LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2023 21:16

Κατερίνα Χέλμη: Ο κινηματογράφος και ο τελευταίος ρόλος στην σειρά “Ζωή” του ΑΝΤ1+ (βίντεο)

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση θανάτου της Κατερίνας Χέλμη. Οι ερμηνείες στον κινηματογράφο έγραψαν ιστορία με φράσεις που έμειναν ανεξίτηλες.

Κατερίνα Χέλμη - ΑΝΤ1+ - σειρά Ζωή

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση θανάτου της Κατερίνας Χέλμη σε ηλικία 83 ετών. Οι ερμηνείες στον κινηματογράφο έγραψαν ιστορία με φράσεις που έμειναν ανεξίτηλες. 

 Όταν κάποτε η Φίνος Φίλμ θέλησε να περιγράψει με λίγα λόγια την Κατερίνα Χέλμη έγραψε : "ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε από νέα την ικανότητα να εκμηδενίζει την απόσταση μεταξύ ρόλου και πραγματικότητας, πείθοντας τον θεατή για την ιστορία που υποδύεται".

«Την ξέρω από πάρα πολύ μικρό κοριτσάκι και οι δυο μας στο θέατρο. Πάρα πολύ καλές σχέσεις. Πάρα πολύ καλή συνάδελφος. Ταλαντούχα υπερβολικά για εμένα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Μαίρη Χρονοπούλου.

Η Κατερίνα Χέλμη, το ψιλόλιγνο κορίτσι με το σπινθηροβόλο βλέμμα και την βροντερή φωνή, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου του 1939 από πατέρα Κεφαλονίτη, που διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ειδών και  έραβε όλους τους μεγάλους της εποχής.

Όπως η ίδια έλεγε κατάλαβε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός όταν είδε με την οικογένεια της  την «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρ Σο στο θέατρο Κοτοπούλη.

«Η Κατερίνα Χέλμη ήταν μία εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Και μας τίμησε με την φιλία της πολλούς νεότερους ηθοποιούς, γιατί πίστευε πάρα πολύ στη νεότερη γενιά. Παρακολουθούσε πάντα και τις θεατρικές παραστάσεις μας και τις ταινίες. Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος, που έχει φύγει από τη ζωή, γιατί πραγματικά θα μείνει αξέχαστη μέσα από τους ρόλους της, και, για την ευγενική της φυσιογνωμία, και, γιατί ήταν μία εξαιρετική δασκάλα για τους ηθοποιούς», δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας. 

Έγινε ευρέως γνωστή μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Βάνα Μπάρμπα δήλωσε «Εγώ δεν είχα την τιμή να την γνωρίζω προσωπικά, αλλά όλη η Ελλάδα γνώριζε ποια ήταν  η Κατερίνα Χέλμη. Το σημάδι της στα "Κόκκινα Φανάρια", και, όχι μόνο, και σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, αλλά ειδικά στα "Κόκκινα Φανάρια". Αυτό το πρόσωπο, αυτή η φοβερή φιγούρα της αξιοπρέπειας, της ομορφιάς, αλλά, και της ελληνικότητας θα μείνει για πάντα. Θα μείνει στο Πάνθεον με όλους αυτούς τους μεγάλους ηθοποιούς που γράψανε την δική τους ιστορία».

Κατερίνα Χέλμη - ΑΝΤ1+ - σειρά Ζωή

Εκτός από την εντυπωσιακή παρουσία της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία που ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης παραγωγής  το 1964, ξεχωριστή υπήρξε η ερμηνεία της στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νόμος 4000» .

«Η Κατερίνα Χέλμη ήταν ένας πολύ πολύ ζεστός άνθρωπος γεμάτη τρυφερότητα. Αντιμετώπιζε όλους τους συναδέλφους της με πολύ πολύ αγάπη. Ήταν πάντα παρών, ακόμα και, όταν δεν μιλούσε εξέπεμπε πολύ αγάπη, πολύ τρυφερότητα, πολύ συμπαράσταση. Είχαμε δουλέψει μαζί στους "Φρουρούς της Αχαΐας" και θυμάμαι μόνο όλη αυτή την αγάπη να με περιβάλει συνεχώς και να με κάνει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό», ανέφερε από την πλευρά του ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Συμμετείχε σε τουλάχιστον 25 ταινίες και 4 τηλεοπτικές σειρές ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο επιλέγοντας τις συνεργασίες και το ρεπερτόριο της.

Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις της ήταν στην πρόσφατη avant premiere της νέας σειράς της πλατφόρμας του ΑΝΤ1+, “Ζωή” όπου στο πλευρό ενός εξαιρετικού καστ με την Μαρία Καβογιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κατερίνα Χέλμη έμελλε να ενσαρκώσει τον τελευταίο της ρόλο.

Στη σειρά ζωή που ήδη βρίσκεται διαθέσιμη στον ΑΝΤ1+ η Κατερίνα Χέλμη ενσαρκώνει μια ξεχωριστή γυναίκα που πρωταγωνιστεί σε ένα από τα επεισόδια. Κάθε επεισόδιο της σειράς πραγματεύεται μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία χωρίς να το υποβιβάζει, δικαιώνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους χαρακτήρες, δίνοντας φωνή σε όσους νιώθουν ότι δεν έχουν.

Η Κατερίνα Χέλμη ήταν με τον ιστορικό και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο εκ των ιδρυτών του «Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή» και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - σοκ στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου: ΙΧ παραβίασε το κόκκινο, νεκρή μία γυναίκα (εικόνες)

Σουδάν: “Οι πυροβολισμοί πέφτουν πίσω μου” - Έλληνες εγκλωβισμένοι μιλούν στον ΑΝΤ1

Ινδία: δολοφόνησαν στον “αέρα” πρώην βουλευτή (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητεςΧθες 18:48 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι είχαν να δουν τέτοια βροχή 25 χρόνια και περιμένουν η βροχή να σταματήσει εντελώς για να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς των καταστροφών.

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγέςΧθες 21:24 | Ειδήσεις

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε σήμερα την Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας ΚαργάκηΧθες 22:35 | Ειδήσεις

Το επεισόδιο χαρακτηρίστηκε σοβαρό και ενδεχομένως, αποτέλεσε έναν από τους καταλύτες για την ευρείας κλίμακας αναδιάταξη.

Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτιαΧθες 21:07 | Ειδήσεις

Οι κάτοικοι της περιοχής αγωνιούν για το αν θα συνεχιστούν τα φαινόμενα το βράδυ.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δύσκολη η νύχτα στα Βόρεια Τζουμέρκα - Εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο23:59Λαμία: Δικυκλιστής έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο για να μην πατήσει πεζή - Πήρε φωτιά η μηχανή (βίντεο)23:46Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του την ήττα από την Αρμάνι και "έτρεξε" την Παρί23:38Βόνιτσα - Κακοκαιρία: Μαθητές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτι τους με Πυροσβεστικό όχημα23:26Κατέληξε η γυναίκα που παρασύρθηκε σε τροχαίο στο Παγκράτι23:12Μεσολόγγι: 15χρονος ξυλοκοπήθηκε από δύο ανήλικους – Χειροπέδες και στους γονείς τους22:58Βορίζια: Άγριο επεισόδιο στις φυλακές μεταξύ μελών της οικογένειας Καργάκη22:43Όρμπαν: "Κρίσιμες" οι επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ - Η συνάντηση κορυφής της Βουδαπέστης πλησιάζει22:28Έδεσσα: Η ανακοίνωση των διασωστών του ΕΚΑΒ για το ζευγάρι που δηλητηριάστηκε από μανιτάρια22:14Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για την συνάντηση με την Λ. Μενδώνη: Ανυπομονώ να εμβαθύνω τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές 22:00Τι καιρό θα κάνει το Σάββατο21:46Σφυροκόπημα της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα: Δραματικοί απεγκλωβισμοί - Ζημιές και σε σπίτια21:32ΕΕ: Αύριο συνάντηση ηγετών για την κατάσταση στην Ουκρανία21:18Τραγωδία στη Σαλαμίνα: Νεκρός ηλικιωμένος που έπεσε με το ΙΧ του στη θάλασσα21:04Παναθηναϊκός: Ο Ματίας Λεσόρ στην Πορτογαλία για αρθροσκόπηση20:50Κακοκαιρία: Μεγάλες καταστροφές στην Καστοριά - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές κοινότητες20:36Ρωσία: Στα χέρια του Πούτιν το ειρηνευτικό σχέδιο με την Ουκρανία20:22Αττική: Συνελήφθησαν δύο οδηγοί ταξί που επέδειξαν πλαστές άδειες οδήγησης20:08Tae Kwon Do: Πρωταθλητής Ευρώπης ο Αριστείδης Ψαρρός, "αργυρές" οι Ασημάκη και Κλακάλα19:54Θεοδωρικάκος: Με τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή ενισχύουμε ουσιαστικά την προστασία του καταναλωτή19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο