LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΚόσμοςΔημοσίευση: 15 Απριλίου 2023 10:50 | Ανανέωση: 15 Απριλίου 2023 12:07

Γαλλία - Συνταξιοδοτικό: Ο Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση

Επί ποδός πολέμου τα συνδικάτα. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα εναντίον της μεταρρύθμισης.

Γαλλία - διαμαρτυρία - συνταξιοδοτικό
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε τον νόμο για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, με την οποία αυξάνεται κυρίως το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με την σημερινή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Μακρόν υπέγραψε το νομοσχέδιο, το οποίο αποκτά πλέον ισχύ νόμου, μετά την επικύρωση χθες, Παρασκευή, από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας του κύριου μέτρου της μεταρρύθμισης, δηλαδή αυτού για την αύξηση του ορίου της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα.

Το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του Μακρόν υιοθετήθηκε στις 20 Μαρτίου έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και άγονων συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Γαλλία - διαμαρτυρία - συνταξιοδοτικό

Για την υιοθέτησή του χρησιμοποιήθηκε συνταγματικός μηχανισμός που την επέτρεψε χωρίς την ψήφο του κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στον αρχηγό του κράτους και τους κοινωνικούς εταίρους.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου τα συνδικάτα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να μην το επικυρώσει, ενώ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία δήλωσαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης.

"Δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε ηττημένος", διαβεβαίωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, κάνοντας λόγο για "το τέλος της θεσμικής και δημοκρατικής πορείας" του κειμένου αυτού, το οποίο υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση μετά την προσφυγή στο άρθρο "49.3" του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την υιοθέτηση νομοσχεδίων χωρίς ψηφοφορία.

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού και άναψαν φωτιές, ενώ η αστυνομία προέβη σε 112 συλλήψεις. 

Ειδήσεις σήμερα:

Χίος - Πρώτη Ανάσταση: O “ιπτάμενος ιερέας” έστειλε το χαρμόσυνο μήνυμα (εικόνες)

Χανιά: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε στην πομπή του Επιταφίου!

Μαγειρίτσα παριανή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραμπ - Ζελένσκι: Οι πρώτες συζητήσεις στο Οβάλ Γραφείο20:58Έφτασε ο Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (εικόνες)20:44Διακοπή της ροής του πετρελαίου προς την Ουγγαρία, έπειτα από ουκρανική επίθεση σε ρωσικό υποσταθμό20:34FIFA: Εξετάζει Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων κάθε 2 χρόνια, με 48 ομάδες20:20Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας20:06Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι πέντε ανήλικοι που κατηγορούνται ότι λήστεψαν 15χρονο19:52Γάζα: Η Χαμάς απάντησε θετικά στη νέα πρόταση εκεχειρίας19:38Λάρισα: Φωτιά σε περιοχή του Τυρνάβου – Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής (βίντεο) 19:24Περισσότερα από 3.430.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ισπανία από την αρχή της χρονιάς19:12Τραμπ για πόλεμο στην Ουκρανία: Είμαι εδώ μονάχα για να τον σταματήσω, όχι να τον συνεχίσω18:58Κρατούμενος δραπέτευσε από το νοσοκομείο Καστοριάς18:44Ευρωμπάσκετ 2025: "Έκοψε" τον Καραγιαννίδη ο Σπανούλης, με 16 διεθνείς συνεχίζεται η προετοιμασία18:30Φωτιά στο Κερασοχώρι Θεσπρωτίας18:16Αρκαδία: Φωτιά σε δασική έκταση στη Βεδουρίτσα - Πιθανώς ξεκίνησε από κεραυνό18:02Ξάνθη: Εικόνες από το σημείο του μοιραίου δυστυχήματος – Ποιοι επέβαιναν στα οχήματα17:48Ντόναλντ Τραμπ: Μεγάλη τιμή που υποδεχόμαστε τόσους Ευρωπαίους ηγέτες17:34Ξάνθη: Έληξε η προσωρινή εκτροπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού Κομοτηνής – Ξάνθης17:20Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 25χρονη στο σπίτι της οποίας εντοπίστηκαν πιστόλι, σπαθί και ξιφίδια17:06Σκοπιά Φαρσάλων: Πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο – Καταιγίδα έριξε τη θερμοκρασία κατά 13.5°C σε δύο ώρες16:52Σικελία: Γέφυρα καταρρέει ενώ τη διασχίζουν οχήματα (βίντεο)16:38
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο