τριμερή με τον Πούτιν22:08Πάτρα: 50χρονος κατηγορείται για γενετήσιες πράξεις εις βάρος της 9χρονης ανιψιάς του21:54Τι καιρό θα κάνει αύριο Τρίτη21:40Τραμπ σε Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ "θα εμπλακούν" στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας21:26Βοιωτία: Μηχανή συγκρούστηκε με τρακτέρ – Νεκρός ο 33χρονος μοτοσικλετιστής21:12Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο