LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 16 Απριλίου 2023 21:16

Κατερίνα Χέλμη: Ο κινηματογράφος και ο τελευταίος ρόλος στην σειρά “Ζωή” του ΑΝΤ1+ (βίντεο)

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση θανάτου της Κατερίνας Χέλμη. Οι ερμηνείες στον κινηματογράφο έγραψαν ιστορία με φράσεις που έμειναν ανεξίτηλες.

Κατερίνα Χέλμη - ΑΝΤ1+ - σειρά Ζωή

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε η είδηση θανάτου της Κατερίνας Χέλμη σε ηλικία 83 ετών. Οι ερμηνείες στον κινηματογράφο έγραψαν ιστορία με φράσεις που έμειναν ανεξίτηλες. 

 Όταν κάποτε η Φίνος Φίλμ θέλησε να περιγράψει με λίγα λόγια την Κατερίνα Χέλμη έγραψε : "ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε από νέα την ικανότητα να εκμηδενίζει την απόσταση μεταξύ ρόλου και πραγματικότητας, πείθοντας τον θεατή για την ιστορία που υποδύεται".

«Την ξέρω από πάρα πολύ μικρό κοριτσάκι και οι δυο μας στο θέατρο. Πάρα πολύ καλές σχέσεις. Πάρα πολύ καλή συνάδελφος. Ταλαντούχα υπερβολικά για εμένα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η Μαίρη Χρονοπούλου.

Η Κατερίνα Χέλμη, το ψιλόλιγνο κορίτσι με το σπινθηροβόλο βλέμμα και την βροντερή φωνή, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου του 1939 από πατέρα Κεφαλονίτη, που διατηρούσε κατάστημα ανδρικών ειδών και  έραβε όλους τους μεγάλους της εποχής.

Όπως η ίδια έλεγε κατάλαβε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός όταν είδε με την οικογένεια της  την «Αγία Ιωάννα» του Μπέρναρ Σο στο θέατρο Κοτοπούλη.

«Η Κατερίνα Χέλμη ήταν μία εμβληματική φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Και μας τίμησε με την φιλία της πολλούς νεότερους ηθοποιούς, γιατί πίστευε πάρα πολύ στη νεότερη γενιά. Παρακολουθούσε πάντα και τις θεατρικές παραστάσεις μας και τις ταινίες. Είμαι πάρα πολύ στεναχωρημένος, που έχει φύγει από τη ζωή, γιατί πραγματικά θα μείνει αξέχαστη μέσα από τους ρόλους της, και, για την ευγενική της φυσιογνωμία, και, γιατί ήταν μία εξαιρετική δασκάλα για τους ηθοποιούς», δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας. 

Έγινε ευρέως γνωστή μέσα από ρόλους σε μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Βάνα Μπάρμπα δήλωσε «Εγώ δεν είχα την τιμή να την γνωρίζω προσωπικά, αλλά όλη η Ελλάδα γνώριζε ποια ήταν  η Κατερίνα Χέλμη. Το σημάδι της στα "Κόκκινα Φανάρια", και, όχι μόνο, και σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, αλλά ειδικά στα "Κόκκινα Φανάρια". Αυτό το πρόσωπο, αυτή η φοβερή φιγούρα της αξιοπρέπειας, της ομορφιάς, αλλά, και της ελληνικότητας θα μείνει για πάντα. Θα μείνει στο Πάνθεον με όλους αυτούς τους μεγάλους ηθοποιούς που γράψανε την δική τους ιστορία».

Κατερίνα Χέλμη - ΑΝΤ1+ - σειρά Ζωή

Εκτός από την εντυπωσιακή παρουσία της στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ταινία που ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ξενόγλωσσης παραγωγής  το 1964, ξεχωριστή υπήρξε η ερμηνεία της στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη «Νόμος 4000» .

«Η Κατερίνα Χέλμη ήταν ένας πολύ πολύ ζεστός άνθρωπος γεμάτη τρυφερότητα. Αντιμετώπιζε όλους τους συναδέλφους της με πολύ πολύ αγάπη. Ήταν πάντα παρών, ακόμα και, όταν δεν μιλούσε εξέπεμπε πολύ αγάπη, πολύ τρυφερότητα, πολύ συμπαράσταση. Είχαμε δουλέψει μαζί στους "Φρουρούς της Αχαΐας" και θυμάμαι μόνο όλη αυτή την αγάπη να με περιβάλει συνεχώς και να με κάνει να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό», ανέφερε από την πλευρά του ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Συμμετείχε σε τουλάχιστον 25 ταινίες και 4 τηλεοπτικές σειρές ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο επιλέγοντας τις συνεργασίες και το ρεπερτόριο της.

Μια από τις τελευταίες εμφανίσεις της ήταν στην πρόσφατη avant premiere της νέας σειράς της πλατφόρμας του ΑΝΤ1+, “Ζωή” όπου στο πλευρό ενός εξαιρετικού καστ με την Μαρία Καβογιάννη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Κατερίνα Χέλμη έμελλε να ενσαρκώσει τον τελευταίο της ρόλο.

Στη σειρά ζωή που ήδη βρίσκεται διαθέσιμη στον ΑΝΤ1+ η Κατερίνα Χέλμη ενσαρκώνει μια ξεχωριστή γυναίκα που πρωταγωνιστεί σε ένα από τα επεισόδια. Κάθε επεισόδιο της σειράς πραγματεύεται μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία χωρίς να το υποβιβάζει, δικαιώνοντας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλους τους χαρακτήρες, δίνοντας φωνή σε όσους νιώθουν ότι δεν έχουν.

Η Κατερίνα Χέλμη ήταν με τον ιστορικό και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο εκ των ιδρυτών του «Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή» και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια στην τοπική αυτοδιοίκηση. 

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο - σοκ στη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου: ΙΧ παραβίασε το κόκκινο, νεκρή μία γυναίκα (εικόνες)

Σουδάν: “Οι πυροβολισμοί πέφτουν πίσω μου” - Έλληνες εγκλωβισμένοι μιλούν στον ΑΝΤ1

Ινδία: δολοφόνησαν στον “αέρα” πρώην βουλευτή (βίντεο)

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΑποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας ΦύσσαΣήμερα 14:47 | Ειδήσεις

Τι αναφέρει η οικογένεια του δολοφονημένου από μέλη της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα, για την απόφαση αποφυλάκισης του Μιχαλολιάκου.

Τροχαίο στην Πειραιώς: Μάχη για 5χρονο που παρασύρθηκε μαζί με τα αδέρφια, τη μητέρα και τη γιαγιά τουΣήμερα 11:06 | Ειδήσεις

Σοβαρό τροχαίο με πέντε άτομα, τρία εκ των οποίων παιδιά να παρασύρονται από διερχόμενο όχημα.

Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικαΣήμερα 16:54 | Τοπικά Νέα

Νέες καταγγελίες σε βάρος του άνδρα που φέρεται να βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του.

Πάσχα: Έξοδος εκδρομέων με μποτιλιάρισμα και ουρές χιλιομέτρων (βίντεο)Σήμερα 11:53 | Ειδήσεις

Ουρές στο λιμάνι του Πειραιά από τους εκδρομείς. Κίνηση και στα δύο εθνικά δίκτυα, Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τέμπη - Θεσσαλονίκη: Κατέστρεψαν δέντρα που φυτεύτηκαν για τα θύματα της τραγωδίας (εικόνες) 18:23Χαλαζόπτωση στα Τρίκαλα Κορινθίας: “Άσπρισαν” οι δρόμοι και καταστράφηκαν καλλιέργειες (εικόνες)18:09Τροχαίο: Νεκρός 25χρονος οδηγός μηχανής17:56ΗΠΑ - UCLA: Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών (εικόνες)17:42Νίσυρος: Στη φυλακή ο αρχαιοφύλακας17:29Ηράκλειο - Νονός: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και σε άλλα ανήλικα 17:15Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η Σταύρωση17:02Μεγάλη Εβδομάδα στον ΑΝΤ1 με μεγάλες θρησκευτικές παραγωγές 16:48Τουρκία κατά Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο16:35Εμπρησμοί: Ο Κικίλιας ζήτησε από τον Άρειο Πάγο την εφαρμογή του νέου νόμου16:22Κορονοϊός - Γρίπη: Ο απολογισμός της προηγουμένης εβδομάδας16:09Μεταναστευτικό: Νέα διάσωση στη Γαύδο15:55Μιχαλολιάκος: Το σκεπτικό της αποφυλάκισης15:41Βαρβάκειος - Κασσελάκης: Η χώρα πρέπει να μπει σε τάξη (εικόνες)15:27Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης κατάφερε να μας κάνει πρωταθλητές της ακρίβειας15:14Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Η πρώτη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα15:00Eurovision 2024: Εντυπωσιακή και στη δεύτερη πρόβα η Μαρίνα Σάττι (εικόνες)14:46Πάσχα στο χωριό: Πόσο θα πληρώσεις από Αθήνα για να κάνεις Πάσχα στη γενέτειρά σου14:34Ο Μητσοτάκης στην αγορά του Αμαρουσίου14:20Ηράκλειο - Καταγγελία: Νονός βίαζε το ανήλικο βαφτιστήρι του14:07
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο