LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 19 Απριλίου 2023 06:11

Τουρκία: Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο της ιστορίας της

Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες στην Τουρκία, εξακολουθούσε ακόμη να ίπταται περί το 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

τουρκική λίρα - ευρώ - χρηματηστήριο - πτώση

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς πλανάται αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα μέσα του Μαΐου κι ενδέχεται να σημάνουν την πρώτη εναλλαγή στην εξουσία στην Τουρκία εδώ και είκοσι χρόνια.

Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005, με την αφαίρεση έξι μηδενικών σε σχέση με την προηγούμενη αξία της.

Μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων. Το εγχείρημα αυτό «απέτυχε», συνόψισε ο Μάικ Χάρις της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro.

Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες στην Τουρκία, εξακολουθούσε ακόμη να ίπταται περί το 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες επέλεξαν να θέσουν σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την απογείωση των τιμών, η Τουρκία αντίθετα κατέβασε δραστικά τα δικά της.

Το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε έτσι κατά 14%, στο 8,5%, από τον Αύγουστο του 2022, κατά τις βουλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό – άποψη που κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής θεωρίας.

Ο βασικός αντίπαλος του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υπόσχεται αν εκλεγεί να επαναφέρει την Τουρκία στην οικονομική «ορθοδοξία» και να ξαναδώσει αυτονομία στην κεντρική τράπεζα.

Τα πεπραγμένα του Τούρκου προέδρου στην οικονομία γενικότερα πλήττουν τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί, σε βαθμό που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν πλέον βραχύ προβάδισμα στον βασικό του αντίπαλο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέα Υόρκη: Φονική κατάρρευση πάρκινγκ (εικόνες)

Τετάρτη του Πάσχα: Rapid test δωρεάν σε 183 σημεία

Καιρός: Βροχές και την Τετάρτη

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟ Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.ΕΧθες 22:40 | Ειδήσεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε κύκλο επαφών, μετά την επιβολή νέων δασμών από τον Τραμπ, στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμφωνούν μαζί του για την Γροιλανδία.

Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτηταςΧθες 23:17 | Ειδήσεις

Σκηνές χάους στην Κόρδοβα - Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίεςΧθες 22:19 | Ειδήσεις

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους παρέλαβαν και τους μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης.

Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχέςΧθες 18:52 | Ειδήσεις

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση είναι αντιμέτωπος ο 44χρονος, που φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία του κοινοτάρχη στην Αιτωλοακαρνανία.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μελόνι: Λανθασμένη η πρόβλεψη για αύξηση των δασμών23:59Πλασματικά ενοίκια: Μεγάλοι χαμένοι οι ευσυνείδητοι πολίτες23:48Ισπανία: Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Κόρδοβα - Εκτροχιάστηκαν δύο τρένα υψηλής ταχύτητας23:34ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Θρίαμβος της “Ένωσης” με δήμιο τον Γιόβιτς23:20Γυναικοκτονία: Σκότωσε την γυναίκα του και την έθαψε σε χωράφι23:07Η ΕΕ εξετάζει δασμούς 93 δισεκ. ευρώ στις ΗΠΑ ως αντίποινα μετά τις απειλές Τραμπ22:53Ο Αντόνιο Κόστα συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε22:39Ταΰγετος: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης των ορειβατών - Στο νοσοκομείο οι τέσσερις τραυματίες22:20Κουνούπια και κλιματική αλλαγή: Πώς τα νέα δεδομένα παρατείνουν την παρουσία τους και ευνοούν την εξάπλωσή τους22:00Ant1 Sports: Πρεμιέρα με το δεξί για την Σάκκαρη στο Australian Open21:41Ταΰγετος - Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σπάρτης, στον ΑΝΤ1: Η επιχείρηση εξελίσσεται αργά αλλά ομαλά21:35ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Οι “πράσινοι” την νίκη και ο “Δικέφαλος” τις εντυπώσεις21:10ΥΠΕΘΟ: Πιο γρήγορες πληρωμές - Λιγότερες απευθείας αναθέσεις20:53Ακρίβεια: Κόβουν το κολατσιό απ'έξω οι Έλληνες - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές στα κυλικεία20:48Τι καιρό θα κάνει την Δευτέρα20:38Δολοφονία στο Αγρίνιο: Φόβοι για βεντέτα στην περιοχή - Σε επιφυλακή οι αρχές20:34Συντάξεις Φεβρουαρίου 2026: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές;20:21ΠΑΟΚ – ΟΦΗ: Νίκη για τον “Δικέφαλο” και τώρα Μπέτις20:05Άνω Πατήσια: Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου19:48Χανιά: Συλλήψεις για διάρρηξη και ναρκωτικά19:33
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο