Μαγειρίτσα παριανή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Η καλύτερη πασχαλινή συνταγή, με όλα τα μυστικά επιτυχίας! Μαγειρίτσα παριανή που αξίζει να φτιάξετε φέτος το Πάσχα.
Υλικά
Για τη παριανή μαγειρίτσα
- 1 συκωταριά από μικρό αρνί
- 1 αντεριά από μικρό αρνί
- 2 μαρούλια
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
- 1 ματσ. άνηθο
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 1 λεμόνι
- Καθαρίζουμε πρώτα τα εντεράκια, γυρνώντας τα μέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι.
- Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε µπολ.
- Στύβουμε 1 λεμόνι για την μαγειρίτσα παριανή και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
- Τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, μέχρι να ασπρίσουν. Μπορούμε να το κάνουμε και µία μέρα πριν.
- Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουμε σε λεπτή κοτσίδα.
- Τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε.
- Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε με μαχαίρι σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
- Καθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματάμε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά.
- Τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κοµµάτια.
- Χοντροκόβουµε τα μαρούλια και τα ζεματάμε για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε.
- Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεµµύδια.
- Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά.
- Καλύπτουμε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράζει για 25-30 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, τα μαρούλια, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σιγοβράζουμε 15 λεπτά. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε μπόλικο άνηθο.
Για το αυγολέμονο
- Χτυπάμε τα αυγά µε το λεμόνι και αραιώνουμε µε ζωμό από το φαγητό.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουμε τη μαγειρίτσα µε το αυγολέμονο.
- Την αφήνουμε για 10΄ πάνω στο σβησμένο µάτι της κουζίνας.
Μυστικά επιτυχίας
- Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.
- Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.
- Την προετοιμασία της μαγειρίτσας μπορούμε να την κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
- Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.
- Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά, αφού τα καθαρίσουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.
- Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
- Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.