LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 03 Μαΐου 2023 18:30

Η οικουμενική διάσταση του δικαιώματος στην άμβλωση: μια αέναη σύγκρουση κανόνων δικαίου, ηθικής και θρησκευτικής πίστης

*Το κείμενο είναι ένα από πορίσματα των τριών πρώτων Επιτροπών του 26ου Πανελληνίου Κοινοβουλίου Νέων, που διοργανώνεται από την SAFIA.

αμβλώσεις - άμβλωση

Το θέμα της άμβλωσης στην παρούσα μελέτη προσεγγίζεται σφαιρικά από διάφορες επιστήμες, όπως της ιατρικής, της νομικής, της θεολογικής, σε συνάρτηση με την ηθική διάσταση. Κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί ποικίλα ερωτήματα, με κύριο : «Πρέπει η άμβλωση να αντιμετωπίζεται ως ανθρωποκτονία ή πρέπει να παραμείνει μια νομική επιλογή διαθέσιμη για όλες τις γυναίκες;», να πλανάται.

Αρχικά, καθίσταται αναγκαίο να δωθεί ορισμός. Σύμφωνα με το “European Institute of Gender Equality”, είναι «η ηθελημένη διακοπή ανεπιθύμητης κύησης ή κύησης που απειλεί τη ζωή ή την υγεία της εγκύου, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής και ψυχικής ευεξίας της.»

Μία καθοριστική παράμετρος περιορισμού των αμβλώσεων είναι οι κανόνες δικαίου. Το νομικό πλαίσιο στις περισσότερες χώρες του σύγχρονου κόσμου επιτρέπει την άμβλωση υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, οι νομικοί κανόνες που ρυθμίζουν τη διακοπή της κύησης τίθενται υπό αμφισβήτηση. Πολλ? δε μάλλον, σε ορισμένες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, οι εν λόγω κανόνες είναι απαγορευτικοί και δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα

Όταν αναφερόμαστε στον τομέα της ηθικής, μιλάμε για το σύνολο των κανόνων συμπεριφοράς του ανθρώπου, την αξία του αγαθού και του ωφέλιμου για τον άνθρωπο, το οποίο καθορίζει τη δράση του. Ως κλάδος της φιλοσοφίας ορίζει ποιές ανθρώπινες πράξεις είναι κοινωνικά ορθές και αποδεκτές και ποιές λανθασμένες και κατακριτέες. Ωστόσο, η ουσία της ηθικής προσεγγίζεται βάσει των κοινωνικών, θρησκευτικών και κανονιστικών προτύπων, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα το γεωγραφικό πλαίσιο

Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι κάθε θρησκεία ασκεί επίδραση σε όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου, επακόλουθο είναι να εκφράζονται θέσεις για τον έλεγχο της προγεννητικής ζωής. Οικουμενικός ακρογωνιαίος λίθος αποτελεί η πληθώρα των θρησκευτικών πίστεων με τις μελέτες να παρουσιάζουν ότι τείνουν να πρεσβεύουν αν όχι την απαγόρευση της άμβλωσης, την αποφυγή της. Ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί ενδελεχώς η οπτική κάθε θρησκευτικού δόγματος ανά τον κόσμο για την διεκπεραίωση συμπεράσματος. 

Διαβάστε όλο το πόρισμα:

 *H SAFIA (Student Association For International Affairs) δεν υιοθετεί ως Οργανισμός πολιτικές θέσεις. Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο The SAFIA Blog αποδίδονται αποκλειστικά στους συγγραφείς  και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Σωματείου, του Διοικητικού Συμβουλίου ή των κατά περίπτωση και καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνεργαζόμενων φορέων.

Ειδήσεις σήμερα:

Τόρι Μπάουι: Νεκρή η “χρυσή” Ολυμπιονίκης - Ήταν μόλις 32 ετών

Ίλιον: Πατέρας έβαλε κρυφή κάμερα στο μπάνιο και κατέγραφε γυμνούς την έφηβη κόρη και το γιο του!

Βελιγράδι: Μακελειό σε σχολείο με δράστη μαθητή (εικόνες)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαιρός - Δευτέρα του Πάσχα: τοπικές μπόρες και άνοδος θερμοκρασίαςΧθες 17:14 | Ειδήσεις

Που και πότε αναμένονται όμβροι και καταιγίδες. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Θήβα: Μωρό μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείοΧθες 19:55 | Ειδήσεις

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία με το μωρό που "έσβησε" σε ηλικία μόλις 14 μηνών.

Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιούΧθες 22:10 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η σφαίρα πέρασε ξυστά απο φίλο του τραυματία. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από τον τραυματισμό, ανήμερα το Πάσχα, της μικρής Αλεξίας στις Θεσπιές της Θήβας.

Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρίαΧθες 22:49 | Ειδήσεις

Η Χαμάς αναχωρεί για την Ντόχα. Παράλληλα ο διευθυντής της CIA αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα στο Ισραήλ. Πιέση από τις ΗΠΑ και μέσω στρατιωτικού εξοπλισμού.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μονή της Χώρας: Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα το ιστορικό μοναστήρι08:05 “Ψυχοκόρες” - Sneak preview: Η προειδοποίηση του Τάσου στη Μαρίκα (βίντεο)07:51Πέθανε ο Σέζαρ Λουίς Μενότι07:38Εορτολόγιο - 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα07:25Καιρός - Δευτέρα του Πάσχα: τοπικές μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας07:11ΗΠΑ: Πτήση για μαχητικό αεροπλάνο που ελέγχεται με τεχνητή νοημοσύνη (βίντεο)23:59Αγίου Πνεύματος: Πότε πέφτει το τριήμερο23:46Πάσχα - Τολό: Το κάψιμο του Ιούδα στην θάλασσα (εικόνες)23:32Γάζα - Χαμάς: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και πιέσεις για εκεχειρία23:19Βόλος: Καρχαριοειδές 3,5 μέτρων “εγκλωβίστηκε” σε αγωγό ομβρίων (εικόνες)23:05Διαφραγματοκήλη: συχνές ερωτήσεις22:51Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι εντυπωσίασε στο Τιρκουάζ Χαλί της διοργάνωσης (εικόνες) 22:37Πάσχα - Μενίδι: Αδέσποτη σφαίρα τραυμάτισε άνδρα σε αυλή σπιτιού22:23ΗΠΑ - Euro 2024: Οδηγία για "αυξημένη προσοχή" των Αμερικανών στην Γερμανία22:10Καρδιοχειρουργική 2.0: εξατομικευμένη θεραπεία, νέες τομές και αποδόμηση μύθων21:42Πάσχα - Μητσοτάκης: Η Μαρέβα, το ποδήλατο και η... "χώνεψη" (εικόνες)21:29ΗΠΑ: Ιταλός φοιτητής θύμα αστυνομικής βίας (βίντεο)21:15Εύβοια: Το GPS αντί για την Κάρυστο τους “έστειλε” σε ρεματιά21:02Madonna - Rio de Janeiro: η μεγαλύτερη συναυλία της “βασίλισσας” (βίντεο)20:48Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές θα γίνονται ψηφιακά οι αιτήσεις20:35
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο